Гергана Брънзова: Искам да бъда фактор в промяната на България


Гергана Брънзова: Искам да бъда фактор в промяната на България
(сн. Гергана Брънзова, Фейсбук)
27-07-2015 19:01

В събота /на 25 юли/  първата българка играла в НБА и една от най-добрите ни баскетболистки в историята изобщо Гергана Брънзова представи официално книгата си „Отвисоко на живота“. В нея тя разголва изцяло душата си пред журналистката Елена Трифонова и разказва за най-съкровените неща в живота си. Както за това да пребори сама коварната диагноза „множествена склероза“ сама, избягвайки традиционната медицина и без подкрепата на своя съпруг, така и за силата да се справи със семейните проблеми, които още повече влияят на здравето й в този момент. Навръх своя 39-ти рожден ден избра да сподели истината за себе си пред всички хора.


- В България обикновено хората получават подаръци на рождените дни, а вие решихте да направите един подарък към хората на вашия празник. Защо избрахте книгата Ви да излезе точно на рождената Ви дата?

- В България нали също така се черпи. Нека това е символ на моята почерпка за рождения ми ден. Това е в кръга на шегата, но да, избрах интересна дата, но всъщност, когато дадеш нещо, ти получаваш нещо. Чрез представянето на книгата аз получавам стимула и виждам разбирането и радостта в очите на хората за това, че съм на прав път, че съм направила нещо различно, което наистина е в тяхна помощ. Това е и смисълът на книгата. За мен това е страхотен стимул и всъщност това е най-големият ми подарък. Когато пиша, аз задавам въпроси, за да могат хората да си дадат отговори на всичко, което ги тревожи.

 

- Защо казахте, че не ставате на 39 години, а на 1 ?

- Защото имах вътрешното усещане, че миналата година или ще бъде последната ми или ще бъде ново начало за мен. Аз казах, че, ако доживея до 25 юли или ще стане нещо лошо или отива към по-добре. Беше ми много трудно. Преживях много трудности. Може би ще усетите в книгата за това между редовете. 2014-а беше много много трудна година за мен. Мислех си, че или ще оживея, или ще стане нещо друго. За това чаках до последно, до 12 часа, за да видя какво ще стане. За първи път споделям за това публично. Това беше символ на моето прераждане. Превъртя се часовникът в мен. Казах, че аз започвам да броя по друг начин. Не съм планувала толкова много всичко. Нищо не е случайно при мен. Не е случайно дори, че съм избрала тази издателска къща. Държа и постоянно казвам, че съм много интуитивна, което понякога и мен ме плаши, защото понякога знам неща повече, отколкото имам информация.

 

- Какво могат да прочетат хората в книгата?

- Тази книга е много специална за мен. В нея, както казах, разголвам душата си, защото всичко написано там е искрено и от сърце. Тази книга не е лек за „Множествената склероза“, а призив да направите така, че да имате сила как да преживеете всичко в живота си.



- В книгата откриваме Вашата изповед за живота и много лични неща. Как успяхте да преодолеете всичко не само болестта, а и личните проблеми, за които разбираме от книгата? Това направи ли Ви по-силна?

- Всеки ми говори за тази сила. Аз преоткривам много неща. Държа да кажа, че наистина създавам. Всъщност това нещо, тази сила, ме накара да повярвам, че аз мога да създам нещата така, както аз желая, а не да търся и откривам нови неща.

 

- Какво видя Гергана Брънзова отвисоко на живота?

- Всичко виждам. Аз просто вече така гледам на нещата от високо и виждам, че винаги в хората има доброта. Това може да се стори много изтъркано, но добротата и любовта е във всеки от нас. Ние сме основани на тази база. Понякога хората забравят за това нещо и оставят в някакви драми, които аз наричам плиткост. Интересно е да видиш това нещо отгоре, отвисоко. Така и правя. Когато гледам с насмешка на живота около мен, ми е много по-лесно.

 

- В книгата Вие споделяте, че основата на това да подобрите състоянието си е да дешифровате себе си и целия си живот. Може ли да обясните малко повече на читателите какво точно означава това и как може да се постигне?

- Първото е желанието, а след това вярата. Не духовна вяра, а да повярваш, че наистина отговорността за всичко, което ти се случва в живота, носиш ти. Това се нарича карма – движение и следствие на нещата. Ако направя едната крачка, трябва да направя и другата крачка. Едното води към другото. Има едно следствие на нещата.

 

- Каква роля оказа баскетболът в живота Ви?

- Аз съм закърмена с баскетбол. С годините разбрах, че, когато докосна баскетболна топка, нещо става с мен. С годините съм се питала аз родена ли съм за баскетбола или обратното. Баскетболът е само част от мен и винаги е. Не е нещо, което съм направила с друга цел и външно желание. Това е нещо, което обичам да правя и вярвам, че го умея и разбирам.

 

- Предстои Ви развиването на нова фондация в България “Get Better” на името на Вашия баща Бойчо Брънзов (превод от англ. „Стани по-добър“). С какво точно ще се занимава тя?

- Фондацията ще бъде обединение на няколко звезди както баскетболна школа, така и за личностно развитие, усъвършенстване. За това ще търся хора, екип, които да ми помагат, с които да работим заедно. Срещнах подкрепа и от общината и от треньори и се надявам, че ще реализираме нещата.

 

- Означава ли това, че ще Ви виждаме от тук нататък по-често в България?

- Да, така смятам. България винаги ми е липсвала, но сега го усещам много повече, защото искам да съм фактор в промяната й. Виждам, че имам сили това да се случи. Усещам, че съм в такава възраст, че мога да го направя. Натрупала съм инвестиции зад гърба си и сега събирам дивиденти. Била съм по целия свят, но разбирам, че светът е много малък. В момента се връщам към родното си място и родната си държава, защото искам тези дивиденти да дойдат тук. Защо аз трябва да ходя навън? Аз съм родена тук. Нека всички се съберем. Много ме боли, когато виждам, че качествените хора избират чужбина за реализация, а защо да не е почвата България? Това е цялата идея.

 

Очаквайте скоро в BGbasket.com интересен откъс от книгата на Гергана Брънзова

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Гергана Брънзова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи