След 61 години Купата отново е в Пловдив


След 61 години Купата отново е в Пловдив
Станко Стоянов бе удостоен със званието почетен гражданин на Пловдив
03-02-2017 19:02

В навечерието на финалния турнир за Купата на България в Пловдив връщаме лентата шест десетилетия назад в рубриката "Архивите говорят", за да Ви припомним едно паметно събитие за пловдивския баскетбол. Историята разказва пред BGbasket.com почетния гражданин на Пловдив и дългогодишен баскетболен деец Станко Стоянов, който е участник в това събитие.

 

Годината е 1956-та - най-успешната за тима на "Академик" Пд  от 50-те години на миналия век, когато той беше най-добрият извънстоличен отбор. Месец по-рано пловдивчани разбиват хегемонията на София в студентския шампионат, който по онова време съперничи по класа и интерес на републиканското първенство. Най-добрият им играч Георги - Гео Тошев е първият от Пловдив , включен в националния отбор.И така се стига до финалния мач за купата на НРБ /така се наричаше тогава/, който противно на всички очаквания ще се играе в Пловдив! Защото турнирът тогава се провежда на елиминиране в една среща. А в единия полуфинал жребият е събрал един от най-силните по онова време отбори на ЦСКНА /това е едно от постоянно сменящите се имена на армейския клуб/ и "Академик" Пд. При това в София! Победителят ще бъде домакин във финалния мач, значи... пак в София! Според прогнозите! В състава на ЦСКНА, който играе най-интелигентния по онова време баскетбол,  са националите Константин Тотев, Васил Манченко, които няколко месеца по-късно ще стигнат най-високия връх на българския мъжки баскетбол - петото място на олимпиадата в Мелбърн.До тях са  Владимир Ганчев и играчите - баскетболни компютри Тонко Райков, Кирил Семов, Илия Асенов. Начело и с треньора на националния тим Людмил Катерински. Срещу тази машина пловдивчани изглеждат обречени.  Такива са категоричните очаквания, но на стадион "Дружба"  студенти ги разбиват на пух и прах с една от най-знаменитите победи в своята история - 65:60 /30:30/.     

И така - финал в Пловдив, пред своя публика. Градът живее с предстоящия исторически мач, настроението е приповдигнато - нали у дома и стените помагат. Търсенето на билети е ожесточено. Самият аз, като състезател на "Академик" с мъка успявам да купя два билета /не пропуски/ за моите родители.    


Идва денят на големия мач. Спортният парк "Република" се пръска по шевовете, голям брой зрители остават навън.В сравнение с полуфинала срещу ЦСКНА сега задачата на домакините изглежда по-лека. Съперникът е отборът на Транспортен техникум. Името обаче подвежда, защото това е всъщност съставът на софийският "Локомотив", шампион от предната година и постоянен призьор в републиканските първенства. И този път прогнозите са опровергани. Пловдивчани се съпротивляват равностойно през повечето време, но смазващото ръстово превъзходство на съперника си казва думата. Методи Томовски - Антената и националът Георги Кънев - Гецата са мъчно спирани под кошовете, където най-високият пловдивски играч Петър Грозев е едва 190 см.В крайна сметка Транспортен техникум печели с минимална разлика, а за студентите този финал си остава и до днес най-високото постижение на пловдивския мъжки баскетбол. За "Академик" в този мач играят Георги Тошев ,Васил Нейчев, Владимир Акрабов, Петър Семенов, Петър Грозев, Станко Стоянов,Костадин Тодоров, Константин Иванов,Иван Балабанов, Иван Чолаков, треньор е Георги Йотков. 

 

Припомняме, че Станко Стоянов  е кореспондент на вестник "Народен спорт" в продължение на близо четири десетилетия и има значителен принос за популяризирането на спорта. Той е и дългогодишен баскетболен деятел с големи заслуги за развитието на баскетбола. Бил е председател на съдийската колегия и на окръжната секция по баскетбол в Пловдив, член на бюрото на Националната съдийска колегия и на Българската федерация по баскетбол. 30 години Стоянов е международен съдия и единствен в България извънстоличен международен комисар на ФИБА.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България, Пловдив, Станко Стоянов
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи