Историите на Петко Маринов


Историите на Петко Маринов
06-06-2011 15:25

Днес е ред на история №3 с участието на Петко Маринов. Както знаете, специално за читателите на Bgbasket.com всеки ден, в продължение на една седмица, която вече тече и ще приключи навръх 11 юни - рождената дата на големия български играч и треньор, от трибуната на нашия сайт може да опознаете повече легендата на ЦСКА. Остава на кубинска вълна и днес. Вчера ви разказахме невероятната история, довела до сблъсък на терена в залата на стадион "Народна армия" между Маринов и Фидел Кастро. Сега ще научите за подвизите на сърцатия бургазлия отново срещу кубинците, но извън пределите на България.

 

Битката между ЦСКА "Септемврийско знаме" и Куба е с голям залог. Оспорват се бронзовите медали на турнира на СКДА в Одеса в края на 70-те. В навечерието на двубоя обаче Петко Маринов остава на студа без... връхна дреха. Незнайно как изгубва палтото си, което страшно го вбесява, а щабът на армейците е притеснен дали това няма да повлияе върху представянето му. Всички разчитат на хладнокръвната ръка на снайпериста. Тогава ръководството на отбора предприема гениален ход. Провежда разговор на четири очи с лидера и му обяснява, че разчита изцяло на него за победата. Да поведе съотборниците си, да им покаже вярната посока към триумфа срещу изключително коравия съперник, да бъде пример за колегите си, да бъде личността, която да ги сплоти и да ги обедини.

 

Сърцето на Маринов приема вярно отправените му сигнали. До степен, в която бургазлията не мигва цяла нощ от емоции и от поставената му отговорност. Вечерта обикаля от стая, в стая всички свои съотборници и им вдъхва увереност, че ЦСКА има сили да спечели бронзовите отличия. Надъхва ги, където трябва дава по някоя приятелска прегръдка за кураж, другаде използва повече думи, само и само да накара колегите си наистина да си повярват.

 

Резултатът е показателен. ЦСКА прегазва Куба, а Маринов отбелязва дежурните си 40 точки. Червените играят страхотно и нищо не е в състояние да ги разколебае в този мач. Днес, много години след тази случка, Петко Маринов признава: "Този епизод в кариерата ми ме накара да повярвам в себе си, че имам данни да стана добър треньор. Осъзнах, че съм успял да свърша най-трудното - да убедя момчетата да си повярват."


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи