Младенов е прав - това са ни играчите, това е бъдещето


Младенов е прав - това са ни играчите, това е бъдещето
(сн. lap.bg)
18-08-2014 22:39 | BGbasket.com

България в момента е с три загуби от три мача в квалификациите за Евробаскет 2015. Снощи нашите получиха урок от Израел как се играе в нападение, допуснаха цели 100 точки в коша си и на практика шансовете им за класиране се изпариха. След двубоя старши-треньорът Георги Младенов призова момчетата да не се критикуват и е прав. Упрек обаче трябва да има само за едно нещо, а то бе изречено и от самия селекционер - играта в защита.

 

В днешно време да получиш 100 точки е прекалено много и проблемът е, че това идва в резултат на това, което се играе в българското първенство. У нас често ставаме свидетели на резултати 95-90, 90-80 или дори 100-80, което не е в крак с тенденцията в европейския баскетбол. Ако погледнете резултатите от Евролигата, Еврокъп и повечето силни лиги, то ще видите, че там първо се залага на защита, а след това на нападение. В повечето случаи у нас пък е точно обратното - тук гледаме първо да вкараме много точки, а след това да пазим.

 

Именно поради това няма как да се винят само момчетата, тъй като играч в защита не ставаш от днес за утре. Това се гради с години и то от най-ранна детска възраст - първо като манталитет, а след това и като физически качества. Естествено при малко повече агресия снощи израелците можеха и да ни вкарат по-малки точки, но трябва да отчетем и че те раздаваха топката в нападение едва ли не като Сан Антонио Спърс, които показаха може би най-добрата отборна игра в НБА от много години през миналия сезон. В състава на Израел има много сериозни имена от НБА, Евролигата и Еврокъп и няма как да се надяваме на нещо сериозно срещу тях. Да, с малко повече късмет можеше и да сме по-близо, но реалностите са такива и няма смисъл да съдим отбора.

 

Наистина в тези момчета е бъдещето на българския баскетбол, а това лято на Георги Младенов се е паднала тежката задача да обнови почти изцяло тима. В други страни това се прави постепенно, но в годините ние сме търсели резултати и поради това сега ще го правим наведнъж. Затова поне в следващите една-две квалификации нямаме право да искаме резултати.

Младенов пък и беше прав, че имаме нужда от център чужденец, който да замества Ники Върбанов. Да, нашите спечелиха борбата в подкошието, но това не ни помогна. Израелците вкараха доста лесни кошове и определено имаше моменти, в които нямаше да е лошо и ние да имаме един Ди`Ор Фишър, или поне някой на 2/3 от неговата класа.

 

Нека погледнем и към статистиката – българският отбор дели 20-о място по коефициент в отборната статистика на квалификациите, в които участват 26 отбора. Тимът ни е на 20-и място и по точки, както и на 17-о по борби. При борбите в защита обаче националите ни са на 21-во място, а в класацията по получени точки е на 18-о със 77.3 (първият Унгария е получил само по 59.0 точки средно). Отборът ни е предпоследен по процент от наказателната линия – готови за вкарване точки без съпротива на съперника, с едва 63.2% успеваемост. Тимът ни е предпоследен и по получени кошове от игра – съперниците ни вкарват средно по 31.7 стрелби на мач, което отново говори за това, че трябва сериозно подобрение на защитата ни. Това са някои от показателите, които свидетелстват за работата, която трябва и предстои да бъде свършена.

 

До края остават три мача, в които нашите трябва да играят за честта си. Ясно е, че нямаме шанс за класиране, но момчетата не трябва да спират да се борят и да гонят победата. Най-хубавото вчера бе, че трибуната в зала "Универсиада" бе пълна, което значи, че на хората им се гледа баскетбол. Да се надяваме, че до година-две ще се наложи да бъде отваряна и малката трибуна, за да се пълни тя както се пълнеше за мачове съвсем скоро. Може националите да заиграят и в Ботевград, а там подкрепата нямаше да е по-малка, дори можеше да е и по-голяма. Но това е друга тема.

 

В две изречения - нека подкрепяме момчетата и да ги оставим да работят. Те знаят, че трябва да работят, нека не спират да го правят и скоро отново да се радваме на хубави баскетболни победи.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: България, Квалификации за Евробаскет 2015
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи