Мария Мицова: Балкан и Ямбол в пряка битка за място в четворката, прогнозирам под 170 точки в мача


Мария Мицова: Балкан и Ямбол в пряка битка за място в четворката, прогнозирам под 170 точки в мача
Балкан приема Ямбол във важен мач (сн. balkanec.bg)
18-01-2013 09:59

Журналистката от Gong.bg със своите прогнози за предстоящия кръг в Булсатком НБЛ

 

Журналистката от Gong.bg – Мария Мицова, със своите прогнози за предстоящия кръг в Булсатком НБЛ

 

Рилски спортист –TESY България (20)

Младежкият национален отбор изигра един от най-добрите си мачове от първото завъртане именно срещу Рилски спортист в зала „Триадица“, но не издържа срещу далеч по-опитния състав на Росен Барчовски, и по-дългата пейка.

Рилецо се намира в отлична форма, нещо, което показа с разгром над Спартак Плевен миналата седмица, и още по-хубава победа срещу Кавала в Балканската лига в началото на тази. Напускането на Станислав Славейков може да се отрази в дългосрочен план, с натрупването на умора, но засега баскетболистите от Самоков изглеждат в подем. Христо Захариев ще получава още повече време за игра, докато не бъде привлечен евентуален нов баскетболист на позицията, но Захариев се намира в много добра кондиция този сезон и на него може да се разчита.

Сблъсъкът между Рилецо и TESY е интересен, тъй като и двата отбора залагат на бърза игра и нямат тежки центрове. Изключителният опит на Бранко Миркович и атлетизмът на Тери Смит в гардовата линия обаче трудно ще бъде наваксан от момчетата на Любо Минчев точно в този мач.

Прогноза – трета поредна изразителна победа за Рилски спортист.

 

Спартак Плевен – Левски

Двата фаворита в българското първенство – Левски и Лукойл – по традиция се мъчат в Плевен, и измъкват мачовете едва в края.

Левски буквално лети в първенството, където е в серия от седем поредни успеха, и дори двете загуби в ЕВРОХОЛД Балканска лига не могат да помрачат победата над Лукойл Академик. „Сините“ обаче се амбицират повече срещу силните, и имат навик да се отпускат срещу по-непретенциозните си опоненти.

В комбинация с тройките на Спартак, и добрите изяви на бившия играч на Левски Денис Агре и на Димитър Маринчешки под коша, е сигурно, че зала „Балканстрой“ пак няма да е много гостоприемна за Левски. Плевенчани трябва да мислят и за мястото си в първенството, преди Купата, за да избегнат минаването през бараж за Топ 8. Спартак освен това спечели три от последните си четири домакинства, и даде ръка само на Лукойл в последните два месеца  у дома.

Левски изигра поредица от тежки мачове, и имаше и гостувания в Хърватия и Израел, но постигна позитивен резултат срещу Лукойл Академик, а загубите в ЕВРОХОЛД Балканската лига не бяха фатални. Определено умората може да се окаже частична спънка за „сините“.

Въпреки това, логиката сочи успех за Левски, вероятно постигнат след почивката.

 

Балкан – Ямбол

Естествено, дербито на кръга в НБЛ и много труден мач за прогнозиране. Не бих се нагърбила с категорична позиция, тъй като гостите се намират в добро състояние, но Балкан винаги е опасен на свой терен. А и битката е пряка за място в четворката...

Проблемите на ботевградчани след напускането на Иван Лилов са очевидни, и отговорността някой друг да стане основен точконосител на тима все още не е поета от никого. Вероятно това ще стане с навлизането на Владимир Панич в тима, но тепърва ще се види кога ще стане това. Силното включване на друго от последните попълнения – Бошко Йовович, помогна във Варна, където Балкан изкопчи победа в предишния кръг. Не е ясно и дали Станислав Славейков вече е в кондиция да бъде фактор в мача срещу Ямбол за новия си тим.

Александър Тодоров може да желае повече от почти всички свои играчи, като гардовете му определено ще изпитат проблеми срещу една от най-добрите двойки в България – Юлиян Радионов – Станислав Говедаров. Говедаров отново е на линия, и ще играе в Ботевград.

Ямбол започна да влиза в сериозен ритъм, като и Мартин Дурчев намести мерника си, а и чуждестранните попълнения демонстрират качества.

Именно върху това кой ще пази Дурчев, падат и повечето въпросителни около мача и неговата развръзка. И двата отбора разполагат с интересни състезатели на позиции четири и пет, така че там сблъсъкът също ще е много сериозен, но Ямбол има малко предимство.

Досега през сезона, Ямбол не е губил мач, в който е удържал противника под 80 точки, така че това трябва да е една от основните цели на Иван Чолаков. По-интересното обаче е, че Балкан спечели последните си три победи със 70, 72 и 74 точки, така че може да успее да си го върне на Ямбол за драматичната загуба след продължение от първото завъртане.

Тъй като ми е невъзможно да дам прогноза за краен резултат, давам поне такава за под 170 точки общ резултат.

 

Берое - Черноморец

Дерби след дербито. Берое няма загуба у дома от края на ноември, и ще се опита да продължи серията си. Старозагорци направиха малко разочароващ мач срещу Ямбол в предишния кръг, но иначе демонстрират прогрес. Въпреки че той може би не идва достатъчно бързо, отборът на Георги Младенов има време да навакса и да се изкачи в класирането. До момента Берое има успехи над всичките си преки конкуренти във втората петица от таблицата, което накрая може да се окаже важен фактор.

Черноморец започна добре годината, но от известно време не показва много добър баскетбол. Тимът идва след успех в София срещу младежите, но това надали ще вдъхне много самочувствие на момчетата на Дечо Коешинов. Отличните коефициенти и статистически показатели на Джеймс Тейлър не са част от общия баланс на бургазлии. Иво Славчев показва много добри игри в последно време, както и Богдан Боев, но на Константин Коев и Кирил Райков им трябва повече постоянство, за да побеждава Черноморец.

Най-сериозният проблем на Черноморец обаче изглежда плеймейкърския пост, където Петър Ракович води индивидуалната анти-класация за най-много грешки на мач в първенството. Точно гардовете Уил Уокър и Реджи Холмс пък са движещата сила на Берое в последно време.

Заедно с повечето състезатели на високите постове, с които Георги Младенов разполага, и които ще се справят с Тейлър, предимството е на страната на Берое.

 

Лукойл Академик - Черно море

Лукойл донякъде извади късмет, че няма да се наложи да гостува някъде още в първия мач след смяната на Марин Докузовски. Съперникът – Черно море – също е по-скоро добър за старта на Мирослав Ралчев начело на „студентите“. Предвид тежкото гостуване на Ямбол следващата седмица, и загубата от Левски в предишната, това е направо глътка въздух за шампионите.

Очаква се дебют с екипа на Лукойл да направи Боян Попович, което може би ще е и най-интересното в двубоя.

Черно море ще е без основния си център Йоргос Галиотос, заради контузия, както и без Симеон Илиев, но вече на пълни обороти за „моряците“ трябва да е Тихомир Желев.

Варненци се отдалечават от първата петица, но надали ще могат да сторят нещо срещу Лукойл в Правец, за да променят това. Докато постигнат визията на Симеон Варчев, на отбор, борещ се за място в тройката, момчетата на Спас Натов ще трябва още доста да се потрудят.

Лукойл Академик естествено ще се хвърли за победата, след кошмарната игра срещу Левски в дербито миналата събота. И най-естествено ще бъде, да я постигне, дори това да не стане супер лесно.


Тагове: Прогнози, НБЛ - мъже, Мария Мицова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи