Блогът на Сашо Алексиев: Подрастващите да гледат Евролига, а не НБА


Блогът на Сашо Алексиев: Подрастващите да гледат Евролига, а не НБА
16-04-2015 16:59

Българският треньор Александър Алексиев работи в Италия през последната година. За последно у нас той беше част от БК Шампион 2006, а в Италия водеше женски отбор от втората дивизия и девическа формация. Този сезон той премина в Перджине, където работи с подрастващи и мъжкия състав, а наскоро бе избран за помощник на сборния отбор на областта Трентино-Алто Адидже на възраст кадетки (16). Сега Алексиев се появява и с първия си блог в BGbasket.com:

 

Започвам да пиша по темата как трябва да мислят младите за играта баскетбол, каква настройка да имат да си задават непрекъснато въпроси какъв баскетбол да гледат, какво точно да гледат в един мач.


Според мен не съществува човек достигнал някакво ниво в баскетбола без любов към играта и без интерес към нея. Много хора казват баскетболът е нашия живот, баскетболът е нашата дрога. Не може да вървиш напред в играта, независимо дали си треньор, играч, ръководител или журналист, без да лягаш и ставаш с баскетбол. Нормално е, какъвто е нашият живот на треньори, да говорим по цял ден за баскетбол, да гледаме и коментираме наши и чужди мачове, ситуации или детайли на всякакво ниво.


Та по повод гледането - аз на мои състезатели, тук в Италия и преди в България, забранявах да се гледа НБА, като понякога това не важеше за фазата на плейофите. Подрастващите трябва да гледат Евролига, и въобще европейски баскетбол. В НБА се играе друг вид баскетбол, който на моменти е без принципи, без стил в нападение и без защита, без никакъв акцент на детайли или микроситуации. Колежанският баскетбол вече е друго нещо, като там дори има смяна на няколко вида защити. От един мач от Евролига може да се научи повече не само от играчи, а и от треньори. Другото което е - нашата структура на тялото е такава, че не може да се играе стил НБА.


Подрастващите трябва да гледат как се овладява борба, как се прави опит за контраатака или как след аут се изнася топка от задно в предно поле. Трябва да внимават как се сменя ритъма на дриблиращия нападател, да гледат защитника как натиска и пресира, как дава страна и насочва. После се гледа как се къса паса с крило на 45 градуса и ако не може да се освободи на 45 градуса или back door, се качва на висок пост и получава. Следва пресечка игра с нисък пост или pick & roll. Много важно е да се гледа кой как се освобождава, кой как търси позиция, кой как търси контакт, кой как търси празно пространство, коридори. при подаване линия на подаването. Важно е да се гледа кога се взима прекъсване, кога се сменят защити, срещу какъв тип играчи и отбори какви групови и индивидуални действия да има.


Тези неща ги има повече в Европа. Според мен американските състезатели влияят негативно и от икономическа гледна точка. Взимат пари от Европа и пращат парите си в Американски банки. Отново казвам да се гледа Евролига, сръбска и испанска школа.


Добре би било да се гледат играчи на отделни позиции - например Анте Томич и Пау Гасол на ниския пост. Да се гледат те как се наместват, как търсят позиция, как използват преден и заден пивот в отигравания, как шутират от разстояние. Много е интересна играта и на Неманя Белица от Фенербахче - страхотен играч, висок и техничен, играе с лице към коша и има страхотна ръка във важни моменти. Гардовете трябва да гледат как Наваро излиза от заслон без топка и шутира - прави го може би най -добре в Света. Чудото Богдан Богданович прави същото и се намества с един или два дрибъла. Гледайте как Теодосич ползва pick&roll и въобще цялата му игра. Играчи, които са задължителни за гледане от миналото са Владе Дивац, Саша Джорджевич, Предраг Данилович, Жарко Паспал, Дражен Петрович, Тони Кукоч, Никос Галис, Шарунас Ясикевичус, Тео Папалукас, а от сегашните Димитрис Диамантидис и Василис Спанусил. Естествено не трябва да пропускаме нашето момче, което е за пример - Сашо Везенков.

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър

 

Добавете BGbasket.com в Google+


Тагове: Александър Алексиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи