Легенда на Балкан: Обичта към тима продължава, защото хората живеят с баскетбола


Легенда на Балкан: Обичта към тима продължава, защото хората живеят с баскетбола
(balkan-basket.com)
19-05-2019 17:26 | BGbasket.com

Тази година се навършват 30 години от последната шампионска титла на Балкан. Дело на славно поколение, спечелило три пъти поред титлата на България през 1987, 1988 и 1989 година и три поредни Купи на България през 1986, 1987, 1988-а.

 

В този период Балкан печели два пъти титлата срещу Левски Спартак в София и един път срещу Спартак Плевен. Част от този отбор и един от най-добрите гардове в България тогава бе и Николай Пеев, който в момента е треньор на два от подрастващите отбори в школата на Балкан.

 

Дни преди старта на финалната серия в между Балкан и Левски Лукойл за титлата в НБЛ Николай Пеев заяви пред клубния сайт на ботевградчани: "Не искам да кажа, че съм убеден, но повече от 50% вярвам, че тази година ще станем шампиони. Имаме класата като играчи и публика да го направим."

 

"Ние бяхме всеобщи любимци в града. Аз правех всичко възможно да пътувам с кола до залата, защото, ако тръгнех пеша, всеки ме спираше, заговаряше ме. Когато станехме шампиони празненствата се провеждаха обикновено в централния хотел. Хората ни чакаха пред пощата. Целият център беше пълен с хора и ни носеха на ръце до хотела. Беше наистина уникално усещане. Пренасяха ни буквално на ръце. Това, че ставахме шампиони беше една морална и символична награда. За първата титла ни наградиха с един хладилник, за втората с часовник, а за третата ни дадоха символична сума. Не сме го правили за пари. Тогава баскетболът не беше комерсиален. Беше част от живота на хората и това продължава сега поколения наред", разказа Пеев пред balkan-basket.com за славното поколение на клуба и продължи:

 

"Според мен обичта към Балкан продължава и сега, защото всички в Ботевград са играли баскетбол или техни близки и роднини. Хората живеят с тази игра, което е страшно хубаво. Градът е запален. Ние много по-лесно можем да станем шампиони с по-нисък бюджет, тъй като имаме шести играч публиката, която е страшно голям фактор, за да може да се случат нещата."

 

Николай Пеев си спомни и за интересна случка. "Когато спечелихме шампионската титла в София в зала "Универсиада" също имахме определен брой места, но нашите фенове бяха отишли на касите и бяха изкупили всички билети. Влизайки в залата, видяхме буквално как цялата зала "Универсиада" изригна. Имаше не повече от 200 фенове на Левски и над 2000 на Балкан. Това беше най-голямото усещане и тръпка, което съм изпитал в живота си. Емоцията беше невероятна, настръхнахме целите, защото отиваме да играем тежък мач в София, в който знаем, че ще има домакинска публика, а 90% тя беше от Ботевград", сподели Николай Пеев и добави:

 

"Титлите, които спечелихме бяха благодарение на огромния труд, който полагахме. Полагаме страшно много усилия тогава както игрово като отбор, така и като индивидуалности. Винаги тренирахме самостоятелно преди и след тренировка. Имахме голяма мотивация да станем добри баскетболисти и шампиони. Имахме късмет да нямаме голяма конкуренция, защото много от възрастните играчи спряха да играят тогава. Имахме шанса да играем от младежка възраст директно в мъжки баскетбол, което също е много важно. Смятам, че благодарение на огромния и правилен труд, който положихме, постигнахме това."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, Николай Пеев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи