Историите на Петко Маринов


Историите на Петко Маринов
05-06-2011 10:36

За 45 години в баскетбола, невероятните истории, които може да разкаже със свое участие Петко Маринов, нямат край. След като вчера ви разкрихме защо той е станал тема в задължително есе в отбора на Босна Сараево, днес ще разберете за титаничния му сблъсък на терена в зала "Народна армия".

 

При една от визитите в България лидерът на Куба Фидел Кастро заръчва на БКП да му подсигури неофициален мач срещу най-добрите баскетболисти на България. Така Кастро се озовава очи в очи срещу шампиона на страната ЦСКА.

 

Организацията е създадена. Оформят се два сборни отбора от тогавашните звезди на червените - в единия от тях се пази място за комунистическия лидер на Куба. В ранния следобед баскетболистите се строяват по екип. Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Куба пристига в залата на стадион „Българска армия" малко преди полунощ.

 

Става така, че срещу него в защита се изправя именно Петко Маринов. Послушно и съвсем разумно той следва инструкциите да бъде по-внимателен, за да не контузи високия гост. На няколко пъти Кастро го разминава и бележи кош. Най-неочаквано обаче кубинецът се доближава до Маринов и пита: „Ще стоиш като стойка, или ще играеш баскетбол?" Петко се амбицира и още в следващия им сблъсък Кастро е на пода.

 

В залата настъпва гробовна тишина, а целият Генерален щаб на армията хуква към игрището, за да се увери, че Кастро е добре. Един от генералите се насочва към "виновника" със заканата, че ще го застреля. Фидел Кастро се изправя на крака и за изненада на всички прегръща Петко Маринов и го поздравява за проявеното мъжество.

 

Последния пирон в ковчега на кубинския лидер същата нощ забива лично треньорът на ЦСКА Цвятко Барчовски. Без да му мигне окото, той побеждава Кастро в прословутата игра на стрелба от наказателната линия „21".


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи