Стефан Михайлов: Ползотворна година, проблемът с гардовете ни е решен за години напред


Стефан Михайлов: Ползотворна година, проблемът с гардовете ни е решен за години напред
(Снимка: LAP.bg)
30-04-2018 10:25 | Спортна треска, БНТ | BGbasket.com

Старши треньора на шампиона Монтана 2003 Стефан Михайлов сподели мнението си за преминалия сезон при жените с революционното премахване на чуждестранните състезателки в него.

 

"Доста хора очакваха да нямаме никакви проблеми в България. Най-потърпевш от това е нашият отбор, заради допуснатите две загуби през сезона една и сега във финала. Това показва, че Берое израства и върви нагоре. Това е ползотворно, вижда се, че когато се работи, се върви напред," заяви Михайлов, след като неговият Монтана победи Берое Стара Загора с 3-1 във финалната серия.

 

"Целите ни бяха да спечелим всичко в България и да подобрим представянето си в Адриатическата лига. Според мен на полуфинала в Адриатическата лига играхме двата най-добри отбора, така че ползотворна година," допълни той.

 

Относно цялостното първенство в страната, Михайлов отбеляза: "Даде се шанс на млади баскетболистки, в мачовете помежду отборите, където играха 16-17-годишни, също се получиха интересни неща. Господин Живков, кметът на Монтана, трябва да е пример за останалите кметове, а господин Ангелов, собственикът на Берое - за бизнесмените в страната. Не е нормално да има само две места в цялата страна, където да се развива професионален баскетбол. В България трябва да има поне 5-6 такива отбора. За мен бе абсолютно правилно решението да няма чужденки. Пагубно изчезване на Дунав, Нефтохимик, Левски, липсата на отбори във Варна, в Пловдив. Проблемът е изчезването на спортната структура, на центровете."

 

Селекционер и на националния тим, Михайлов коментира и темата с натурализираните състезатели: "Такава е практиката, испанците имат натурализирани, сърбите имат при жените. В България няма играчи на позиции център и плеймейкър. Но сега с това решение, се появиха две момичета в Берое, и с Виктория Стойчева, проблемът с гарда е решен за години напред. Но продължаваме да нямаме високи момичета. Националният отбор не е използвал чужденка последните три години. В момента нямаме натурализирана баскетболистка. Чака се евентуално процедура за две момичета на двете позиции, които споменах, които могат да помогнат. Ние сме в последна урна, между 24-то и 32-ро място. Първата цел е да минем в по-горна урна, но сме в неизгодна позиция още при жребия."

 

"Ще се опитаме да запазим отбора и догодина целта ни ще е финал или спечелване на Адриатическата лига," завърши Стефан Михайлов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Монтана 2003, Адриатическа лига - жени
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи