Икономиката на Краля


Икономиката на Краля
(сн. Reuters)
28-11-2014 10:58

Представете си националният футболен любимец Димитър Бербатов да се прибере в родния си клуб "Пирин" (Благоевград). Трудно е, разбира се, но при всички случаи ефектът би трябвало да е значим за клуба, за града и за региона.

Понякога определени спортисти имат структуроопределящо значение за цели спортове – такива бяха Майкъл Джордан за баскетбола и Тайгър Уудс за голфа. Може би такива са Кристиано Роналдо и Лионел Меси за футбола. И когато един такъв състезател реши да смени своя клуб или да се откаже да играе, както беше с кратката забежка на Джордан към бейзбола, тогава целият бизнес страда.

В САЩ един човек е на път да промени съдбата на един малък град само благодарение на решението да се върне към корените си. "Нашата общност, която страда толкова много, трябва да получи максималния талант", написа баскетболната звезда Леброн Джеймс в есе за списание Sports Illustrated на 11 юли, с което обяви че напуска "Маями Hийт" и се прибира в "родния" си клуб "Квивлaнд Kавалиърс". В страна, където баскетболът и спортът като цяло освен кауза са и голям бизнес, наричаният Краля играч сам по себе си е ходеща икономика. И вече много неща няма да са същите.

Джеймс реши да се върне към региона, където започна професионалната му кариера през сезон 2003-2004 г. Сега на 29 години, с вече гарантирани пръстени на шампион, може да си позволи да се присъедини към не толкова силен състав. Договорът му е за две години за 42 милиона долара, но той може да избере да стане свободен агент след първата година. Това е доста непривично за НБА, където на уважение са дългосрочните договори. Той обаче ще може да се възползва от очакваното увеличение на тавана на заплатите следващото лято, когато започне да тече новият договор за телевизионните права за 24 милиарда долара и да избира бъдещето си.

"Той е като ходеща, говореща икономика. Всички ще изплуват", заяви собственик на ресторант в Кливлънд Ник Костис пред Bloomberg в очакване на между 150 и 250 хиляди долара ефект за бизнеса си през тази година. Като цяло завръщането на Джеймс в щата Охайо ще генерира около 215 милиона долара годишно за отбора и град Кливлънд от туризъм, данъци, сектора на услугите и за клубния бизнес. Ще спечели един западащ град, неговите жители и местните фирми. Изглежда, недоволни няма да има.

Град със затихващи функции

В последните години Кливлънд западна заради затварянето на заводи и намаляващото население. Жителите намаляха с 60% от пика през 1950 г. от 914 808 жители и днес е малко под 400 хиляди. Кливлънд беше известен като "грешката на езерото", след като замърсената река Куяхога се запали от мръсотията през 1969 г., а през 1978 г. стана първият голям американски град, който изпадна в неплатежоспособност. След това там беше разположена Залата на славата на рокенрола през 1995 г. и бяха построени няколко големи спортни съоръжения за трите основни спорта. Градът се съживи покрай "Кливлънд клиник", която го превърна в център за развитие на медицината. 

Ефектът на Джеймс за Кливлънд ще бъде много по-голям, отколкото в град като Чикаго, където живеят седем пъти повече хора и икономиката е значително по-силна, смята икономистът от университета в Чикаго Алън Сандерсън. За служителите в залата завръщането на Джеймс означава повече работни дни и извънредни часове. За местните ресторанти или собственици на хотели това означава вероятно по-добри времена. Същото е и за собствениците на магазини за спортни стоки, където най-добрите времена са преди Коледа. В дните след обявяването на завръщането на Джеймс магазинът беше отворен с удължено време, за да се продават фланелките "Завръщането на Краля".

В баровете в града започната да се продават шотове с уиски, гренадин, портоколов сак и спрайт "Бомбите на Леброн" за по два долара. Клиентите получаваха и пакетче захар, за да могат да симулират ритуала на баскетболиста преди мача, когато хвърля талк във въздуха. Смята се, че разходите на феновете в даунтауна ще се увеличи от 34 милиона долара до 170 милиона на годишна база, и то без да се смятат евентуално участие в плейофите. Очакванията са в дните с мачове бизнесът да се увеличава с 25%. "В човешката природа е да се похарчат малко повече пари, когато си в по-добро настроение и когато се очаква да имаш по-добър отбор с Леброн, отколкото без него", казва собственикът на ресторант Майкъл Саймън пред Bloomberg.

Зазвръщането на Джеймс не означава задължително появата на много милиони нови долари, а просто парите, които се харчат на други места, ще останат в града, твърди Алън Сандерсън. Според преподавателя по икономика Роберт Бауман завръщането на звездата просто ще остави в града парите, които е нямало да бъдат похарчени преди това.

Само ефектът от напълването на залата за баскетбол може да доведе до ефект от 500 милиона долара за местната икономика. През миналата година мачовете бяха посещавани средно от 17 330 души, докато пълният капацитет е с още над 3000 зрители. Повечето разходи около мачовете ще доведат до по-големи приходи от данъци за местната управа. Бюджетът за заплати на отбора ще нарасне с около 8.2 милиона долара, което означава допълнителни 437 хиляди долара от данъци върху доходите. Ще бъдат създадени допълнителни около 550 работни места и ще бъдат платени допълнителни 28 милиона долара за заплати на сервитьори, охрана и друг обслужващ персонал. Това ще доведе до други 890 хиляди долара от данъци.

Градът ще спечели и от публичността, която ще получи от излъчването на повече мачове в национален мащаб. Миналата година бяха излъчени само два мача на "Кливлaнд", а тази година се предвиждат 25 и броят им може да расте. Изпълнителният директор на "Кавалиърс" Лен Комороски, който е и член на градското бюро за туризъм, заяви, че конвенцията на републиканците и есето на Джеймс за решението му да се върне са ключовият момент за възраждането на града. "Влиянието беше толкова сеизмично и символично, че създаде нова вълна на оптимизъм", коментира той.

Някои анализатори обаче смятат, че завръщането на Краля няма да спаси местната икономика. "Просто е - когато си купувате билет за мач, имате по-малко пари в джоба си. Това означава, че може би се създава работа за хората във и около залата, но за останалите няма да има ефект, защото парите няма да отидат при тях", твърди Нийл Демос от сайта Vicesports. Нещо, което се подкрепя и от Бинямин Епълбаум от New York Times: "Джон Рокфелер помогна на Кливлънд да стане индустриална сила. Бил Гейтс запали искрата в хай-тек трансформацията на Сиатъл. Но Джеймс не е предприемач. Той е скъпоплатен шоумен, който произвежда стрелба с отскок и пасове, без да гледа".

На пътя на победата

Няма друг бизнес, който ще получи по-голям тласък от този на самия баскетболен отбор, който от заминаването на Джеймс през 2010 г. винаги регистрира повече загуби, отколкото победи. Когато през сезон 2003-2004 г. "Кливлaнд" привлече Джеймс от драфта на млади играчи, отборът увеличи драстично броя на победите си. В следващите пет години стигна до участие в плейофите. Когато Джеймс обяви напускането си в посока Маями в 75-минутно телевизионно интервю, някои от феновете изгориха неговите фланелки. Джеймс обаче помогна на "Маями" да стигне до четири поредни участия във финалите на НБА, като печели титлите през 2012 и 2013 г. За 11 сезона той спечели четири награди за най-полезен играч, два пъти стана MVP на финалите и игра десет пъти в Мача на звездите.

Веднага след съобщението за завръщането му стана фаворит на букмейкърите за титлата в НБА, а сезонните билети бяха разпродадени за по-малко от 10 часа. Отборът ще спечели със сигурност от повишените продажби на билети, спонсорство, продажба на мърчъндайзингови стоки, а и от телевизионни права, когато договорът им за телевизионни права изтече през 2016 г. "Кавалиърс" получава по около 25 милиона долара на годината от настоящия 10-годишен контракт с Fox Sports Ohio. Ако отборът постигне успехи в следващите две години, а Джеймс остане за по-дълго, новият договор вероятно ще е за двойно повече пари, а дори може и за три пъти повече, според Лен Делука, който от 30 години работи за баскетболното програмиране на CBS Sports и ESPN.

Най-големият незабавен ефект е от билетите, където отборът може да печели около 44.5 милиона долара само за тази година. Това включва 7.9 милиона долара повече от продажба на билети за редовния сезон, 3.3 милиона от увеличение на цените за по-добрите мачове и вероятно 33.3 милиона долара, ако отборът стигне до плейофите. Само като пример - билетите по 15 долара за първия мач от сезона с "Ню Йорк никс" бяха препродавани на вторичния пазар по 79 долара.

Приходите от спонсорство ще се увеличат с 30 процента от нови и предоговорени условия по договорите, според чикагската консултантска компания IEG. Приходите от продажба на мърчъндайзинг на местно ниво, които не попадат под общата регулация на НБА, вероятно ще нараснат, както и приходите от продажба на храна и напитки. "Има много силно търсене на всякакви продукти в момента", твърди Комороски, което е естествено. А продуктите с марката "Леброн Джеймс" са номер 1 по продажба в национален мащаб.


capital.bg

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: ЛеБрон Джеймс, Кливланд, НБА
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи