Мениджърът на Александър Везенков: В НБА може да направи нещо невероятно


Мениджърът на Александър Везенков: В НБА може да направи нещо невероятно
20-05-2015 13:03

Николаос Лоцос е мениджърът, който се опитва да направи баскетболен талант №1 на България Александър Везенков вторият ни сънародник, след Георги Глушков, влязъл в НБА. Гръцкият агент се грижи за звезди като Милош Теодосич (ЦСКА Москва), Костас Каймакоглу (УНИКС Казан) и легендата на Панатинайкос Майк Батист, като след едногодишно прекъсване отново взе в ръцете си кариерата на 19-годишния ни национал.

 

-Г-н Лоцос, как ще коментирате огромният интерес към Александър Везенков от страна на отбори в НБА и европейски грандове?

-Виждам, че към него има сериозен интерес от много европейски отбори и тимове от НБА, но е много рано да се каже какво е бъдещето му. Пред него има отлични възможности и сега ги разглеждаме заедно, ще се срещнем още днес (вчера, б. а.). Ще обсъдим с него и семейството му кое ще бъде най-доброто решение за кариерата му.

 

-Какво е Вашето мнение – в Европа или в НБА ще е най-добре Александър да продължи кариерата си?

-Зависи от ситуацията. Моята идея е, ако намерим един отбор от НБА, който проявява сериозен интерес да вземе Сашо и да го развие, предимно от физическа гледна точка, той да остане в Драфта. Ако видим, че има тимове, които искат да го изберат в Лотарията, но да го оставят да играе в Европа, то по всяка вероятност Сашо ще се откаже от Драфта.

 

-Свързаха ли се с Вас вече отбори от НБА?

-Да, в интерес на истината доста отбори питаха за него. Все още „опипват почвата”, но мислят сериозно за Сашо. Много от специалистите предричат отй да бъде избран в началото на втория кръг на Драфта или в края на първия. Но все още е прекалено рано да се предполага. Миналата седмица приключи НБА Драфт Обединението в Чикаго (предварителен лагер, на който участниците в Лотарията биват подлагани на физически, медицински и баскетболни тестове, б. а.) и там специалистите видяха за пръв път всички баскетболисти заедно. До 15 юни обаче ще имаме доста добра представа какви са шансовете на Везенков в Драфта.

 

-Ще се отрази ли на шансовете му да заиграе в НБА пропускането на лагера в Чикаго?

-Това събиране беше основно за американски играчи и колежани. Няма да видите в него чужденци, с много, много малки изключения. Не бих казал, че ще му навреди, че не беше в Чикаго. Но със сигурност и не помага, че не беше там. Но ние знаехме от самото начало, че няма как да присъства на този лагер, така че това не е проблем.

 

-Споменахте, че Александър трябва да подобри физиката си, за да заиграе в НБА. Възможно ли е това да се случи за едно лято?

-Първо искам да подчертая, че Александър е много по-добър атлет, отколкото хората си мислят. Доказателство за това са уменията му в борбата под коша. Всички наблягат на това, че той е страхотен реализатор, но ако се вгледате в играта му ще забележите, че е и невероятен борец. Със сигурност обаче има нужда да се развива, което е нормално. Все пак е висок 206 см и е само на 19 години. В един момент ще трябва да започне да тренира, как да се изразя, по-научно и по-усърдно. Не смятам, че едно лято ще бъде достатъчно, но така или иначе той трябва да направи първата стъпка. Краткото време не ни дава извинение да спрем да се опитваме, тъй като така никога няма да има никакво развитие. Убеден съм, че Александър задължително трябва да започне да прави нещо по въпроса, тъй като, по мое мнение, с баскетболните си умения и таланта си Сашо е по-добър от доста баскетболисти не само в първия кръг на Драфта, но и в цялата Лотария. За да играе в лига като НБА, където атлетизмът на играчите е изключително важен, Сашо със сигурност трябва да подобри този аспект. Но пък трябва да развива и чисто баскетболните си умения, все пак е много млад и не е завършен играч. И все пак мисля, че е с едни гърди пред останалите млади баскетболисти в Драфта.

 

-Какви биха били плюсовете и минусите на това Александър да играе в НБА или в Европа?

-За мен и двата варианта са отлични за млад играч като него. Но все пак изборът е негов. Много баскетболисти мечтаят да играят в НБА, но има и такива, които искат да останат в Европа и да станат големи играчи тук. Моята работа е да подготвя за него и двата варианта и той да посочи какво ще се случи. Що се отнася до плюсовете и минусите смятам, че ако един играч работи много усилено, може да стане по-добър, без значение дали е в Европа или в НБА. Това е едно от добрите качества на Александър, освен, че е талантлив, той не спира да се труди. Ако всичко е наред и Бог го запази от контузии, нещата ще се подредят, независимо дали в САЩ или в Европа.

 

 

-Ако Ви попита за съвет, какво бихте му препоръчали – кариера в НБА, но с по-малко игрови минути, или такава в Европа, но с по-дълго време на паркета?

-Категорично в НБА. Но това е личното ми мнение. Смятам, че там имаш възможността да направиш наистина невероятни неща. Докато в Европа пазарът по своята същност е такъв, че възможностите са по-ограничени. За някои играчи тук всичко се получава, но други не могат да се адаптират.

 

-Да се насочим към вариант „Европа” за Везенков. Миналата година имаше слухове, че е подписал с Панатинайкос, какво стана всъщност?

-Беше просто слух, както стана ясно по-късно. Сашо почувства, че има нужда от още един сезон в Арис, където да се развие още като играч. Според мен това му решение беше правилно и той определено израстна. За тази година е все още рано да се говори. Трябва да видим реално какви конкретни предложения има към него, не само интерес. Защото сега има интерес от много отбори, но не официални оферти. Също така ще изчакаме да видим как ще се развие ситуацията в Арис, тъй като там има промяна в ръководството и трябва да чуем плановете на новите шефове за бъдещето. Едва след това ще можем да решим какъв ще бъде следващият ни ход за евентуален трансфер в Европа. В момента не бързаме с решението. Ще преценим внимателно какво би му помогнало да се развие като играч, какво би било добър трансфер. Ако видим такава възможност, ще направим необходимото, било то в Европа или в САЩ. Ако няма такава възможност, ще обмислим вариант за оставане в Арис. Но с това ще се занимаваме по-конкретно след около месец. Основният ни приоритет е да видим как Сашо ще се развие като играч.

 

-Ваша ли беше идеята през миналата година той да остане за още един сезон в Арис?

-Няма значение дали е била моя или не. Със сигурност беше негова идея. Сашо е играч с много силен характер. Това се опитвам да обясня и на хората. Че ако погледнете Василис Спанулис или Димитрис Диамантидис (големите звезди и лидери на Олимпиакос и Панатинайкос, б. а.), те постигнаха кариеритe, които имат, не само с таланта си, но и благодарение на характерите си. А те са много, много силни. Същата е и ситуацията с Везенков. Той има невероятен характер, и според мен това е най-важното нещо, което предлага при преговори. Да, талантлив е, както много други добри играчи, но това не е достатъчно. Що се отнася до миналогодишното решение, беше си негово. Няма значение дали аз съм бил съгласен с него или не, или пък баща му. В крайна сметка играчът сам си решава. Везенков е едва 19-годишен, но не е като връстниците си. Мисленето му е много по-напреднало. Това му помага и да е ефективен на игрището.

 

-Български мениджър заяви, че работи по трансфера на Везенков в Барселона. С него ли работите?

-Не, разговорите с Барселона бяха започнали преди да подновя работата си с Везенков. И семеен приятел е помагал с преговорите. След това аз също обсъдих възможността с клуба и ми се струва, че все още е рано да се каже може ли да се осъществи трансфер. Има интерес към Сашо, но има интерес и от много други европейски отбори. Както вече казах интерес и договор са съвсем различни неща. Може да те искат от много места, но в крайна сметка ще подпишеш само един контракт.

 

Станислав Христов, в-к Телеграф

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи