Десислава Ангелова: Българският баскетбол се нуждае от кардинална промяна


Десислава Ангелова: Българският баскетбол се нуждае от кардинална промяна
01-09-2017 18:00 | Мария Маринова

Трябва да има кардинална промяна в българския баскетбол. Това смята старши треньорът на националния отбор за момичета (16) Десислава Ангелова. Воденият от нея тим завърши на 13-о място на Европейското първенство, Дивизия B, което се проведе в Скопие. Пред BGbasket.com Ангелова сподели впечатленията си от турнира и разказа какво, според нея, трябва да се промени при работата с подрастващите.

 

„Да бъда честна, заминах с много големи очаквания, такава съм по натура. Понеже децата тренираха добре и си представях някакви хубави работи, но на първия ден просто се приземихме много бързо. Като видях отборите и ми стана ясно, че ще бъде много трудно. Важното е, че завършихме положително, с две победи. Вярно е, че не са най-силните отбори в тази дивизия, но беше много тежък турнир. Мисля, че можехме да играем и по-добре от това. Тези деца обаче нямат никакви игрови опит, което е най-лошото. Не говоря за международен опит. Някои деца бяха по-малки. Едно от тях, набор 2004, дойде с десет мача през сезона. В моментът, в който дойде първият мач, този стрес и това притеснение ги обзеха изцяло. Когато човек е притеснен и стресиран, той не може да направи нищо. Този стрес остана до края на турнира. Имаше деца, които се поотпуснаха, но в голямата част не показахме това, което очаквах и видях в подготовката. Имахме изключително големи проблеми в нападение. Положителното нещо беше защитата, която ни помогна да спечелим трите мача.“, сподели тя.

 

Десислава Ангелова разкри, че най-голямото разочарования за нея по време на Европейското е мачът с Норвегия, който нашите загубиха с 52-61.: „Нещата излязоха извън контрол в края на първата част и нито аз успях да променя нещо, нито момичетата да се върнат в мача. Стана някакъв пълен блокаж. След този мач бях изключително разочарована и отчаяна. Добре, че се паднаха почивни дни и се вдигнахме малко. Това ми е най-голямото разочарование – този мач срещу отбор, който бе абсолютно по-слаб от нас, но не се получиха нещата. Спечелихме обаче два мача накрая, което беше добре.

 

 

Тя сподели, че 13-ото място в крайното класиране е нормално, с оглед на възможностите ни. „Реално мястото ни е там. Не мисля, че в този състав, в този вид и с игровия опит, който имаха децата, можехме да направим нещо по-добро. Не искам да сравнявам нещата, но в другите отбори е видно, че е работено и че са от дълго време заедно. Не мисля, че може да се противопоставим на това нещо, ние се събираме за 45 дни с хора, които са играли по 10-15 мача в нашето първенство, без да обиждам никой. В един момент се срещаме с реалността и нещата са съвсем различни.“, сподели старши треньорът.

 

Преди началото на първенството Ангелова си постави за цел да вдъхне самоувереност на момичетата, но задачата не се оказа толкова лесна. „Когато почнаха мачовете, тази самоувереност изчезна доста бързо. Тези две победи накрая, колкото и да не са срещу някакви класни отбори, помогнаха малко да завършим с позитивна нотка. Говорихме си с тях след края на първенството и аз много се надявам това да е като урок за тях, да видят, че нашето първенство не е никакво мерило и трябва да тренират по друг начин. Не обвинявам никой, но разликата между нас и другите отбори е в интензитета на тренировката. При нас много бавно се правят нещата, няма никаква агресия и оттам идват големите проблеми. Не умеем много баскетболни елементи, а ако можем нещо, го правим много бавно.

 

Тази увереност ще дойде в момента, в който започнем да правим нещата по-добре. Мисля, че им е останало нещо в главата и това ми беше пожеланието към тях. Може би 5-6 от тях ще махнат с ръка и веднага ще забравят какво е станало там. Мисля, че поне на половината обаче нещо им е останало в главата и ще гледат по различен начин и на баскетбола, на начина, по който тренират и на целите, които ще си поставят. Ако това е станало, вече е достатъчно.“, заяви тя.

 

 

Десислава Ангелова няма да има време за почивка след края на Европейското, тъй като вече започна работа в клубния си тим Мондевил. „Вече съм във Франция и работя. На другия ден още тръгнах. Пристигнах малко по-късно и са се насъбрали нещата, защото нашето първенство започва на 16 септември. Аз тренирам абсолютно същата възраст момичета. При мен сега има десет човека, които са набор 2002. Това ми се набива изключително много на очи – скоростта и физиката. Ние изоставаме изключително много физически и технически, много ни превъзхождат. Да, това е клубен отбор, но разликата е огромна.  Те правят същите грешки, но тук се играе на голяма скорост и много агресивно, това ни липсва.“, заяви тя.

 

Според нея, един от най-големите проблеми при работата с подрастващите, са забраните. „Трябва целият тренировъчен процес да се провежда по друг начин и с други изисквания, да се махнат забраните. При 14-годишните особено са много. Тези деца не са играли никога пикенрол, не знаят как се помага от обратната страна. За  месец и половина мога ли аз да ги науча на тези неща, за да играят при 16-годишните? Тези забрани трябва да отпаднат, баскетболът е еднакъв навсякъде. Има хора, които ме убеждават, че докато не научим един елемент в баскетбола, не трябва да почваме друг. Ако едно дете до 18 години не може да вкара само под коша, само това ли ще учим? Така е и в училище. Някои деца изостават, но това не значи, че ще повтаряме едни уроци до края на годината, докато всички ги научат. За мен тези неща не са правилни и са безумни и пречат на развитието на индивидуалните качества.“

 

Въпреки проблемите, Десислава Ангелова продължава да мисли позитивно и вярва, че нещата в българския баскетбол ще се подобрят. „Моят оптимизъм си е все още непокътнат. Готова съм да работя с тези деца, просто всички трябва да помислим какво може да се промени и да се подобри. Това трябва да е единна идея на всички треньори и на федерацията. Трябва да има кардинална промяна.“, завърши Ангелова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (момичета 16), Десислава Ангелова
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи