Шест причини в Пловдив да има женски баскетбол


Шест причини в Пловдив да има женски баскетбол
(сн: BGbasket.com)
12-09-2018 17:25 | Станко Стоянов | BGbasket.com

От Пловдив дойде хубава вест. Хубава не само за пловдивския, но и за българския баскетбол! След 12-годишно отсъствие се завръща един от традиционните и успешни центрове на българския женски бакетбол.

 

Навръх великия български празник 6-и септември и в баскетбола се опряха на неговия свещен девиз, че „Съединението прави силата”. Дейци от Пловдив и Асеновград си подадоха ръка в името на обща кауза – да се възроди славният някога женски баскетбол в града край хълмовете.

 

Има поне шест причини в Пловдив да има женски баскетбол.

 

1. Традиции и история

 

Тук баскетбол се е играл от момичета още при появата на играта у нас. В началото на 20-те години на миналия ХХ век в Пловдив са сформирали женски тимове към нароилите се по това време спортни клубове. Само в Ботев е имало не един, а цели три женски отбора! В този период баскетболът се е определял като дамски спорт.

 

Още във второто държавно първенство за жени през 1947 година пловдивският Левски е бил сред участващите шест отбора. След това се включва Локомотив, през 1954 година дбютира Академик, от 1967 г. започва възходът на Марица, по-късно се появява и Марица Кършияка. Студентският тим участва 44 пъти в държавни първенства и в елитната „А” РБГ.  Дълги години Пловдив е единственият град освен София, представен с два женски отбора, а в няколко първенства и с три отбора.

 

2. Успехи

 

Пловдив е посрещал четири пъти шампионки – три са от Марица и веднъж Академик. И още - 7 вицешампионски и 6 бронзови класирания, четири национални купи, два финала в европейския клубен турнир Ронкети. Дълъг е списъкът на спечелените първенства и призови класирания сред подрастващите. През 70-те години хегемонията на Марица превърна Пловдив в столица на женския баскетбол у нас.

 

3. Принос

 

В тукашните школи и клубове са израснали голям брой висококласни баскетболистки,играли за различни национални гарнитури. Много от тях са обличали и обличат екипите на редица от елитните български женски отбори.

 

Достатъчно е да се споменат две от великите български баскетболистки – европейската шампионка Нитула – Ница Борисова и олимпийската вицешампионка Пенка Стоянова. В този списък могат да се наредят такива имена като Нина Хаджиянкова, Ани Панекова – Лабова, Силвия Германова, Елена Петрова–Вутова - капитан на националния оитбор европейски вицешампин, Ангелина Михайлова, Мариана Манавска, Рени Димитрова, Цонка Вайсилова и и още много други.

 

4. Зали

 

В Пловдив вече има две зали, отговарящи на всички изисквания за провеждане на баскетболни състезания - градската „Колодрума” и новата „Сила”, в която ще домакинства женският Академик.

 

5. Община и бизнес

 

Пловдивската община вече доказа, че е обърната с лице към нуждите и проблемите на баскетбола в града. Подкрепата към мъжкия Академик неведнъж го потвърждава. Местният бизнес също застава зад баскетбола. Две мощни фирми вече помагат на Академик Бултекс 99. Надеждите са, че oбщина и бизнесмени ще покажат същото отношение и подкрепа и към женския отбор на Академик.

 

6. Хората

 

Тъй като зад всяко събитие винаги стоят личности, всъщност трябваше да започнем  оттук. Инициатори на проекта „Женски баскетбол в Пловдив” са двама души, които са доказали, че не само са всетдайни към този спорт, но и знаят как да го правят. Тодорка Николова, емблемата на Академик, повече от половин век е вярна на своя клуб - като състезателка, треньор и президент. Успявала е в най-трудни времена с умението на факир да превъзмогва финансовия недоимък и да държи Академик – жени на баскетболната карта на България. Мнозина биха се отказали при толкова проблеми, Дора - не!

 

До нея е бившият президент на Асеновец 2005 Пламен Стоянов, който също с ограничен бюджет пое клуба и за десетина години го превърна в успешен център за подрастващи.

 

Вярваме, че двамата и този път ще успеят в трудното, но похвално начинание. Пловдив наистина заслужава да има женски баскетбол!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Академик Пловдив, А група - жени
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи