Александър Везенков: Това не са реалните възможности на отбора


Александър Везенков: Това не са реалните възможности на отбора
Везенков попадна в идеалната петица на шампионата
25-07-2014 16:04

По-добре да бяхме станали 8-и и да не бях взел никаква индивидуална награда, казва крилото

 

Александър Везенков изигра поредното си силно Европейско първенство за подрастващи, като на младежкото стана топреализатор и борец №1. Това му донесе и място в идеалната петица на турнира, което без съмнение е огромно признание. Ето и впечатленията на Везенков след края на шампионата:


"Това не са реалните възможности на този отбор. Това 15-о място не може да се каже, че ни задоволява. В първата фаза не ни достигнаха малко опит, малко късмет, малко тактическа дисциплина. Загубихме всички мачове в края. След това влязохме да се борим за оцеляване и не мога да кажа, че не се справихме добре. Постигнахме целта си. От самото начало обаче, а и след турнира в Турция, не беше това. Целта ни беше да влезем в първите 8 или поне 12, но не можахме. Ние сме си виновни.


Другите са талантливи, по-добри отбори са, а ние компенсирахме с отборен дух. И ние сме талантливи, но вероятно не сме толкова натренирани, не сме толкова подготвени. Вината е във всички нас, които се готвихме 40 дни. Не можахме да направим добро представяне, защото още в първия мач имаше много голямо напрежение във всички и той ни изигра лоша шега. Според мен и турнирът в Турция ни изигра много лоша шега.


Като в Турция стреляш от тройката с 50% в четири мача, а тук не, не мога да си обясна защо. Имаше напрежение. Почти всеки път бяхме сами, но наистина не мога да си го обясна. Това ни е едно от най-силните оръжия и ни държеше в мачовете на турнира в Турция, когато вкарвахме по 13-14 стрелби. Трябваше сега да компенсираме с борба, с нещо друго, но не можахме да намерим с какво.


Всички отбори в първата осмица бяха равностойни. Имат талантливи играчи, които са в Евролига или Еврокъп. 20-годишните вече са си мъже и почти всички играят по отборите си, докато повечето от нас не. Това не е оправдание, но влияе.


По-добре да бяхме станали 8-и и да не бях взел никаква индивидуална награда. Това не ми беше целта, а да влезем в осмицата и да успеем като отбор. Надявам се в следващите години в мъжкия национален отбор, тъй като набор 94 приключва, да успеем да се наложим и с другите набори да върнем България в европейския елит.


Отивам при мъжете, за да се боря за мястото си. Там има много изявени и много добри играчи. Никой няма да ти подари нещо и трябва всекидневна битка, за да вземеш място сред 12-те. Много голяма чест е, че г-н Младенов ме покани и ще се боря всеки ден, за да вляза в състава.


Все още нямам яснота за новия сезон, но в скоро време трябва да реша. Мисля, че в близките дни ще решим. Ще видим дали има нови оферти и ще го мислим."


Тагове: България (20), Евробаскет 2014 (младежи 20), Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи