Илия Станков: Ще работим в перспектива


Илия Станков: Ще работим в перспектива
25-08-2014 11:03

От този сезон Илия Станков се впуска в нова роля и ще бъде старши треньор на Спартак Плевен. В последните 14 години той носеше екипа на тима като състезател, но сега се преориентира и започва нещо различно. Ето и първото интервю на Станков като старши треньор за BGbasket.com преди началото на подготовката, което е днес от 18.00 часа:


"Решения да се откажеш не се взимат много лесно и то при положение, че толкова години си бил състезател. За мен лично беше важно не толкова да прекратя на върха, както го правят повечето, а да дам път на по-младите и не да влизам да играя по няколко минути. Взех решението най-вече от тази гледна точка.


Решението да стана треньор също не беше лесно. Много е трудно, когато е колективен спорт, да подчиниш 10-11-12 състезатели. Всеки е изграден характер и в началото ще се работи много трудно в тази посока. Не съм от този тип хора да се притеснявам и да бягам от предизвикателства, затова и с президента Антов стигнахме до това решение - да прекратя и да видим дали ще може да стане нещо като треньор.


Общо взето миналата година бях малко треньор в сянка и се подготвях. Не мога обаче на 100% да кажа, че съм готов, защото винаги има нещо ново, което да се научи. Отделно това е и начинание, което е ново и във времето ще си проличи какво ще стане. Ние ще работим за перспективата. Може и след два месеца да не съм аз, така че това не е фатално. Въпросът е да се работи с млади момчета, да им се дава път и да се надяваме да станат по-добри, да влязат в националния и т.н.


По принцип с някои от новите момчета съм водил разговори и съм им обяснил, че стартираме всички наравно. Това, че са дошли сега не значи, че няма да им се даде шанс и тези по-старите в отбора да се ползват с някаква привилегия. Това нещо няма да се случи и общо взето всичко ще си зависи от тях. От представянето им в тренировъчния процес зависи колко участие ще вземат в мачовете. Като цяло на първо време ще искам да се сработи един колектив, да сме задружни, в това число слагам и себе си като част от тях, и се надявам резултатите да дойдат. Най-важното е да играем хубав баскетбол и да радваме хората."


Тагове: Спартак Плевен, Илия Станков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи