Станислава Станкова: Аматьори целенасочено се опитваха да сринат Хасково 2012


Станислава Станкова: Аматьори целенасочено се опитваха да сринат Хасково 2012
12-05-2015 20:03 | hsmaritsa.com

Спортният шеф на Хасково 2012 Станислава Станкова е    родена е на 1 февруари 1990 г. в София. Безспорно един от най-големите таланти в женското направление, които България някога е имала. Хваща оранжевата топка за първи път в школата на Академик София под зоркия поглед на своята баба - едно от големите имена в женския ни баскетбол и като играч, и като наставник - Виолета Цолова, която е и нейн първи треньор. През 2009/2010 играе за Академик в А група и е избрана за MVP, най-добър реализатор и най-добър подавач. Година по-късно Станкова избира Левски, с който достига до сребро в НБЛ и бронз за Купата на България. Към индивидуалните си отличия добавя и призовете за най-много отнети топки, най-добър изпълнител на наказателни удари, Мис турнир. Следващата стъпка в кариерата на Станислава е Славия, с чийто екип се нарежда в челото на най-добрите стрелци в първенството, но контузия в коляното я оставя извън паркета за дълго време. Станкова се завръща на терена в началото на 2012/2013, но нова тежка травма в коляното още в първия мач на Хасково 2012 я принуждава да окачи кецовете на стената, но само, за да поеме руля като спортен директор на клуба. Цени много бронзовия медал от НБЛ и среброто от турнира за Купата на България през миналия сезон, както и признанието от лигата за най-добър клуб със социална дейност. Също така и двата медала през току що завършилия сезон 2014/2015.
Станкова преминава през всички формации при подрастващите в националните отбори. Участва на 6 европейски първенства за девойки от 2005 до 2009, като през 2006 г. на турнир във Финландия, е избрана за най-добър подавач. Играе за България и на 3 Балканиади. През 2006 г. в Тимишоара е избрана в Топ 5 на първенството и си тръгва от Румъния с бронз. През годините Сани се обръща и към модата. 


- Г-це Станкова, отминаха емоциите след мачовете за бронза, спечелихте го отново за втора поредна година, сега с по-приятни мисли ли лягате вечер?
- Всяка вечер си лягам с приятни мисли, не само след този сладък бронз. Разбира се, чувството за емоционално удовлетворение е налице след добре свършената работа. Важното е да се отчете, че затвърдихме позициите си, като в определени моменти от шампионата показахме и израстване, особено когато елиминирахме най-добрия отбор Дунав 8806 на Купа България и достигахме финал за втора поредна година. Също така 9 кръга бяхме лидери без загуба в първенството, което ни помогна изключително много да се класираме директно за финалната четворка за Купа България и след това да имаме и домакинско предимнство за малкия финал в първенството, които резултати реално постигаме за първи път.


- Пречупи ли се нещо в отбора, след отказването на Сиера Уорън да се завърне в зала "Дружба" след Нова година? 
- Работата с хора е динамичен процес, който може да предостави ситуации, както в негативния полюс, така и в положителния такъв. Изхождайки от това положение и имайки предвид, че пазарът е отворен, а маркетинг правилата в нашия спорт са така устроени, ние сме подготвени за всякакви ситуации. Разбира се, Сиера беше стабилен състезател, но аз съм горда от Хасково 2012, защото се показахме като силен колектив със силен характер, който спечели 2 възможни медала през шампионата.


- За мачовете, които Хасково изигра с Нефтохимик и Дунав, май не може да се каже, че сте били тотално надигравани в някой от тях, но не е ли малко измамно, ако се твърди, че сте много близо до класата на им, въпреки голямата финансова разлика?
- Ние сме фактор в първенството и доказателство за това е, че нито един от преките ни конкуренти не желаеше да срещне с нас в решителните фази от първенството. С Нефтохимик 2010 изиграхме мач в зала "Дружба" придружен с инциденти, удари без топка, ритници. В разговор с мен мениджър съдийство Георги Вълчев призна, че съдията Мирослав Томов е допуснал три фатални грешки, които са повлияли на изхода на двубоя, а сами разбирате, че този мач беше решаващ за класирането преди плейофната фаза. Видимо за всички беше толелирането на отбора от Бургас. С Дунав си разменихме няколко победи през редовния сезон, елиминирахме ги на полуфинал за Купа България, те пък ни елимиранаха в същата фаза, но за първенството и това показва нашето ниво и, че вървим в правилната посока. Точно това, за което ме питате за голямата финансова разлика, още повече засилва постиженията ни.


- Как успявахте да задържите трудната атмосфера и обстановка в съблекалнята?
- Не мога да определя атмосферата като трудна, но както казах, показахме се като силен колектив и точно това ядро от момичета с висок морал носеха амбицията да доказваме името на Хасково 2012. Съвсем нормално е процесът на работа да бъде с различна аплитуда, но най-важен е крайният резултат, който е абсолютно успешен като се има предвид всички странични фактори.


- Постигнахте миналогодишните резултати, но с двойно по-окастрен бюджет. Оказа ли се финансовата помощ на общината важна за клуба?
- Без финансовата помощ от Общината нашето съществуване на този етап е немислимо. Такава роля имат общините и при преките ни конкуренти. Осезаема е помощта на общината в град Монтана по отношение на женския им баскетболен отбор. Тази година обаче имахме огромни затруднения с финансирането от основния ни спонсор ЕлБиБулгарикум. Докато зад Нефтохимик 2010 седи Лукойл, зад Дунав 8806 седи Оргахим и още 10 местни спонсора, за Монтана казахме, зад Рилски спортист - Самел 90, зад Хасково 2012 също трябва да застане местният бизнес, за да се печелят и златни медали.


- Понякога чувствате ли се сама, или имате подкрепа на феновете, защото те виждат след неуспехите на отбора един човек и са склонни да го обвиняват като единствен грешник?
- Никога не се чувствам сама, защото сме колективен спорт и сме едно цяло, един екип. Приемаме и успехите и неуспехите заедно, като нашите фенове са също част от нас. Искам да изкажа искрените си благодарности към тях, защото те бяха нашата скрита сила през сезона.


- Трябва ли баскетболните ръководители да се предпазват от гръмки изказвания или плод на емоции, според вас?
- Изказванията трябва да са гръмки, ако и деянията, които са ги провокирали са гръмки. Този сезон бяхме център на същински терор от страна на някои съдии, като не слагам всички под общ знаменател. Разбира се, имаше и истински професионалисти, който държат на нивото си и респективно на самата игра. Но за огромно съжаления имаше и аматьори, които целенасочено се опитваха да сринат Хасково 2012, но явно сме прекалено голяма хапка. Особено грозно впечатление през този сезон прави поведението на част от дежурните делегати, които нарушавайки процедурата, са писали в докладите си свободни съчинения, в резултат на което ни бяха наложени неправомерни глоби.


- Смятате ли, че след като работите в тандем със своите родители няма значение кой е треньор, директор или кой дърпа конците. Важното е успехите да бъдат на лице?
- Искам да Ви кажа, че е изключително важно кой е треньор на отбора и считам, че точно Елена Станкова е човекът и треньорът, който в тези нелеки условия, може да постигне тези резултати. Още в самото начало ръководството покани доста треньори, но за част от тях младостта на проекта беше спирачка, а други поставиха незипълними за нас финансови параметри. В нашия екип всеки знае своите задължение и отговорности, същевременно много се допълваме един друг, но най-важното - отдадени сме на тази организация и този проект. 


- Да разбираме, че случаят с Анита Тейлане и изгонването й от тима е прецедент, така ли е? Носят се различни версии.
-За нас като ръководство казус Анита Тейлане няма. Когато човек не се чувства пълноценен, не може да бъде полезен за колектива. За нас е важно подбора от състезателки да е от такива, които са лоялни и отдадени на работата си. Изрично искам да подчертая, че Анита Тейлане никога не е гонена от отбора. 


- Ще успеете да задържите най-важните играчи?
- Не знам кои според Вас са най-важните играчи. Ще Ви дам един пример. Бившият треньор на женския Левски Стефан Михайлов не беше основен състезател в мъжкия отбор на Левски, но вкара една безценна тройка в последната секунда и донесе шампионска титла на отбора си. Така той се превърна в най-важния играч. За нас всички състезателки са важни и ние се отнасяме към тях като към такива. Селекцията за всеки нов сезон е въпрос на финанси, разговори и преговори.


- Ако хората, които са вярващи, си казват "Господ да помага на Хасково 2012", то кой друг може да помогне?
- Хасково 2012 не е частен проект. Хасково 2012 е проект на град Хасково и този град заслужава емоцията, която носим, тъй като всичко се прави в името на публиката. Надявам се всички заедно в града да продължим да работим по развитието на Хасково 2012, да продължаваме да имаме подкрепата на нашите най-верни привърженици, който бяха неотлъчно до нас през целия сезон. Надявам се на подкрепата и на частния бизнес.


- Какво най-напред си пожелавате най-скоро и бързо да се случи?
- Хубавите и ценни неща не се случват бързо, но като приоритетна постройка на първо място слагам почивката, която е много важна за всички нас, да се заредим с нови сили, нови емоции и да бъдем готови за нови предизвикателства.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - жени, Хасково 2012, Станислава Станкова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи