Превю на Световнo първенство 2014: Отслабеният САЩ - уязвим, но все още фаворит за Световното


Превю на Световнo първенство 2014: Отслабеният САЩ - уязвим, но все още фаворит за Световното
29-08-2014 22:02

Превю на Световнo първенство 2014: Отслабеният САЩ - уязвим, но все още фаворит за Световното първенство.

БИЛБАО, Испания – Лошите новини продължаваха да се случват, единствената разлика е във виновника – контузия или просто интерес.


Някои звезди не можеха да играят. Други не искаха. Тогава загубите за отбора на САЩ започваха да се увеличават. Кевин Лав се отказа още, докато чакаше да завърши трансфера му в Кливланд. Крилото на Трейл Блейзърс ЛаМаркъс Олдридж също предпочете да се откаже. Пол Джордж счупи десния си крак в ужасяващ сблъсък, който шокира съотборниците му и може би целия баскетболен свят. Накрая, Кевин Дюрант – звездата на Оклахома и MVP за сезон 2013/2014 в НБА също шокира всички като промени решението си да участва на Световното първенство в Испания.


Отборът на САЩ, който остана, е достатъчно добър да спечели, но и достатъчно уязвим, за да загуби – може би се намира по-скоро до испанския отбор, който тогава се доближаваше до доста по-мощния американски отбор на последните две олимпиади.


“Ние все още имаме една цел и тя е да спечелим златото, но не можем просто да кажем просто “О, Кевин се отказа, Пол Джордж се контузи и това значи, че ще ни бъде много трудно”. Американският център Антъни Дейвис каза наскоро “Чуваме всеки да казва това, но ще се опитваме да докажем, че не е вярно.“

 

Световното първенство започва в събота в 4 града – Билбао, Гранада, Лас Палмас де  Гран Канария и Севилия.


Американците започват в Билбао в доста благоприятна група с отборите на Финландия, Турция, Украйна и Нова Зеландия. Испанците пък, попаднаха в най-тежката група на Мондиала. Те избраха Гранада за домакинство на своите срещи от група А, където са Иран, Египет, Сърбия, Бразилия и Франция. В състава на Испания блести играчът от Блейзърс Виктор Клавер, а Никола Батум е част от отбора на Франция.  

 

8 отбора ще продължат в Барселона, а другите 8 ще отидат в Мадрид за елиминационния кръг. Финалът е на 14-ти септември в Мадрид - единственият случай, в който САЩ и Испания могат да се срещнат.

 

Американците удържаха испанците на Олимпийките трилъри през 2008 и 2012, поддържани обаче от звезди като ЛеБрон Джеймс, Коби Браянт, Крис Пол и Кармело Антъни. Всичко това сега ще зависи от много по-младия тим на САЩ – най-младият до сега – воден от Дейвис, Стефън Кери, Дерик Роуз, Джеймс Хардън и Кайри Ървинг. Шефът на националните отбори на САЩ Джери Коланджело каза, че, ако сега те победят, това ще бъде по-сладко дори от олимпийските победи. “Когато имаш очаквания на базата на това, което си мислиш, че имаш, а ти нанесат удар и ти се успееш да се изправиш, това е страхотно” каза още Коладжело.

 

Други съперници на САЩ също се оказаха в тежко положение.


Тони Паркър си взе почивка това лято , вместо да играе за националния отбор на Франция. Селекционерът Венсан Коле няма да разчита на още един от играчите си. Става въпрос за центъра Ян Маинми. 211-сантиметровият център на Индиана получи контузия в рамото по време на тренировка на французите. Мястото на Маинми в състава на Франция ще заеме тежкото крило на испанския Лаборал Куча Ким Тили. Той ще помага на Антоан Дио, Еван Фурние, Борис Диау и Никола Батум. Европейският шампион Франция е в група А заедно с отборите на Египет, Сърбия, Иран, Бразилия и домакина Испания.


Ману Джинобили също няма да може да играе за Аржентина заради продължаваща контузия в крака. Жесток удар претърпя и Литва. Гардът им и “Най-добрият баскетболист” на Литва за 2013 г - Мантас Калниетис също ще пропусне Мондиала заради контузия, която получи по време на последната контрола на тима срещу Хърватия.  Наставникът на европейските вицешампиони от Словения 2013 е извикал добре утвърдени имена като братята Дариуш и Кшищоф Лавринович, Симас Ясайтис, Реналдас Сейбутис и Мартинас Поциус. Най-младият в отбора е Йонас Валанчунас от Торонто Раптърс.

Всичко това може да направи Испания отборът, който пристига в най-добра форма. Талантлив и опитен отбор, обединяващ Пау Гасол, Марк Гасол и Серж Ибака в атака и Хосе Калдерон, Рики Рубио, Руди Фернандес и Хуан Карлос Наваро.

Световният шампион от 2006 година завърши с 8 победи и нито една загуба в предварителните мачове. Испания е Световен шампион от 2006-та, и европейски от 2009 и 2011-та. Тимът има и три сребърни медала от Олимпийски игри .

“Това е една много специална възможност да се опиташ да постигнеш нещо толкова голямо, като това да бъдеш световен шампион отново.” каза наскоро Пау Гасол пред сайта на ФИБА. “Щеше да бъде невероятно да постигнем това у дома, но за да успеем, ние трябва да извървим много крачки, да играем на най-високо ниво, да дадем всичко от себе си и същевременно да се наслаждаваме на всеки момент. “


Гърция победи Америка на полуфинала на световното през 2006, която не беше губила преди това дълго време, записвайки 54 победи поред. Те са единственият отбор , който много хора в Америка считат, че трябва задължително да победят. “Те имат страхотен отбор и мисля, че са фаворитите на това световно първенство” казва словенецът Едо Мурич след разгромната победата на САЩ над Гърция със 101-71 на Канарските острови във вторник. В Севиля ще играят отборите от група В - Аржентина, Хърватия, Гърция, Филипините, Пуерто Рико, Сенегал.

 

Но те са млади със средна възраст от 24 години, около половин година по-млади, отколкото на шампионата през 2010 година, в който участваха Къри, Роуз и Руди Гей. Те обаче може и да не изглеждат толкова млади в бъдеще, ако собствениците на НБА, в резултат на контузията на Пол Джордж, настояват да се преразгледа политиката, която позволява на по-възрастните играчи да се състезават на международни срещи.

 

Младостта е друга основна пречка, пред която американците се изравят в стремежа им да бъдат световни шампиони отново.

“Чувствам се стар. Аз съм като 30-годишен старец в отбора, поглеждайки какво беше преди.” – казва 26-годишният Къри. “Преди ние всички бяхме на по 21,22 години и няколко ветерани, а в момента всички сме в различни етапи на своята кариера.  Като по-опитен, ще се опитам да разчитам на опита, който получих от Турция, също така на Д-Роуз… и Руди и се надявам, че можем да поведем отбора там където искаме да стигнем. Определено имам високи очаквания.”


Ще защити ли титлата си САЩ или ще имаме нов световен шампион по баскетбол, ще разберем на 14 септември!

__________________ 


Тагове: Световно първенство 2014
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи