Поредица от абсурди


Поредица от абсурди
(сн. LAP.bg)
07-04-2018 11:27 | Мария Маринова

В последните дни основна тема в баскетболните среди е служебната загуба, която получи Балкан в мача срещу Академик Бултекс 99 от първенството. „Зелените“ спечелиха двубоя с 86-76, но победата бе присъдена на съперника. Причината е, че 05:04 преди края на терена влязоха петима чужденци за отбора на домакините. Ситуацията обаче е придружена с редица абсурди.

 

Преди началото на сезона бе прието за подобно нещо отборът да се наказва със служебна загуба. Да, ама не съвсем. В четвъртък от Балкан официално внесоха жалба в Арбитражната комисия с искане санкцията им да бъде отменена заради неточност в Наредбата, в която не е описано, че чужденците трябва да са от единия отбор. Другият аргумент на ботевградския клуб е неправилно извършена смяна. От Балкан цитираха правилата на ФИБА, според които реално Дейвид Хоутън, който замени Венцислав Петков, не е придобил права на състезател. Накратко – тимът е категоричен, че не е нарушил правилата.

 

Да се спрем на написаното в Наредбата. След подаването на жалбата възникна въпросът: Защо Балкан чак сега повдигна темата със спорния текст, а не в началото на сезона, когато той бе приеман? На пресконференцията, дадена от клуба, Михаил Михайлов призна, че той също е бил съгласен с това на терена да има минимум един българин, но след това не е прочел как този текст е формулиран в Наредбата. Това не е оправдание, но истината е, че може би на нито един от останалите клубове нямаше да направи впечатление написаното, ако не се беше стигнало до тази ситуация. Просто в случая един от тях се оказа потърпевш и опитва да реши нещата в своя полза. Както се казва, неволята учи.

 

Никой в Балкан не отрича, че треньорският щаб е направил грешка от невнимание. Веднага след мача Небойша Видич пое вината за случилото се. Сърбинът не е треньор от вчера, за да не знае, че в игра не може да влизат петима чужденци едновременно. Да, той не е бил запознат с последствията от подобни действия, което несъмнено е пропуск. По-лошото е, че има длъжностни лица, които не знаят написаното в тези 34 страници от Наредбата. Какво тогава да очакваме от клубовете?

 

През 2014 г. Левски използва петима чужденци в полуфинала за Купата срещу Рилски спортист. Тимът от Самоков подаде контестация и мачът бе преигран. Друг парадокс е, че в началото на сезона Любомир Минчев пусна неволно в игра петима чужденци в мача за Суперкупата срещу Лукойл Академик. Тогава отборът му не бе наказан със служебна загуба, тъй като промените в Наредбата бяха направени дни след двубоя. Тази санкция бе приета, за да не се стига отново до подобни ситуации. Едно е да спечелиш трофей, след като в игра са били петима чужденци, макар и за кратко, друго е да ти наложат служебна загуба, без това да е повлияло на мача по никакъв начин. Въпросът тук не е трябва или не да има петима чужденци от един отбор едновременно на терена. По този казус спор няма.

 

Отдавна мъжкото първенство не е било толкова оспорвано и интригуващо, а битката за първото място в редовния сезон не е решена месеци предварително. Хубаво ще е нещата се решават на терена и да победи този, който заслужава най-много.

 

И Академик Бултекс 99, и Балкан са в правото си. Тимът на Асен Николов не е виновен и според правилника има право да подаде контестация. Балкан също има своите основания да иска отмяна на служебната загуба – както за спорния текст, така и за неправилно извършената смяна. Не е редно да се търсят вратички в правилника, но е и абсурдно да се налага служебна загуба за подобно формално нарушение. В случай, че ситуацията беше повлияла на мача, щеше да е друго. Тук обаче говорим за 1 секунда… Ако съдиите не бяха подновили играта след сигнала от масата, нищо от това нямаше да се случи.

 

Постоянно повтаряме, че правилата трябва да се спазват. Те обаче трябва да бъдат написани по начин, по който не се позволяват тълкувания. Сега никой няма право да упреква двата клуба, че търсят правата си.

Очаква се Арбитражната комисия да се произнесе след празниците. Каквото и да е решението, най-вероятно то отново ще повдигне много въпроси, защото до голяма степен ще повлияе на разпределението на местата в редовния сезон. Грешки стават, важното всеки да си вземе поуката от тях и да ги поправи. В противен случай отново ще стигаме до подобни абсурдни ситуации…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Академик Бултекс 99
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи