Жоро Вълчев: Добър съдия може да стане и човек, който не е играл баскетбол


Жоро Вълчев: Добър съдия може да стане и човек, който не е играл баскетбол
01-07-2013 11:31

Георги Вълчев е един от най-добрите ни и принципни съдии от близкото минало. В момента е комисар на всякакви възрасти. Със сигурност той има какво да разказва на по-младите си колеги, а той това го може. BGbasket.com се възползва от сладкодумието му, от които се надяваме да спечели само любимия ни спорт. Ето и последният разказ на Жоро Вълчев:

Може ли човек да стане съдия без да е играл баскетбол преди това? Може. Пример за това е Тодор Добрев – един от българските най-добри международни съдии навремето. Той е бивш лекоатлет, състезавал се в скока на височина. Но ако си играл баскетбол можеш да се ориентираш по усет в две ситуации – кога да свириш  крачки и кога - фаул в нападение. Всичко останало се научава. Ако си бил баскетболист може да се ориентираш с лекота в ритъма на играта, да усетиш ситуацията и да вземеш решение, като изпревариш самото действие. Получава се превантивно решение. 

Имам такъв случай с Евладия Славчева в зенита на кариерата й. Свиря й фаул, а тя се обръща учудена: “Жоре, че ще направя фаул е ясно, тръгвам да го правя. Но ти го свириш в момента, в който още не съм го направила.” Отговарям й: “Владе, аз съм те разчел, че ще го направиш. Свиря го, за да те спра.”


__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи