Цвятко Барчовски: Нека младите да се образоват и след това да поемат по пътя на спорта


Цвятко Барчовски: Нека младите да се образоват и след това да поемат по пътя на спорта
(сн. БФБ)
18-04-2014 14:02 | Иван Вълчанов

Цвятко Барчовски е един от най-големите състезатели и треньори на българския баскетбол. С националния отбор печели сребърен и бронзов медал от европейските първенства през 1957-а и 1961-а, дълги години е и капитан на националния ни тим. Впоследствие е и старши-треньор на България, а в края на миналия век бе назначен за председател на Комитета по младежта и спорта. Той бе един от най-важните гости на представянето на първия български баскетболен алманах, а след края на официалната част отдели време на BGbasket.com за няколко думи. Ето какво каза той за събирането на толкова големи фигури в историята на баскетбола ни на едно място (галерия ТУК):

 

„За пореден път се доказа, че баскетболът е интелигентна игра, за хора, които бяха във всяко едно отношение съпричастни към българската култура. Тези поколения, които са тук, са пример за всеотдайност, за любов, за преданост към спорта. Тези, които седяха на първите редици, обичаха баскетбола не заради парите, а заради любовта към спорта.”

 

Ето и призива на Барчовски към новите поколения, които сега прохождат в баскетбола: „Мисля, че младите не трябва да забравят примера на по-възрастните. Защото те са пример във всяко едно отношение – морал, възпитание, култура. И след това идва спортното майсторство. Нека младите първо да се образоват и след това да поемат по пътя на спорта. Защото без образование не може да има никакъв напредък. Младите хора, мисля, че забравиха образователния момент в тяхното обучение и затова в някои моменти се закъснява или се изостава в това отношение.”

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Цвятко Барчовски, Алманах
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи