Ивайло Стоименов: Приоритетът на ПП Зелените е върху колективните спортове и тениса


Ивайло Стоименов: Приоритетът на ПП Зелените е върху колективните спортове и тениса
26-04-2013 15:23 | Тодор Димитров

Ивайло Стоименов е кандидат за депутат от ПП Зелените в 23 МИР София и е поставен начело в листата в Разград. Той е завършил Връзки с обществеността в СУ „Св. Климент Охридски”. Възпитаник на Програмата за развитие на младежки лидери в Югоизточна Европа на Колежа на Европа и Европейската фондация за Балканите, както и на програмата за млади лидери на института ASPEN в Румъния. През 2007 г. участва в Общото събрание на ООН като първият в историята младежки делегат на България. Работил е като журналист в много електронни и печатни медии. В момента е на свободна практика. Автор е в SofiaLive.bg, Webcafe.bg, OffNews.bg, вестник Преса. Хобитата му са футбол, боди билдинг, рок музика, фантастична литература, колекционира шалчета на футболни отбори и бирени халби. Ивайло е добре познат на телевизионните зрители, като най-успешният състезател в историята на предаването „Минута е много”. През 1996 г. и 1998 г. е трикратен и годишен победител с теми футбол и история.

 

- Какво ще направите за професионалния спорт, като материална база и организационни мерки?

- Ако изграждането на съоръжения за представителния ни спорт като „Арена Армеец" и други подобни е финансово несъвместимо с игрища в кварталите и училищата, то тогава би трябвало да се строят вторите, а не първите. Приоритетът в спортната политика трябва да се измести изцяло върху масовия аматьорски спорт, а от неговите среди неминуемо в бъдеще ще бъдат излъчени и майсторите, които да представляват България на международни надпревари. Но не трябва да се бърза - не можем да паднем по-надолу от сега и няма никаква драма, ако медалите липсват. Добре дошли са, ако ще и след десет или повече години - тогава ще се радваме заслужено на плодовете на труда си, които вече ще сме придобили по естествен път, а хората на улицата ще са по-здрави и ще изглеждат по-добре.

 

- Какво ще направите за спорта за хората в неравностойно положение, като материална база и организационни мерки?
-
Интеграцията на хората с увреждания чрез въвеждане и строго спазване на законодателство за осигуряване на адекватна достъпност на публичната среда, е непоклатимо залегнала в програмата на ПП Зелените, като в това число влизат и възможностите за физическа активност по примера на развитите европейски държави. Участник в кандидат-депутатските листи на Зелените е и г-жа Лиза Бочева, дългогодишен застъпник за ценностите на независимия живот и експерт по достъпност на средата за хората с увреждания. Тя е на трето място в 25-и район София и на второ в Перник.

 

- Какви източници на финансиране - държавни и частни виждате?

- Поощряването на масовия спорт е задължение на държавата и общините, като от чисто икономическа гледна точка тази инвестиция се изплаща в перспектива с намаляване на разходите за здравеопазване и косвено чрез изграждането чрез спорта на човешки качества, които правят индивидите по-социализирани и ефективни в своето развитие. Основен държавен източник на финансиране е Спортният тотализатор, който генерира приходи от широката общественост и дължи отчетност пред нея - нещо, за което настояваме да се случва във всички държавни структури, но на практика е рядко срещано явление. За да изпълнява своята мисия и да подпомага ефективно спорта, тотализаторът като държавно предприятие трябва да подлежи на пълна прозрачност чрез пряк обществен достъп до всички документи в административен архив и да публикува всички свои решения.

Публично-частните партньорства са разпространен по цял свят способ за финансиране на инициативи в обществена полза, какъвто е масовият спорт. За целта не трябва да има бариери пред бизнеса да отпуска средства за спорта, като е нормално създаването на данъчни облекчения, за да бъде стимулиран да го прави. Естествено, недопустимо е това да става за сметка на увреждането на други обществени блага, каквато е природата, например.

 

- С какви законодателни промени ще постигнете това?

- И сега съществува нормативна база в лицето на приетия през 1996 г. и почти ежегодно изменян Закон за физическото възпитание и спорта. Той трябва да претърпи нови модификации, но не това е най-същественото. Проблемът на България не е толкова в липсата на закони, а във волята за спазването им и най-вече в липсата на механизми за контрол върху прилагащите ги институции.

 

- Кои трябва да бъдат приоритетните спортове и по какъв начин ги определяте?

- Категорично приоритетът пада върху колективните спортове (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал и др.) и тези, които не изискват големи инвестиции в екипировка и подготовка (тенис например). Колективните спортове възпитават в дух на приятелство и сътрудничество, развиват комуникационни умения и чувство за общност и в крайна сметка за тях са нужни само топка и чифт гуменки. От държавата и общината зависи да има къде да бъдат упражнявани. Изключително добър пример в аналогични обществени и икономически условия е непосредствено до нас - Сърбия, където игрищата са на всяка крачка и до късно през нощта можеш да видиш спортуващи хора, а резултатите на националните отбори са несравнимо по-добри от нашите.

 

Още от интервюто с представителя на ПП Зелените може да прочетете ТУК и ТУК

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Избори 2013
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи