Емилия Кръстева преди БУБА къп: Такива турнири променят отношението на децата към баскетбола


Емилия Кръстева преди БУБА къп: Такива турнири променят отношението на децата към баскетбола
Емилия Кръстева (вляво) (сн. Sportsimages.bg)
11-09-2012 20:59 | Иван Вълчанов

Емилия Кръстева ще изведе отбора си от момчета, родени през 2000 година в първия им мач от БУБА къп утре. За пореден път клубът организира приятелския турнир, а домакините му определено са сред фаворитите за титлата. Те се готвят от 6-и август, а BGbasket.com потърси треньорката на тима за коментар за турнира. Преди това обаче тя каза няколко думи за представянето на формациите до 10, 12 и 14 години в първенствата на миналия сезон и лятната подготовка:

 

„Лятото мина добре, направихме лагери, един на БУБА с подрастващи, родени през 2000 и 1999 година. Трябваше да работим технически с тях, което е добре, защото сега ще започнат годината по-добре подготвени. Мога да отчета изминалия сезон като успешен, тъй като и трите отбора, които водих – до 10, 12 и 14 години играха на финал. Спечелихме златото при най-малките, а в другите възрасти станахме втори. Годината е много успешна за БУБА и смятам да продължим така и занапред. Затова започнахме подготовката рано – на 6-и август, има и доста деца. Това е хубаво за тенденцията да имаме отбори от пълни набори – само ’99, само ’00 и надолу – ’01, ’02, ‘03 и да играят като отделни отбори. Така те се обиграват и всички деца могат да играят. Въпреки че набор ’01 беше „дупка”, защото имах четирима състезатели, тази година събрах 25 деца.

 

Имаме много силна ученическа лига, след като се обединихме с Левски и основната заслуга за това имат учителите в нея. От нея имаме доста деца, както и тези, които идват в залата на „Васил Левски”. Стига на човек да му се работи, няма проблем.”

 

За нивото на баскетбола при подрастващите до 14 години пък Кръстева сподели: „Вече навсякъде се работи доста, нивото е сравнително добро, да не кажа високо. Именно защото вече във всички школи се работи, мъжкото направление излиза над женското. Нивото дори на най-малките 10 години е доста добро. Всички първенства до 14 години бяха на добро ниво. Пожелавам си ние в БУБА да постигнем поне миналогодишните резултати. Най-трудно ще бъде с набори ’01 и ’02, защото те тепърва навлизат. Надявам се, че от септември месец до май ще изглеждаме по различен начин.


Всичко е въпрос на желание. Аз постоянно им обяснявам това – талантът е 10%, останалото е желание и редовно посещаване на тренировките. Ако не идват на тренировки, а седят пред компютъра и мислят, че ще се получи нещо, няма да стане. Това е и нашата цел – да отделим децата от компютрите, да не ходят да се занимават с различни вредни неща. По-добре да са в залата и да се занимават със спорт, отколкото да са по улиците.”


Относно БУБА къп и отборът, който ще участва в турнира, специалистката каза: „Родените през 2000 година са много силни като нападатели, но в защита малко не им се пази. Като цяло всички подрастващи обичат топката в нападение. Потегляме малко по-трудно в защита, но да се надяваме, че само това са ни по-слабите страни. Дано успеем да компенсираме с нападение, въпреки че аз винаги им казвам, че най-доброто нападение е добрата защита. Идват добри отбори, не познаваме само македонския.


Междувременно ще направим паралелен приятелски турнир за родени през 1999 година, който се прави на базата на БУБА къп. Това е положително за децата, защото те вече са приятели, ние им гостуваме и те на тях. Благодарна съм на организаторите – на основния спонсор на турнира Емануил Божков, както и на президента и изпълнителния директор на клуба ни – Борислав Хаджирусев и Мануел Марков.”


За как се отразява такива турнири  на емоциите и отношението на децата към баскетбола, Емилия Кръстева разказа: „Такива турнири дават на децата много голяма емоция, както и поле за изява. Те чакат с нетърпение. Участието в турнирите ги кара да присъстват на тренировки, защото знаят, че трябва да са на линия и да тренират, за да могат да се представят добре. Също така те подхождат с различно самочувствие и към самата игра, и към самия тренировъчен процес. Променя се самото им отношение към баскетбола.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи