Мениджърът на Алба Берлин: Имаме шест човека, които се занимават само с билетите; не чакаме, а излизаме и продаваме


Мениджърът на Алба Берлин: Имаме шест човека, които се занимават само с билетите; не чакаме, а излизаме и продаваме
24-07-2014 19:10

Едно интервю с Марко Балди, което задължително трябва да се прочете

 

Германската Беко Баскетболна Бундеслига (ББЛ) е най-бързо развиващата се баскетболна лига и още веднъж постави нов рекорд за посещаемост. Немските отбори привлякоха повече от 1.5 млн. зрители  през последния сезон през 2013/2014 год.

 

Осемкратния шампион на Германия Алба Берлин постави най-високото ниво със средна посещаемост от 10,659 зрители  на мач. Тези резултати могат да бъдат изненадващи за повечето от Европейските баскетболни зрители, но не и за генералния мениджър на Алба Берлин Марко Балди, който работи в тази посока вече едно десетилетие. Балди и усилието на неговия отбор бяха оценени от Евролигата, когато Алба спечели наградата на Евролига за Клуб с най-добър мениджмънт за сезон 2008/2009 и неговия тим получава ′′уайлд кард′′ от Евролигата за втори път през последните три годинни.

 

RealGM се свърза с Балди в Берлин, за да поговори за  това каква е неговата визия за отбора Алба, немския баскетбол, финансовата страна на Европейския баскетбол, техния предстоящ приятелски мач срещу Сан Антонио Спърс и още много неща.

 

- Най-напред, как бихте оценили представянето на Вашия отбор през сезон 2013/2014 ?

Балди: Трябва да отчетем какво направихме преди сезона. Говоря за цялостното обновяване на отбора. Ние запазихме само един юноша и един от старите играчи, докато всички други състезали бяха привлечени и бяха тук за пръв път. Обстоятелствата също се промениха в Германия като сега ние имаме Байерн Мюнхен, които са каквото са и са готови да инвестират подходящо. Брозе Баскетс също намериха спонсор, който има много силна връзка с клуба и той някак го прие много присърце . Следователно той също е готов да дава пари, а той може да си го позволи , защото е билионер. Това означава, че ние имаме силна надпревара там, а също имаме отбори в нашата лига, които винаги са готови да надхвърлят нашите оферти, което променя малко картината на немския баскетбол.

Ние направихме един вид стъпка назад; не търсехме големи имена. Намерихме добра комбинация от млади играчи, които са готови да бият, готови да се развиват. С много добра работна етика, но не с големи имена. Намерихме великолепна химия и комбинация от по-опитни и доказали се навън играчи като Дейвид Лоугън или Клиф Хамъндс и също млади чужденци, които получиха първия си опит да покажат дали могат да направят тази следваща стъпка, като Реджи Рединг. Привличането на млади играчи към тази комбинация заработи много добре. Не може да забравите нашата печеливша карта, която ни помогна да изградим нашата увереност. Ако аз трябва да нарисувам една линия, бих казал, че това беше неочаквано добър сезон.

Това е моята 25-та година тук и аз не мога да си спомня един отбор, който да е оставил такова голямо сърце и усилие на терена. Талантлив и умело мъдър, този отбор не беше на най-високо ниво, но всеки отделен член беше готов да работи, готов да допринася. Нямаше завист и за мен беше огромно удоволствие да работя с този отбор. Повечето от играчите имат договор за следващия сезон, включително младите момчета, защото това е пътя, към който се стремим. Ако ти гледаш само към резултата, имаме купа, която спечелихме (Купата); ние успяхме в последния етап на местната лига. Еврокъп е много подценено състезание, което няма този бляскав ефект, който има Евролигата, но това е много трудна надпревара. Понякога си мисля, че Еврокъп е дори по-тежка от Евролигата, защото местата, на които играеш са по-трудни, а също и пътуването понякога е по-трудно. Това е много тежко състезание, ние се изкачихме до първите осем и после паднахме от шампиона Валенсия.

Общо взето мисля, че имахме добър сезон. За нас винаги е било много важно, че имахме страхотната подкрепа на публиката. Имахме връзка с хората, които се интересуват от отбора ни и те имаха много силно отъждествяване с отбора, което е много важно за нас. Хората видяха, че този отбор оставя сърцето си на терена и дава всичко от себе си. Ти можеш да имаш мачове, на които не си на най-добро ниво и да ги загубиш, но те могат да ни простят веднага щом виждат, че сме положили усилие и виждат целта. Това беше фантастичен сезон.

 

- Вие споменахте промените в немския баскетбол. Алба е 8 пъти шампион на Германия, но последният път, в който отбора спечели шампионата, беше преди шест години. Тези промени ли са причината за това?

Балди: Аз мисля, че само Байерн Мюнхен има потенциала да доминира в лигата. Но това е просто икономически потенциал. Това е важна част и колкото по-висок бюджет имаш, толкова по-вероятно е да спечелиш лигата. Но дори и на тях им отне няколко години, за да спечелят титлата. Аз не мисля, че в рамките на следващите 5 или 10 години ще има един отбор, който да господства, както това беше с Байер Леверкузен и Алба. Надпреварата е много по-балансирана и много конкурентна. Няма един мач, в който можеш да победиш без правилен подход. Това радикално се промени. Спомням си, че около 2000 година имаше 4 или 5 отбора, които можеш да победиш просто, ако си там и си свършиш работата. Но вече не е така. Ти трябва да се подготвиш за всеки мач, нужно е да вложиш максимално усилие, защото в противен случай, може да загубиш. Аз мисля, че това е, което хората искат да видят, и което прави състезанието по-добро. Това повдига нашето ниво всяка година и сега ние имаме 6 или 7 отбора, които без да имат червени лица, могат да кажат, че искат да бъдат в най-добрите 4 или да извървят пътя до финала. Те не са мечтатели, те имат правилната инфраструктура и потенциала да го постигнат. Това е, което прави баскетбола в Германия по-атрактивен. Преди имаше един отбор и другите се опитваха да стрелят отдалеч.

 

- Дълги години Алба е имала невероятна посещаемост на мачовете. Този сезон вие имахте средно по 10,000 зрители на мач. Как изградихте тази огромна маса от зрители? От къде идват тези резултати?

Балди: На първо място, Берлин е интересен пазар, защото има много хора, говоря за модерни и чуждестранни хора. От друга страна, в този момент ние имаме 104 отбора в първа дивизия. Само във волейбола мисля, че са три. Състезанието тук е огромно. Но това е просто спорт от друга страна, Берлин предлага много различни неща, ето например, хората идват тук само за уикендите да се забавляват и те си отиват 2 дни по-късно. Това е друго състезание.

Ние започнахме да работим върху това преди 12-14 години; не чакахме хората да дойдат на вратата, а ние излизахме. Ние имаме 6 човека, които работят с билети, които не правят нищо друго, но развиват билетни програми, разговаряйки с хората и правейки групови продажби. Има много усилие там. Другото нещо е, че ние имаме огромна МЛАДЕЖКА ПРОГРАМА. В този момент има 85 млади треньори под нашата шапка, които ходят в училищата и преподават баскетбол в името на Алба. Правим това в територията на Бранденбург, докато в Берлин имаме договори с 60 училища. Всичко общо прави 3,000 деца и те всички имат приятели и семейства, които също идват на мачовете!

Разбира се, ние също имаме специални билетни програми и това е как ние работим. На първо място, нека направим платформа, където хората могат активно да участват за Алба Берлин, имам предвид чрез игри. Това е едната част, другата е агресивна продажба на билети, което означава, че не чакаме хората просто да дойдат на вратите ни, а ние излизаме, продаваме на корпорации, продаваме на групи. Няма една институция в Берлин, с която да не сме се свързали все още, за да се опитаме да продадем билети. Това е нашата инвестиция. Също така ние държим нашите хора да бъдат мотивирани и им даваме конкурентноспособни заплати. Може би можехме да имаме по-добър играч на терена, но пък нямаше да имаме зрители в залата. Ние вярваме в постоянството – колкото повече зрители идват, толкова по-добре ще изглежда нашия имидж и може би ще имаме шанса да увеличим културата на нашия отбор. Освен това свикнахме да работим на пазара. Никога не сме били организирани по такъв начин, че да разчитаме на шейх, милионер или голям град. Ние винаги сме работили на пазара и това е начинът, по който се развиваме. Това беше изградено с годините.

 

- Изглежда, че всичко в Алба наистина е базирано на финансова или друга логика, обаче, когато сезона свърши отбори като Алба трябва да се състезават с отбори, които нямат огромна маса от фенове и те плащат на играчите си неразумно големи пари. Притеснява ли Ви това и мислите ли, че ще има таван на заплатите за в бъдеще или някакво друго финансово ограничение?

Балди: Когато ти израстваш в баскетбола като цяло, ти си свикнал да се състезаваш. Винаги ще има някой, който има повече пари или който е по-готин. Това е една част. Аз мисля, че Евролигата върви към тази посока, за която говориш ти – т.нар финансов феърплей. Те знаят, че не е здравословно, ако клубовете с най-големи бюджети в Евролигата разчитат на един човек. Ние виждаме какво се случи с Монтепаски Сиена. Това беше типично едноструктуриран отбор, разчитащ на една институция, която беше банка, и изведнъж, когато банката се сблъска с проблеми, отборът също е в беда. Ние не чакаме шейха. Може би той ще дойде, но ние не го чакаме. И ако не дойде, няма да виним никого. Ние също не виним никого, който е на пазара с много по-високи заплати, защото това не може да бъде притеснително, но в края те дори може да не могат да платят, както това се случва често  в баскетбола. За този подход трябва да има много ясни правила. Евролигата работи в тази насока като предлагат билетни програми, учат те как да работиш с феновете и също така ти предлагат маркетингови програми. Ако искаме да развиваме Европейския баскетбол, можем да го направим само с постоянство. Не можем да го направим просто като чакаме хора, които може да инвестират някакви пари в баскетбола , защото го смятат за забавен. Или ако те виждат баскетболния отбор като играчка или нещо за личен интерес. Не можем да дадем нашия баскетбол в тези ръце.

Разбира се, това не е специфично само баскетболен проблем, ние имаме същото нещо и във футболни отбори като ПСЖ или Челси, където има същите ситуации. Аз не плача, че руснаците или някой друг има повече пари, защото тази ситуация съществува от години. Преди това беше така с Гърция, които предлагаха три или четири пъти повече пари, които някога можеш да си представиш, но те никога не са били платени и играчите им са били извън пазара по това време. Сега има някои закони, но ние трябва да продължим да работим върху тази ситуация.

От друга страна, за баскетбола винаги е важно да има инвеститори. Най-устойчивите инвеститори са тези, които получат нещо след това, не тези, които го правят за забавление. Има изключения като случаите в Панатинайкос, където едно семейство инвестираше много дълго време, те имат моето уважение.

От друга страна, това не може да бъде модел за Европейския баскетбол.

 

- Къде виждате немското първенство в съревнованието с европейската конкуренция след 5 или 10 години?

Балди: Много е трудно да кажа, но Германската лига има цел да стане най-добрата лига в Европа до 2020 година.  Но какво е най-добрата лига? Най-добрият баскетбол, най-високата посещаемост, най-доброто телевизионно покритие? Не е толкова лесно да се определят критериите. Аз мисля, че ние наистина се подобрихме в последните години. Определено, в стремежа да направим следващата стъпка, ние се нуждаем от повече немски играчи и работим върху това много сериозно. В този момент, имаме някакъв вид дисбаланс, защото някои от отборите в Германия се чувстват изнервени за това, че трябва да платят много високи заплати за Германия, сравнявайки ги със заплатите на международния пазар.

От друга страна, за да мотивираме ирачите, ние се нуждаем от тези правила, които имаме, за да мотивираме немските играчи и да ги развиваме. Аз мисля, че Испания или Литва, те правят съществуването на Евролигата, защото имат толкова много страхотни играчи. Може би пък те имат друга слабост като слаба икономика, неопитност в маркетинга или продажбата на билети или други неща, но те имат ядрото, което са играчи и треньори. Ние имаме нужда да работим в тази посока и трябва да подобрим нещата.

Отговаряйки на твоя въпрос, аз мисля, че сега Испания е по-силна и след това не съм сигурен кой е втори по сила, защото има  сходни случаи в Израел и Гърция, където имаш един или два много доминиращи отбори. Италия? Не особено. Франция? Стабилни, но ние сме там.

 

- През изминалия сезон се наблюдаваше доминация на чуждестранни играчи, а не немски в първите два отбора на лигата. Този факт ли е най-голямата Ви тревога ?

Балди: Аз не мисля, че проблемът е в това, че преобладават чужденци в нашата лига, но определено се нуждаем от немски играчи на по-високо ниво. Ако ние бяхме добри и чужденците доминираха в лигата, тогава защо не. В най-доброто време на италианската лига Боб МакАду и играчи като него бяха водещи тогава. Когато Италия имаше златна ера, те имаха много велики чужденци. Това, което ти каза, е една от най-големите тревоги и това е нещо, върху което трябва да работим: за да изградим повече немски играчи на най-високо ниво. Ние започнахме преди 10 години да събираме деца от училищата и да ги обучаваме на баскетбол. Всичко се започва от там. В Литва, вероятно първата среща при децата е баскетболът, докато тук в Германия те поддържат връзка като играят футбол, после повече футбол, после може би малко хандбал, после волейбол и после може би малко баскетбол, който е учен от някой, който е по-добър на футбол (смее се). Нужно е ние да променим това. Най-доброто място, където това може да се случи, е училището.  Разбира се, повечето от децата, които са включени в нашата тренировъчна програма, ще го правят за забавление, но тези, които искат повече, те идват в нашия клуб, те получават тяхната тренировка и подкрепа. Ако искаш да стигнеш по-далеч, всички опции са там. Този сезон ние спечелихме титлата при юношите и резултатите бавно се появяват. Ние започнахме преди 10 години, когато те бяха 6-годишни. Сега те са 16-годишни и ще отнеме други 5 или 6 години и тогава ние ще имаме ползите.

Това е само в Берлин и ние се стараехме да стане в цялата страна. Берлин е специфично място, докато на другите места, може би дори в селските райони, ти трябва да използваш друга концепция. Броят на хората, които играят баскетбол, трябва да нарастне и след това, разбира се, е нужно да подобрим качеството на треньорите и съдиите, защото всичко това е свързано. Но първата стъпка е да запалиш малките деца по баскетбола. Ние вече предприехме няколко стъпки; сега има изисквания и за лигата. Ако искаш да участваш в топ лигата, ти трябва да работиш с деца. Не е въпрос на това дали искаш или не, трябва. Ние се подобряваме в това нещо, но то ще отнеме известно време,за да произведем повече качествени състезатели. Обстоятелствата са правилни за това и няма извинение.

 

- Според Вас какво бъдеще виждате в немския национален отбор след оттеглянето на Дирк Новицки?

Балди: Най-напред, германският национален отбор разчиташе много на Новицки. Мисля, че беше чудо, че това момче, което беше изключително изтощено след дългия сезон, все още участваше и имаше изключителна роля в него. Той винаги се връщаше и играеше за Германия. В същото време всеки осъзнава, че това нещо приключи. Може би той може да играе още един мач или два, но малко или много, това нещо свърши. Поради тази причина аз мисля, че ние трябва да изградим един положителен дух и да създадем нещо, за което отборът да играе. Говоря за подхода “Дирк е там, Аз идвам” и “О, не, Дирк не е там, аз няма да дойда, имам нужда от почивка.”. Това е първото нещо, което е необходимо да бъде направено.

После развитието на играчите не е нещо, което, което можеш да направиш за две години, то ще отнеме повече време. Ние имаме много добри играчи, разбира се, не толкова много, колкото тези в Литва или Гърция, които са по-малки страни. Говорейки за играчи, ако ние сравним Германия с Италия, аз не бих казал, че те са на по-високо ниво. Мисля, че докато дойде моментът, в който националният отбор на Германия бъде силен, имам предвид да участва на финал на Европейско първенство, ще отнеме известно време. Може би 5 години. Ние можехме да намерим нещо по-добро с Новицки и Крис Кеймън, но това нямаше да е нещо наше. За да развием играчите си, за да стигнем до следващото ниво ще ни отнеме около 4 или 5 години.

 

- Очаквахте ли да получите ‘’уайлд кард’’ от Евролигата и какво наистина означава за Вашия отбор това допълнително внимание от Евролигата?

Балди: Да, аз мисля, че те оценяват това, което ние правим, защото виждат начина, по който работим. Те също разбраха, че не е толкова лесно да се спечелиш немското първенство. Ние имаме тяхната подкрепа и те харесват модела, който имаме тук. Благодарни сме да имаме тяхната помощ.

От друга страна, има спортна класация с различни критерии. Спортен критерии, телевизионна класация, посещаемост на зрители. Ако гледаш сега като там, ние сме тук  и това не е голяма изненада за нас. Дори миналата година ние бяхме там, но те избраха Будивелник Киев, защото те не можеха да предвидят какво ще се случи в Украйна, но те видяха тази възможност с Украйна, които имаха Европейско първенство и баскетболът там се развива.

Разбира се, ние имаме нашите ограничения, защото нямаме един инвеститор, който няма да го е грижа за парите и щеше да купува всеки играч, който искаме. Има голяма последователност и устойчивост при нас, защото ние харчим само това, което сме произвели. Понякога е леко отегчително, защото е по-напрегнато, когато имаш играчи от НБА, които идват да играят в твоя отбор. Но от друга страна, ние не можем да си позволим това. Те анализират големите градове и заради това ние получихме подкрепа от тях. Също така, когато и да сме играли в Евролигата, с изключение на един път, ние винаги сме били в ТОП16. Има много обяснения да изберат берлинския баскетбол, пазарът е интересен и ние доказахме,че сме сериозни.

 

- Въпреки че Берлин е огромен пазар, виждате ли Алба да стане европейска сила, вървейки по този път “Аз харча само толкова, колкото съм изкарал” ?

Балди: Разбира се, това е възможно. В същото време регулациите също трябва да бъдат приспособени. Преди две или три години имаше доклад от една компания, която анализира спортния бизнес, където баскетболния отдел на ФК Барселона имаше 30 млн. евро оборот с 6 млн. евро приходи. Докато бъде така, ние нямаме шанс. И отново, аз не плача и не виня никого за това. Мисля, че ние трябва да стигнем до умерени срокове и ние ще се развием в тази посока. Спонсорите трябва да се чувстват комфортно в Евролигата и те трябва да виждат, че е атрактивно да даваш пари там. Ние трябва да създадем устойчивост, в противен случай, както виждаме Сиена, елитна лига не може да си позволи да има отбор, който внезапно да изчезне. Това просто не може да се случва. Аз мисля, че нещата ще се случат, но това е един процес. Това определено ще ни помогне, но също така трябва да тренираме и самите себе си. Имаме нуждата да намерим хора, които са готови да инвестират в нашия проект и които искат да работят върху устойчивост. Виждаме как хора дават много пари, не печелят и след това те просто се връщат към нещо друго като конната езда например. Това е причината да се нуждаем от устойчивост и ние се развиваме в тази насока. Ние може да не станем някаква сила след 5 години, но пазара може, Берлин го позволява, мястото е тук, потенциалът. Ние не можем да имаме подхода на ЦСКА – когато и да искаш ние можем да се изкачим, ние искаме да имаме този играч. Това не може и няма да бъде нашият подход. 

 

- Каква беше първата Ви реакция, когато чухте официално, че Алба ще играе срещу Сан Антонио Спърс? Какви са очакванията Ви за мача?

Балди: Не мога да кажа това, защото Дирк ще бъде разочарован, но се надявах да играем срещу Сан Антонио, защото е много по-добре да играеш срещу НБА шампион. Това е любимият ми отбор в НБА и аз ги следях през всичките години. Ние сме щастливи, че имахме възможност да играем срещу Далас Маверикс. И това е, което хората искат да видят – местния тим да играе срещу отбор от НБА. Ние сме играли срещу Вашингтон Уизардс и Ню Орлиънс Хорнетс в Берлин през 2009 година и не може да сравниш приходите и ТВ рейтинг, който Алба спечели. Хората искат да гледат велики отбори от НБА, в този случай, това ще бъде най-добрият да играе срещу твоя местен отбор. Ако отборите в НБА играеха един срещу друг, това щеше да работи в Лондон, но това не работи в Берлин. Сигурен съм, че ако Индиана Пейсърс бяха дошли до Каунас, за да играят срещу Жалгирис, това е, което хората биха желали да видят.

Ти ме питаше кога ще станем сила, но не забравяй, че това ще бъде 25-тия ни сезон. Това все още е млад клуб, а това събитие идва перфектно за нашата годишнина. Ние сме много поласкани и ще се постараем да изиграем много добра роля. Не трябва да мотивираме нашите играчи, защото имаме някакъв опит от тогава, когато играхме с Маверикс тук. Има различни правила и също така атмосферата е малко по-различна, но ти трябва да се приспособиш, дори и ако това е за един мач. Нямам предвид, че резултатът няма да се брои, но специално за нашите млади момчета, това да играеш срещу най-добрите от най-доброто място, е фантастично. Това е великолепна възможост!

 

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър

 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи