Петко Делев: Класирането щеше да е друго, ако стрелбата от тройката бе на ниво


Петко Делев: Класирането щеше да е друго, ако стрелбата от тройката бе на ниво
25-07-2014 21:00

Момчетата могат да получат минути в НБЛ, които да ги мотивират, казва треньорът на младежите


Петко Делев бе начело на националния отбор за младежи (20), който завърши на 15-о място на Европейското първенство. Наставникът води този набор и преди две години, когато стана осми, но сега постижението не можа да бъде повторено. След края на първенството Делев каза и своите впечатления от него:


"По принцип очакванията ни бяха да излезем от групата и да влезем сред първите 12. Нашата мечта с момчетата беше отново да сме в осмицата. Не започнахме добре първенството. Играхме с голямо напрежение в първия мач срещу Полша, който беше много важен за нас. След това нямахме и късмет срещу Франция, но от друга страна съм щастлив, че като отбор имахме сили да се вдигнем и да си изпълним другата задача - да оставим отбора в дивизия А. В много от мачовете бяхме равностойни до 36-37 минута, а след това ги губехме в последните 2-3 заради някои борби в нападение, тъй като другите отбори имаха надмощие на позиции 4 и 5.


Трябва да знаем, че много малка част от нашите момчета играха през миналата година, а и според мен другите за последните две години са напреднали доста физически. Отделно и като майсторство са обогатили своите технически възможности и това беше видно. Това, че нямахме много мачове, а и не вярвам да е имало някой отбор с по-кратка подготовка от нашата за това първенство, също оказва влияние.


Големият ни проблем на това първенство беше успеваемостта от тройката. На турнира в Турция играхме с лекота и с много добра успеваемост - средно по 9-10 тройки на мач. Тук пък почти всички мачове бяхме с по 4-5 и едва в последния вкарахме 9. Нямаме чак такива големи възможности на позиция център, накъдето да насочим играта си, така че този елемент беше важна част от нашето нападение. За съжаление не ни потръгна. Направихме всичко възможно - много разговори, много тренировки, много усмивки, но не ни беше писано. Ако този елемент беше на добро ниво, мисля, че класирането щеше да бъде друго.


Нека всяко едно от момчетата да продължи да вярва, че може да стане добър баскетболист, защото са на една граница, при която си положил много усилия за своето развитие. Дано ръководители и треньори да им дадат шанс. Няма да казвам имена, но има 5-6 момчета, които спокойно могат да получават време в НБЛ. Не са чак толкова силни отборите и мисля, че всеки треньор може да си позволи да дава по 8-10 минути, които да мотивират всеки един състезател да продължава да работи за своето развитие."


Тагове: България (20), Евробаскет 2014 (младежи 20), Петко Делев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи