Мария Мицова: Агресивна защита и отличен процент на стрелба са шансовете на Рилецо


Мария Мицова: Агресивна защита и отличен процент на стрелба са шансовете на Рилецо
28-10-2011 20:23

Журналистката от Gong.bg - Мария Мицова, с прогнозите си за предстоящия кръг в НБЛ

Евроинс Черно море - Ямбол

Черно море - Ямбол като че ли се явява най-равностойния сблъсък от този кръг в Лигата. И двата състава записаха вече по една победа в първенството, като „моряците" дори успяха да го сторят като гости. За Ямбол явно продължава да си важи неписаното правило, че в зала „Диана" и стените помагат, и сега отново предизвикателство ще бъде да се наруши то. Георги Давидов ще дебютира пред варненската публика в този мач, и със сигурност вече си личи неговото присъствие в младия състав на Любо Минчев. Безспорно е, че Давидов само може да помогне на Александър Янев и компания за по-успешно представяне, особено в ахилесовата пета на „моряците" - под коша. Самият Янев в миналия кръг бе повече от отличен, и това не остава незабелязано. По-скоро за добро отчитам факта, че все още доста от играчите на Черно море не са показали възможностите си този сезон. И Васил Кьосев, и Милчо Борисов, и Пламен Алексиев тепърва ще играят още по-добре, което ще носи дивиденти за варненци. За Ямбол промените от миналата година са доста, но пък две от лицата, които тогава оставаха по на заден план - Юли Радионов и Мартин Дурчев, сега записват страхотен старт. Двамата са динамото на отбора, и се опънаха първо на Левски, а миналия кръг биха Рилски спортист. Повече може да се желае от американското попълнение Джон Офоегбу, а след завръщането си от контузия, и Иван Марчев 100% ще започне да играе важна роля в Ямбол. Сигурно е, че Иван Чолаков винаги някакси успява да напипа ваксата, и вероятно пак от задни позиции ямболии ще изненадат не един и два отбора в НБЛ. Все пак, прогнозата ми е за домакински успех на Черно море.  

 

Спартак Плевен - Черноморец

Спартак Плевен - Черноморец на пръв поглед ми изглежда като най-трудния за прогнозиране мач. И в двата състава, смятани за аутсайдери, виждам момчета, които определено впечатляват в първите две срещи. Не много неочаквано, за тези които следят случващото се в България, Черноморец вече регистрира първа победа, при това в най-негостоприемното място - Ботевград. Спартак, макар че загуби и двете си срещи досега, измъчи много шампиона Лукойл Академик, а игра добре и в Ботевград след това. Дечо Коешинов е намерил две доста стабилни чуждестранни попълнения, както се видя в първите срещи, а разполага и с някои млади български състезатели, като Константин Коев и Димитър Рошманов, за които очаквам да са в основата на победите на тима този сезон. Прогнозата ми обаче е за успех на Спартак в този двубой, тъй като у дома тройките на Илия Станков на практика са гарантирани, а останалите състезатели, водени от Тихомир Милев, имат достатъчно опит, за да преодолеят съперника. Единственият проблем може да се окаже липсата на център, който да се противопостави на Кирил Павловски, но плевенчани разполагат с достатъчно добри, макар и по-ниски, борци в подкошието.

 

Рилски спортист - Лукойл Академик

Рилецо все още е в процес на напасване на състава, а имаше и проблеми с двама състезатели след двубоя от Балканската лига през седмицата. Дори с тяхното възстановяване, пак на самоковци ще е много трудно да се справят с шампиона. Лукойл Академик започва да прилича вече на себе си, най-вече благодарение на силната игра на Брандън Хийт. Гардът стартира малко слабо сезона, но вече е на пълни обороти, и това се видя както в Еврокъп, така и в дербито с Левски в предишния кръг. Рилски спортист със сигурност трябва да спре именно Хийт, за да се противопостави на Лукойл. Ясно е, че в Самоков по принцип знаят как се бие Академик, но сега това може да се случи само в случай, че „студентите" изиграят много много слаб мач. Което не е изключено, защото като цяло шампионите не се намират в много добра форма, но все пак, ще им е трудно да загубят. Изключително агресивна защита и отличен процент на стрелба са шансовете на Рилецо за пробив на Лукойл още в началото на сезона. Прогнозата ми обаче е в полза на Лукойл Академик този път, а изненадата ще си остане за по-късно през годината.

 

Левски - Балкан

Откакто би Левски на полуфинал преди повече от три години, Балкан няма успех над „сините". Разбира се, и двата състава са много променени, но това не прави по-различен факта, че ботевградчани не могат да играят вече успешно срещу този съперник. Интересно ще бъде включването на новия американец в състава на Балкан, като данните на Айзея Мартин са достатъчно добри, за да има той влияние в този състав. За Левски ще е важно дали Васил Евтимов ще се завърне за двубоя, след като лични дела го накараха да пропусне мача с Апоел от Балканската лига. Видя се, че борбата на „сините" не върви без център, докато Балкан разполага с двама ръстови американци. Злополучната контрола между двата отбора през септември, която именно остави Левски без центрове след контузията на Денис Агре, показа ясно разликите между „сини" и „зелени". Ботевградчани загубиха първия си мач за сезона у дома, а се измъчиха, за да бият Спартак във втория, и като цяло, изиграха равностойни двубои срещу тези два състава, което би трябвало да значи, че не е равностоен на Левски. Единственият начин Балкан да бие Левски в София, е Левски сам да се бие. Предвид играта на Аарън Харпър и компания от началото на сезона, това също не е изключено. Топ реализаторът на „сините" обаче винаги играе силно срещу Балкан, и ако го направи както обикновено, би трябвало да видим домакинска победа. Мачът е и в малката зала на „Арена Армеец", където Левски малко се мъчи, но въпреки всичко ще е крайно нелогичен резултат, различен от успех. 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи