Как да намалим вредите от часовете пред компютъра


Как да намалим вредите от часовете пред компютъра
20-08-2014 19:10 | teenproblem.net

За дa ви носи работата пред компютъра радост и удовлетворение, а не умора и болести, не е достатъчно да ви допада. Трябва да умеете още добре да организирате мястото, на което прекарвате часове наред пред монитора, и да спазвате някои простички правила. 

През лятото много тийнейджъри прекарват по цял ден в играене на компютърни игри или чатове с приятели, а времето лети неусетно. Но според специалистите прекарването часове наред в уютното кресло също може да нанесе сериозни щети върху организма ви, не по-малки от физическото натоварване. 

Да намалим вредите за зрението. Започваме от компютъра. Ако непрекъснато се взирате в монитора, даже да е от най-ново поколение, и не си давате периодично почивка, подлагате на риск не само зрението си. Ще пострада и фигурата ви - хиподинамията води до затлъстяване. Под заплаха са и органите в малкия таз -задържането на кръвта в долната част на тялото може да причини гинекологични проблеми. Възможно е да пострада и дихателната система, защото въздухът около работещия компютър е прекалено сух. 
За щастие не е трудно да бъдат намалени потенциалните вреди от компютъра. Очите ви ще се уморяват по-малко, ако мониторът е отдалечен на 50-60 см, а центърът на екрана е разположен точно пред тях. Когато е поставен отстрани, това ще навреди не само на зрението ви, но и на гръбначния ви стълб. 

Поставете стола си така, че прозорецът да е отстрани. Светлината, падаща директно върху монитора, изморява очите и влошава зрението. Избягвайте многоцветието. Използвайте не повече от три цвята. Най-комфортен за очите е гълъбовосиният или зелено-жълтият фон на екрана. 

На всеки час трябва да се прави гимнастика на очите. Избършете монитора със специална влажна салфетка. Не забравяйте, че редовното почистване с влажна кърпичка препятства нарастването на потенциала на електростатичното поле. Отдавна е известно, че статичното електричество не е приятел на здравето. Клавиатурата пък е развъдник на микроби, затова не я пропускайте. 

Аквариумът също може да помогне, за да повишите влажността на въздуха. Ако не обичате риби, сложете ваза с вода на бюрото (най-добре с кръгла форма) или няколко кактуса. Това са изпитани средства за борба със сухия въздух и статичното електричество. Проветрявайте често! Движението е безценно. 

Най-много обаче от седенето пред компютъра страда опорно-двигателният апарат. Доказано е, че хиподинамията е най-опасният фактор от всички, които предизвикват преждевременно стареене на гръбнака. За да избегнете или отдалечите във времето появата на остеохондроза, снабдете се с правилните офисни мебели. На пазара отдавна се предлагат специални анатомични кресла за работа пред компютър. Не по-малко важна е правилната поза. Периодично правете кратка гимнастика. Периодичната разходка из стаята или коридора също помага. 

И все пак ви съветваме да не прекарвате лятото си пред компютъра. Излизайте с приятели и се наслаждавайте на свободното си време. А, ако сте на работа и няма как да не прекарвате цял ден пред монитора, давайте си кратки почивки и използвайте изкуствени сълзи, за да овлажнявате очите си.


Тагове: Здраве
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи