Мениджърът на семинара за образование и игра в чужбина: Всички участници до момента получиха ценен опит


Мениджърът на семинара за образование и игра в чужбина: Всички участници до момента получиха ценен опит
24-04-2014 12:04

На 17-и и 18-и май в София ще се проведе семинар с участието на ирландския мениджър Дермът Ръсел за подрастващи, които искат на получат образование и да играят баскетбол в чуждестранни университети и колежи. Преди да дойде в България, той даде интервю специално за визитата си у нас, а ето как отговори на въпросите на BGbasket.com:

 

- Какво Ви води в България и защо решихте да правите семинара тук?

- Целта на Players1st като цяло е да промотира баскетбола в държави, в които този спорт не е толкова популярен, колкото други спортове, като футболът например. Идваме с идеята да представим възможностите пред младежите от такива държави с целта след като придобият образование в чужбина, младите хора да се върнат в родината и да предадат опита и знанията си там, за да развият спорта. Преди сме провеждали такива семинари в Ирландия и Португалия, а тази ще бъдем в България, Англия, Холандия и Испания. Знаем, че всички тези държави са създавали много добри спортисти в миналото и искаме да увеличим броя им в бъдещето.

 

- Очаквате ли интерес от страна на български баскетболисти?

- Смятам, че през първата година в България интересът ще бъде подобен, като в другите държави. Първоначално хората са скептично настроени и мислят, че това е начин младите играчи да бъдат подведени, затова и интересът е малък. След това обаче, когато покажем на баскетболните хора какво наистина правим и реалните възможности за частични и пълни стипендии, налични за качествени играчи-студенти, интересът неизменно се увеличава.

 

- Какъв е общият брой играчи, на които сте помогнали да намерят възможност да играят и учат в чужбина?

- Общо сме помогнали на 28 играчи миналата година. Повечето от тях, които напуснаха родината си, са доволни и вече трупат ценен и позитивен опит. Други се завърнаха вкъщи, след като разбраха, че животът далеч от дома не е за тях. Трети пък научиха, че им се играе баскетбол само за забавление, но във всички случаи участниците получиха ценен опит. Важно е да отбележим, че тези възможности не са подходящи за всеки – те са подходящи за някои млади, но за други – не.

 

- Работил ли сте с български играчи като мениджър?

- Не, не съм, но чакам с нетърпение да разбера какво е нивото на българските играчи по време на семинара. Това отваря нови възможности за нашата работа и ние гледаме на него като позитивна стъпка в развитието си.

 

- Какво знаете за баскетбола за подрастващи в България и смятате ли, че българи могат да играят за отбори на университети със силни баскетболни програми?

- Честно казано, не знам много повече от това, което съм намерил в интернет и съм видял като представяне на националните отбори за подрастващи. За да имаш добра представа за баскетбола за подрастващи в една държава, трябва физически да си там, за да имаш по-ясна преценка. Затова и семинарите са пътят към успеха в нашето начинание.

 

- Има ли големи европейски играчи, с които сте работил през кариерата си?

- Едва ли има такива, които са много познати на българските фенове. До момента сме работили само с млади играчи от Ирландия, Великобритания, Португалия и САЩ. Надеждата ни е играчи, които пращаме да учат и играят, да стигнат до ниво Евролига един ден. Например, имаме един играч, който е наблюдаван от доста места – крилото Джордан Блънт, който е от Ирландия. Ние му съдействахме да учи във Великобритания, от където беше забелязан от испанските Естудиантес и Реал Мадрид. В момента той има възможност да отиде в университет от Топ 25 на NCAA в САЩ, а да се надяваме, че това ще го доведе до ниво НБА или Евролига. Ако не беше нашата програма, той вероятно още щеше да играе в Ирландия и нямаше да реализира потенциала си.

 

- Как бихте поканил българските играчи да дойдат на семинара?

- Нашите проби са за всички играчи в България между 14 и 19 години, стига да имат достатъчно добро ниво в баскетболните си умения, както и да са добри ученици. Има много възможности, които можем да им предоставим – по-точно 117. Има както по-ниски, така и елитни баскетболни програми с пълни или частични стипендии за момчета и момичета.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи