Ямбол привлече американски гард (видео)


Ямбол привлече американски гард (видео)
23-08-2014 13:53 | yambolbasketball.com

Ямбол привлече в редиците си американският плеймейкър Джауан Картър. Новото попълнение на ямболският отбор е висок 180 см. и тежи 84 кг. Роден на 3 септември 1987 г. в Честър – Пенсилвания. Картър завършва гимназията Tatnall School – Уилмингтън, правейки гимназиалният си отбор шампион на щата Делауеър и записвайки името си на най-добър реализатор за всички времена на гимназиално ниво в щата с общо 2464 точки и вкарвайки в последният си гимназиален сезон средно по 29.4 точки на мач. 


Новото попълнение на Ямбол започва колежанската си кариера в университета Сейнт Джоузеф – Пенсилвания. След една година в този университет, за който бележи по 7.4 точки и прави по 2.4 асистенции за 25.6 минути, той се връща в Делауеър. За тригодишният си престой в университета на Делауеър, в периода 2008-2011 изиграва 94 мача, всичките като стартиращ играч. За средно 36.3 мин. вкарва по 16.4 точки, хваща по 3.1 борби и подава по 3.3 завършващи паса. В 13 от 31-те си мача през последният негов университетски сезон вкарва по 20 и повече точки. 


Първият му сезон сред професионалистите е в Европа. През 2011-12 играе за Дарушафака Истанбул във втора турска дивизия. Статистическите му показатели в 23-те му мача са 14.0 точки, 2.1 борби и 1.3 асистенции за 24.0 минути. Успеваемостта му в стрелбата за три точки са впечатляващите 43.8 %. 


През сезон 2012-13 Джауан се мести в силното полско първенство. За тимът на Полфарма Гданск изиграва 26 мача, със средно 28.9 минути на терена. В Полша бележи по 14.2 точки и прави по 3.7 асистенции. 


Сезон 2013-14 новият в Ямбол започва във втора френска дивизия. Изиграва два мача за Нант, със средни показатели 8.0 точки и 4.0 асистенции преди да се премести в Швеция. За елитния шведски тим Йемтланд играе 11 мача със среден престой на терена 34.0 мин. Бележи по 16.4 точки, овладява 3.1 борби и дава по 4.4 завършващи подавания. Стрелбата му за три точки е с успеваемост 43.0 %, а от наказателната линия 95.2 %. 


Джауан Картър е второто ново попълнение на Ямбол. Преди три дни подготовка с отбора започна гарда Милен Костов. Тимът се раздели със Станислав Славейков въпреки желанието на клуба да го задържи. Примамливата оферта отправена му от тима на Черно море Порт, на която ямболския тим не можа да отговори, изпрати Славейков във Варна. Отборът се раздели и със Сергей Цветков, който изяви желание да премине във Виха Пантерс от регионалните групи на Германия. За този трансфер Ямбол ще получи финансова компенсация, заради преждевременно прекратяване на договора му. През новият сезон в ямболския тим няма да бъде Димитър Маринчешки, към когато няма отправена оферта за продължение на престоя му в Ямбол. Още преди края на изминали сезон бе анонсирано, че Павлин Иванов ще премине в Левски, а завръщането на Васил Кьосев все още не е сигурно. 


Българските играчи, които ще носят екипа на Ямбол през сезон 2014-15 са капитанът Станислав Говедаров, националът Костадин Маршавелски, както Стоян Петков и Стойо Чолаков. В състава ще бъдат включени Иван Тенев и юношите на клуба Андрей Иванов, Косьо Великов и Росен Иванов, последният ако бъде възстановен от нараняване на кръста. 


Ямбол ще привлече още двама чужденци – център и леко крило, както и още един български играч.

 


Тагове: Ямбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи