Георги Божков за националния: Русия е фаворит, с новия формат ще е по-лесно да събираме състава


Георги Божков за националния: Русия е фаворит, с новия формат ще е по-лесно да събираме състава
(сн. lap.bg)
05-07-2015 12:04

Вчера бе теглен жребий за квалификациите за Евро 2017 при жените, който събра България с отборите на Русия, Гърция и Швейцария. BGbasket.com се свърза със селекционера на нашите Георги Божков, който коментира групата по следния начин:

"Форматът на квалификациите е много по-различен. Връщаме се на старата схема, когато по време на сезона ще се събират национални отбори. Това значи, че треньорите няма да имат възможност за дълги подготовки, а работата ще е само една седмица. Много ще е важно кой къде играе и в каква форма се намира. От това ще става ясна и селекцията на отборите. Имаме два мача през ноември и всеки ще пристига от клуба си.

На мен ми се искаше да няма изявен лидер в групата. Ясно е обаче, че такъв е Русия, която разполага с много силен американски гард в лицето на Принс, която на наскоро завършилото Европейско първенство бе наистина най-добрата. Смятам, че не е добре, че играем първи мач с тях. Предпочитам лидера да го срещнем в последния мач, но това е положението.

Гъркините също направиха доста силно първенство, като успяха да бият Еврошампиона Сърбия. За мен и рускините и гъркините са познати отбори, а играхме в последната кампания и с Швейцария. Много ще е важно в какво състояние се намират отборите и кой ще има шанс в първите два мача.

Със сигурност с новия формат на квалификациите ще бъде по-лесно за всички национални гарнитури да събират отборите, защото състезателките ще са в някой отбор, ще са направили подготовка и ще са във форма, като ще остане единствено да се прецени кои да бъдат викани. Смятам, че няма да има проблеми със състава, защото по време на сезона е много по-лесно да се събира отбора, а и за момичетата ще бъде голям престиж да дойдат от клубовете в националния отбор и да се върнат. 

Няма да има време за контроли, но това важи за всички. Като цяло Русия е фаворит, със силен гард и голям потенциал на отбора. Гъркините сме ги побеждавали, като в последните две срещи ги бихме в контроли, но това не трябва да ни заблуждава.

В този формат на квалификациите е много важна логистиката. Трябва да изиграеш два мача за седмица, които са свързани с пътувания и трябва да преценим къде е най-добре да се играе. На мен ми се иска да играем в Русе, но тепърва трябва видим дали и залата е свободна на тази дата. Георги Глушков вече е говорил с мениджърите, но ми се струва, че с нашата първа дата има проблем. Това значи, че или ще трябва да сменим датата на втория мач от квалификациите или да мислим за друг вариант."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Георги Божков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи