Българската следа в националния отбор на Португалия - Мария Костуркова (част първа)


Българската следа в националния отбор на Португалия - Мария Костуркова (част първа)
(сн.БФБ)
11-07-2014 17:02

Упорита, амбициозна и много талантлива.

Това е българката в националния отбор на Португалия - Мария Костуркова.


Тя е на 17 години, 15, от които е живяла в чужбина и само 2 в България, но въпреки това говори перфектно български език и никога не е спирала да го прави!

 

Младата състезателка, която това лято участва на Европейското първенство за жени до 20-годишна възраст в София, е дъщеря на двама национални състезатели на България - Марияна и Иван Костуркови. Двамата от години са избрали да продължат своя път в  Португалия и го правят доста успешно. Марияна е треньор на националния отбор за девойки до 18-годишна възраст вече седма година, а Иван е помощник-треньор на мъжкия им национален тим.

Тяхната дъщеря Мария е родена в София, но целия си съзнателен живот е прекарала в Португалия. Въпреки това, тя никога не забравя страната си и всяко лято се връща, за да види своите близки.

 

Националният отбор


 Високата 191 сантиметра състезателка за трета поредна година играе за националния отбор на Португалия.  В  предишните две лета - през 2012 и 2013 г. облича екипа както на 16-годишните, така и на по-големите от нея 18-годишните.

 

Още преди да започне да играе за националния отбор на Португалия, Мария получава предложение да се състезава за България, но отказва. Причината е разстоянието,  както и средата, сред която е свикнала да живее.

 

Днес - няколко години по-късно, тя непрекъснато се среща с отбора на България, но от другата страна – като противник. Българката споделя, че всеки мач срещу нейната родина е много по-различен от останалите, на което и да е Европейско да бъде и винаги влиза в игра много по-мотивирана.

 

Ето какво казва тя за отбора на България (20), срещу който имаше мач преди няколко дни: “Харесвам България като отбор и мисля, че са силни.  От това, че не съм в отбора, най-много ме е яд, че не мога да играя с Борислава Христова и Ива Костова. Те са страхотни състезателки. Много исках с България заедно да се изкачим в Дивизия А. “ призна още девойката.

 

Тя сподели, че с националката Борислава Христова са добри приятелки и дори преди време са ходили заедно на море. Преди две години пък двете заедно стават част от символичната петица на Европейското първенство за кадетки до 16 години в Дивизия Б.

 

Баскетболът за нея


Дъщерята на Марияна и Иван Костуркови се влюбва в оранжевата топка още от малка, а на 8-годишна възраст започва да тренира. Първият и най-важен треньор в живота й е нейната майка, която има огромен принос за успешното й развитие.

“Каквото й да правя, следвам майка ми и се опитвам да направя, това, което тя е постигнала. Тренирам с нея вече 3-4 години и тя е човекът, който ми е помогнал най-много досега. Когато майка й е на треньорската скамейка, Мария казва, че е доста по-различно, защото винаги изисква повече от нея .

 

Въпреки това обаче, младата баскетболистка е категорична: “Човекът, на когото най-много искам да приличам, е майка ми! За мен тя е постигнала много и въпреки трудностите, през които е преминала, още, когато от малка е дошла в София, тя се е преборила. Според мен това е и най-важното нещо – да успееш да се пребориш, въпреки трудностите!“

 

Кариера


В португалската баскетболна лига Мария Костуркова се изявява на две полета.

Един път с националния отбор на девойките до 18-годишна възраст, а втори път с женския отбор на Quinta dos Lombos.

От близо 2 години 17-годишната българка вече е част и от женската лига на Португалия и оставя много добри впечатления, като си спечелва място на терена средно по 20 минути на мач. Миналата година дори става шампион със своя отбор.

 

Националният отбор пък, воден от майка й, участва целогодишно в професионалната лига, а подготовката си провеждат в тренировъчен център, създаден специално за национални състезатели в различни спортове. Единственият колективен такъв е баскетболът. Единствената треньорка българка там е майка й – Марияна Костуркова, която вече доста години се слави като един от най-добрите баскетболни треньори в Португалия!

Повече за любовта на Мария към баскетбола и живота й в Португалия, очаквайте утре във втората част, която ще публикуваме в BGbasket.com.

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Мария Костуркова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи