Как „отрязаха главата” на Жоро Вълчев


Как „отрязаха главата” на Жоро Вълчев
27-11-2012 14:59

Бившият рефер разказва как е бил наказан след финал Левски - Черно море 

 

Георги Вълчев е един от най-добрите ни и принципни съдии от близкото минало. В момента е комисар на всякакви възрасти. Със сигурност той има какво да разказва на по-младите си колеги, а той това го може. BGbasket.com се възползва от сладкодумието му, от което се надяваме да спечели само любимия ни спорт. Ето новият разказ на Георги Вълчев:


Най-успешният мач в моята кариера, и като вътрешно усещане, и като коментари на специалистите, беше финалът Черно море – Славия за Купа България (мъже) през 1998 г. в Бургас. А най-ужасният, който продължава да ми горчи, е от 1 юни 2000 г. – втория финален мач Левски – Черно море в зала “Универсиада”. След него решиха, че аз съм виновник за всички беди в българското съдийство. Тогавашният президент Атанас Тонев поиска да бъда изхвърлен доживотно, въпреки че оценката ми за този мач от покойния вече Асен Попович беше 9,8 по десетобалната система със забележка: “Мачът завърши благодарение на това, че Георги Вълчев беше на терена.”


Стана сбиване. Дисквалифицирах Георги Младенов от Левски и Борко Стоянов от Черно море за “размяна на любезности”, както и още двама. Гостите водеха с две точки и оставаше половин секунда до края на продължението. Спомням си как подадоха топката на Стефан Михайлов–Стьопата, сегашния треньор на женския отбор на Левски. Той я хвърли и отбеляза тройка. Левски спечели.


От ръководството на съдийската колегия казаха: “Трябва да те накажем, за да те спасим от доживотна дисквалификация.” И ме наказаха за 4 месеца. Още не съм получил мотивите. Три дена преследваха Асен Попович да промени оценката ми за мача, защото при 9,8 по десетобалната няма как да обяснят наказанието.


Сашо Диков, който бълва огън и жупел по съдиите, които са стъпили накриво, ми каза: “Жоре, съжалявам за това, което стана с теб.” Цветан Антов, друго голямо име в българския баскетбол, ме попита: “За какво те наказаха? Аз бях на мача. Какво е станало?” Обърнах се към Росен Барчовски да разбера с какво съм сгафил, че ми „отрязаха главата”. Той каза: “С нищо. Във втората минута имаше фаул на Георги Младенов, който ти нямаше как да видиш от позицията си, а твоят колега не посмя да го свири. Оттам се нагнети напрежение. Нямаше как да се спре освен с технически нарушения. Ти си просто изкупителна жертва.”


Коментари
Други новини