Мария Мицова: Интрига в Самоков имаше само до почивката


Мария Мицова: Интрига в Самоков имаше само до почивката
(сн. BGbasket.com)
01-11-2011 10:07

В прогнозата си преди началото на кръга журналистката от Gong.bg Мария Мицова даде своята прогноза за четирите срещи от третия кръг на НБЛ. Ето и нейния коментар, след като позна изхода на всяка една от тях:

 

Евроинс Черно море – Ямбол

Съвсем очаквано, край морето стана интересен двубой, много равностоен, и все пак, с края, който прогнозирах. По-силното второ полувреме за варненци им донесе победата, въпреки че на почивката Ямбол водеше с точка. Александър Янев явно във всеки кръг ще е в Идеалната петица, след поредицата дабъл-дабъл-и от началото на сезона. Не се вижда скоро краят им, разбира се, освен ако Янев не осъществи така дълго чакания трансфер в чужбина. Георги Давидов определено също си казва думата вече с помощта си, и опита, който има. Онова, за което отдавна се говори, че с някой опитен състезател до себе си, младите таланти във Варна ще се разгърнат още повече, започва да придобива реален смисъл.

 

Срещу по-равнопоставени съперници като ръст Джон Офоегбу успя да се разгърне и също се отчете с дабъл-дабъл. Ужасяващият процент на стрелба на Ямбол обаче така и не позволи на гостите да атакуват съперника в края на двубоя, и се случи нещо, което поне за мен изглеждаше логично.

 

Спартак Плевен – Черноморец

Спартак зарадва верните фенове с победа, първа за сезона, срещу равностоен съперник, което би трябвало да е още по-сладко. И двата състава не могат да разчитат на някакви особено дълги скамейки, затова битката бе сериозна. Плевенчани спечелиха с малко и двете полувремена, но имаха аванс почти през цялото време. Те взеха и борбата под коша, с гросмайсторски 28 асистенции, цели осем на центъра Тодор Тодоров. Спартак на практика разполага с двама от най-добрите стрелци в Лигата – Илия Станков и Веско Георгиев, което се също вижда от началото на сезона. Станислав Славейков пък си пасна като дялан камък в тима, и затова не бе странно Спартак най-после да вземе победата.

 

Константин Коев отчете най-добрия коефициент през този кръг, от всички звезди в НБЛ. Младежкият национал може би не е най-популярното име за българските баскетболни фенове, но ако върви по този начин, със сигурност скоро доста хора ще знаят кой е. С пет точки от пейката обаче нещата се получават трудно. Все пак, Черноморец се опъва на всички и явно този сезон няма да е боксова круша.

 

Рилски спортист - Лукойл Академик

Интрига в Самоков имаше само до почивката. Двата отбора изиграха нещо, което на по-разговорен език бих определила като „лигав” мач. Тотална липса на концентрация, най-вече в отбора на шампионите, позволи на Рилецо да играе. Самоковци обаче за разлика от други дни, не можеха да нацелят ритъма от тройката, и напротив, тръгна им на пробив. Това обаче не се получи достатъчно дълго, и в третата част нещата придобиха по-смислен вид за Лукойл. В момента, в който „студентите” стъпиха на педалите, се видя разликата между двата отбора, и оттам не бе трудно вече да затворят мача.

 

Лукойл обаче няма да е зле да се вземе по-насериозно, преди евромачовете, защото с лицето от Самоков, ще му бъде трудно да се бори с френски, испански и т.н. състави. До момента, от три кръга, шампионите все още нямат лесна победа. Рилски спортист пък даде топката в ръцете на Филип Вукосавлевич, който осъществи точно толкова атаки, колкото имаха общо останалите от стартовата петица на тима.

 

Левски – Балкан

Не се случи нищо по-различно от очакваното на този двубой. Най-голямата изненада не бе накрая, а в началото на мача, когато за Левски не започна нито един от американските състезатели. За първи път от доста време насам, Левски започна с изцяло българска петица. Както се оказа впоследствие, контузия спря Арън Харпър изобщо да играе в мача. Обичайният палач на Балкан бе по екип, явно да влиза в спешен случай, но когато се видя, че и без него тимът ще се справи някакси, той бе пратен да се облича. Маркъс Хол пък бе наказан за дисциплинарно провинение, но все пак се включи в двубоя с 12 точки за 13 минути.

 

Във всеки момент, в който Левски се откъсваше, Балкан успяваше да стопи изоставането, и да не позволява сериозно откъсване. Младите играчи на ботевградчани Станимир Маринов, Кирил Райков и Емил Бинев оставиха добри впечатления с някои индивидуални изяви, а новият американец Айзея Мартин също бе полезен, но класата на Левски, солидният опит, си казаха думата. „Сините” обаче затвориха една доста тежка седмица, в която бяха далеч от очакваното от тях, и срещу Апоел, и срещу Балкан.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи