Какво се случва с тялото ни, когато спрем със спорта?!


Какво се случва с тялото ни, когато спрем със спорта?!
(Снимка: pixabay.com)
21-06-2018 10:30 | BGbasket.com

 

Спортът е здраве и както вече знаем – начин на живот. Той често води до пристрастяване в най-хубавия му смисъл. Превръща се в здравословен навик и липсата му често предизвиква онова кисело настроение без основателна причина. Понякога, обаче, се случва така, че спортът да липсва в ежедневието ни. Онзи един пропуснат път се превръща в седмица, дори месец, или пък сте болни, с травма, на ваканция. В случая причината не е от значение, следствието е това, което ни вълнува. И въпреки, че почивката е важна част от възстановяването и изграждането на сила и издръжливост, грешно дозирана, може да доведе до някои от по-долните ефекти.

 

Искам с тази статия да се обърна не само към активно спортуващите и бивши състезатели, а към цялата аудитория на bgbasket. Статията няма да е тясно свързана само с баскетбола, а спортта като цяло.

 

Какво се случва когато спрем тренировки?

 

Повишено кръвно налягане

 

Докато тренираме, освен, че работим за сила и/или издръжливост, за онези плочки или стегнато дупе, или за подобряване на постиженията си на баскетболния терен, макар и не винаги осъзнато, ние работим за понижаването на кръвното налягане. Физическото натоварване увеличава притока на кръв и артериите се разширяват, за да се постигне по-голям обем на кръвообращение. При липса на тренировки артериите започнат да се стесняват и втвърдяват, причинявайки повишаване на кръвното налягане.[1]

 

Покачване на кръвната захар

 

Обикновено, след като ядете, кръвната ви захар се покачва. Спада когато мускулите ви или други тъкани “смучат” от нея, за да се снабдят с енергия.[2] Тренировките подобряват чувствителноста към инсулина, който е главно действащо лице за превръщането на глюкозата в енергия. Повишената резистентност към инсулина води до риск от диабет. Когато спрем активацията на мускулите, а те от своя страна спрат да черпят енергия, ние увеличаваме резистентността към инсулина, а наред с това и предразположението към диабет.

 

Спад в силата

 

И не, тук не говорим само за спада в мускулната маса, който също е наличен. Става въпрос за мускулната сила. В зависимост от фактори като години, тегло, тренировъчна история, и мускулна структура, ефектът от липсата на тренировки ще бъде различен. Тези от вас, които тренират по-интензивно или професионално, за съжаление ще наблюдават по-голям спад. Поддържането на висока интензивност без продължителни и регулярни стимули, ще доведе до драстичен спад. Така да се каже – когато постиженията ви са били по-високи, спадът ще е от по-високо.

Положителната страна на това е, че мускулите имат памет и след като веднъж вече сте достигнали едно ниво, възвръщането му няма да е толкова трудно, колкото придобиването му изначало.

 

Загуба на дъх

 

Качвате се по стълбите и се задъхвате? Обвинявайте митохондриите. Когато спрем да тренираме, тези малки фабрики (или поне част от тях), които превръщат кислорода в енергия, спират да работят, което води до спад във VO2 max. Съвсем просто казано, аеробният ни капацитет намалява и се задъхваме много по-лесно.

 

Спад в метаболизма

 

Периодите на бездействие водят до промени в метаболизма. Постоянното физическо натоварване увеличава зависимостта ви от окисляване на мазнините (използване на мазнини за енергия) и инсулиновата ви чувствителност. И двата процеса се грижат за вашето благосъстояние. Когато не тренираме, тялото се обръща към въглехидратите за гориво и разчита по-малко на разграждането на съхраняваните мазнини.[3] Два не толкова благоприятни за вас процеса.

 

Когато престанем да тренираме мускулите си и те се превърнат в лениви влакна, които не изразходват енергия, метаболния ни процес спада и горим по-малко калории. 

 

Тънките струни на настроението

 

Физическото натоварване действа като инжекция добро настроение, тъй като практикуването му води до производството на допамин и серотонин. Освен това, удовлетворението от свършената работа само по себе си е достатъчна причина да се чувствате добре. Прекъсването на физическата активност може да доведе до спад в настроението и подтиснатост. Нещо повече, хормоните, които произвеждаме по време на тренировка помагат на мозъка да реагира на стрес. Липсата, обаче, може да ви направи по-малко способни да реагирате на трудни и стресови ситуации.

Тези и още куп други фактори, като загубата на сладкия дълбок сън, след още по-сладката умора, са достатъчни, за да се позамислим колко много здраве има в активния начин на живот. Отвъд видимите резултати, има много неосезаеми процеси в организма ни, които печелят от спорта. Не търсете извинения и оправдания, а намерете начини и създайте време, дори и по 30 минути на ден, в което да се грижите за своето здраве. Това дребно усилие ще доведе до драстични резултати.

Предполагам всеки един от вас е видял себе си в написаното по горе. Дори и професионалните атлети, които спират да тренират тотално в преходния период лятото, знаят как се чувстват в началото на подготвителните етап след дълга почивка.

Мои колеги и приятели, бивши баскетболисти спират изведнъж с тренировките без да контролира приемането на храна и за някоко месеца се превръщат в чичковци с кореми.

 

И аз се подложих на това изпитание когато прекратих професионалната си кариера. Спрях тотално тренировките за половин година. Влизах най-много веднъж седмично във фитнес залата. Този експеримент целеше да усетя как ще се почувства тялото ми и да си почина психически и физически от цял живот тренировки по 2-3 пъти на ден плюс мачове.

 

За моя радост последствията не бяха фрапиращи загубих малко мускулен тонус и сила, но запазих същите подкожни мазнини(около 10%). Това се дължи на опита ми и знанията като диетолог и контрола върху храната. Други биха казали, че живота ми на треньор е активен и постоянно съм в движение независимо дали на баскетболните ни лагери за деца, групови занимания, индивидуални тренировки и занимания в детските градини и училища.

 

Веднага щом започнах тренировките усетих огромна разлика както физическа така и психическа. Това беше периода, в който тренирах 3 месеца по програмата “Силата декодирана”.

 

Ако вие сте един от хората, които все още не могат да се решат да започнат пак тренировки единственото, което трябва да направите е да вдигнете телфона и да наберете 0889390372 или да пишете на kiril@2sport4life.com. Останалото оставете на мен!

 

Не подценявайте малките неща, намерете любим спорт като хоби, разхождайте се в парка, вдигайте тежести във фитнес залата, карайте колело. Ако обичате тялото си подарете му движение!

 

Бъдете здрави и активни!

 

Coach K

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901083/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781916/

[3] Petibois, C., & Déléris, G. (2003). Effects of short-and long-term detraining on the metabolic response to endurance exercise. International Journal of Sports Medicine, 24(5), 320-325.

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи