Атанас Голомеев: Една такава книга дава шанс да се види, че баскетбол е имало и преди, ще има и в бъдеще


Атанас Голомеев: Една такава книга дава шанс да се види, че баскетбол е имало и преди, ще има и в бъдеще
18-04-2014 19:12

Легендата на родния баскетбол при представянето на алманаха


Името Атанас Голомеев няма нужда от представяне и за млади и за по-възрастни любители на баскетбола. Легендарният център, защитавал цветовете на Академик и Левски, е сред най-големите имена в историята на българския баскетбол, а доказателство за това е фактът, че през 1991 година е избран сред 50-те най-велики баскетболисти в историята дотогава. Печели 8 титли (по четири с "Академик" и "Левски") и 4 купи с "Левски". Участва на 5 европейски първенства, два пъти е реализатор №1 - през 1973 и 1975 година. Четири пъти е избиран в символичната петица на европейските финали. Голомеев бе сред гостите на представянето на алманаха за българския баскетбол, в който естествено фигурира и представяне за него. Ето какво каза Голомеев пред BGbasket.com за събирането на толкова големи фигури в историята на баскетбола ни на едно място (галерия ТУК):


"Особено съм развълнуван, защото видях хора, които не съм виждал с години. Много се радвам, че това се случва, за да може от време на време да се виждаме. Самата идея за алманаха е чудесна, защото виждате какво се случва в българския спорт и всички мислят, че с тях започва и с тях свърша спорт, независимо за кой става въпрос - дали баскетбол или волейбол. Една такава книга дава шанс на младите да видят, че и преди тях е имало баскетбол и да разберат, че и след тях ще има.


Моята кариера е много дълга и спомените ми са много. Не мога да определя един момент.


Ходя често на мачове, когато имам възможност. Горе-долу съм в течение на нещата. Имаме млади таланти, но за съжаление собствениците на водещите клубове наблягат на американците, което според мен не е хубаво за развитието на младите таланти в България. И преди дни се шегувахме - от десет души на игрището да има само двама българи за мен е катастрофа."


Тагове: Атанас Голомеев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи