Историите на: Даниел Димитров


Историите на: Даниел Димитров
Даниел Димитров (сн. BGbasket.com)
26-07-2011 17:02

Даниел Димитров отново е подготвил интересна случка за рубликата на BGbasket.com "Историите на...". Ето какво си спомня той от квалификациите за Евробаскет 1993:

 

В квалификациите за Евро ′93 в Берлин българският национален отбор, воден от Симеон Варчев, в който личат имената на Георги Глушков, Георги Младенов, Спас Натов, Димо Костов, Станислав Станков и да не се обиждат тези, които ги пропускаме, е в група с Русия, Англия и Дания. Оставаха ни само два мача до края на квалификациите, гостуване в Русия, която бяхме победили в Ямбол и домакинство на Англия, от които бяхме загубили като гости. С две думи - заплетена и непредвидима ситуация, в която всичко можеше да се случи. Играем мач в Русия в спортния комплекс на ЦСКА. В техния отбор звезди тогава бяха Сергей Базаревич, Сергей Бобков, Михайлов и др.

 

След равностойно първо полувреме втората част не приличахме на себе си и загубихме с неустройваща ни разлика. Прибрахме се в съблекалнята с наведени глави, мислейки, че всичко е приключило и несмеейки да пророним и дума. След няколко минути в съблекалнята влезе старши треньорът на отбора Симеон Варчев, пушейки цигара и с властната си интонация попита: "Знаете ли с колко трябва да победите Англия, ако искате да играете на Европейско първенство?"

 

Всеки от нас започна да прави някакви догадки, при което Варчев направи своето заключение: "Не стига че не можете да играете баскетбол, ами не можете и да смятате - повече от 13." Това ни подейства като импулс и след три дни в Ямбол не само победихме, но и прегазихме англичаните с 25 точки разлика в невероятна обстановка не само в зала "Диана", ами в целия град Ямбол като феновете бяха направили кордон от радост от залата до хотел "Тунджа", където бяхме настанени. Класирахме се напълно заслужено за второ поредно Европейско първенство и настина остана един незабравим спомен за всички състезатели и за цялата баскетболна общност.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи