Георги Вълчев: Има сериозна криза на доверието към съдийството; поставяме начало на безкраен процес


Георги Вълчев: Има сериозна криза на доверието към съдийството; поставяме начало на безкраен процес
31-08-2014 10:25

Георги Вълчев бе назначен за мениджър „Съдийство” от новия сезон в НБЛ. Той ще отговаря за оценяването и анализа на работата на съдиите, тегленето на съдиите за всеки мач (от новия сезон те ще бъдат определяни с жребий), създаването на портфолио и данни за всеки съдия, на базата на които да се определя нивото на съдиите. BGbasket.com го потърси за повече информация за неговата позиция, идеите и вижданията му, както и очакванията за развитие на съдийството, в което от този сезон ще бъде поставено ново начало. Ето какво каза той за същността на работата си:

 

„Работата е свързана с комуникация със съдиите и комисарите в НБЛ за мъже и жени, процедурата по назначението на съдийските бригади, текущи срещи с видеосесии за уеднаквяване на критериите на всички съдии. При трима съдии на терена всяко едно разминаване в критериите веднага се отразява върху нивото на отсъждане на ситуациите. Този дисбаланс вече е факт и от там идват и голяма част от реакциите на треньорите. На база видеоматериали от играните срещи ще се вадят ситуации, ще се коментират и анализират, за да се уеднаквят критериите.

 

Също така на база оценките на всеки един съдия от дежурните представители се води текущо класиране и през определен период от време има една процедура, която предполага движение на съдиите, т.е. да има конкуренция между самите съдии. От този сезон е заложено да има отделна група съдии за НБЛ-мъже и група за НБЛ-жени, тъй като аз от години твърдя, че мъжкият и женският баскетбол си приличат само по това, че играят по петима състезатели и че топката е оранжева. От там нататък всичко е различно – различна е динамиката, различна е физическата сила, която се прилага при контактите, а от там идват и различни критерии за това дали трябва да се отсъди нарушение или не при даден контакт.

 

Следва да се състави портфолио на всеки един съдия, в което да се отразява какви са забележките, какви са препоръките от дежурните представители, така че при натрупан достатъчно фактически материал с този съдия да се води индивидуален разговор – какво трябва да изчисти, както трябва да подобри.

 

Казах на инж. Георгиев, че трябва да се започне и да се работи. Резултатите няма да дойдат веднага. Мога да ви кажа, че за трите години, през които бях в Евролигата, Алън Ричардсън (един от най-добрите международни съдии на всички времена, б.а.) искаше нещо, което аз видях чак след пет години горе-долу в пълния му размер. Това е един процес на обучение, на надграждане, на развитие, който няма как да е еднократен. Този процес е безкраен, по-скоро има начало, но няма край. Надявам се ние да поставим началото.”

 

За определянето на съдиите за мачовете чрез жребий, Вълчев каза: „Първата година определянето на урните за жребия на съдиите за мачовете и класирането им ще бъде по впечатления, тъй като през последните 6-7 години данни не са събирани. След това всичко ще става на база данните, събрани през първия сезон. Защото сега можем да говорим, че Миро Томов или Владо Цеков са най-добрите ни съдии, но когато цифрите говорят, и скептиците мълчат. Съдиите ще бъдат разпределяни в три урни и всичко около жребия ще бъде открито – за треньори, за съдии, за журналисти. Реплики, като „ама този треньор си е поискал този съдия” или „онзи клуб не искал...”, спират дотук. Ако искат промяна, тези реплики трябва да изчезнат и всеки да отговаря за делата си долу на терена.

 

Определянето на съдиите чрез жребий е свързано и с известни рискове. Те са, че в началото на сезона ще има неизвестност за класата на отборите в началото на шампионата. Давам един пример - ако ние стъпим на база представянето в миналия сезон, шампион е Левски. След кризата в една банка, която се оказа основен спонсор, ние не знаем каква ще е класата на отбора през новия сезон. Така например в началото трудно ще решим дали мачът Балкан – Левски е топсреща и от това да определим в коя урна да бръкнем, за да изтеглим съдиите – дали в тази, в която са първите, или в друга. Но това ще продължи два-три кръга, докато видим нивото на отборите.


С жребия ще избегнем дори теоретичната възможност един и същи съдия да свири два последователни мача на един отбор. Още нещо – за да не бъде упрекнат никой в нагласяване на жребия, винаги ще присъства и външно лице – човек, който след жребия ще се подпише под имената на съдиите за всеки мач. Това е предложението, което съм направил, за да се избегне това недоверие, защото в интерес на истината имаме сериозна криза на доверието към съдийството.”


Ето с какво, според Георги Вълчев, българското съдийство се отличава от това на високо европейско ниво: „Мога да кажа едно нещо – петия мач Лукойл – Левски. Старши-съдията Роберто Киари беше на ниво, на което четирима или петима съдии в България могат да го изсвирят в момента. Другите двама –просто италианци, но името не свири.

 

Проблемът при нашите съдии е друг и е често срещан - „Ти повече на този отбор няма да свириш!” И съгласете се, че в тази наша социална действителност, когато от едно съдийство хората си изкарват 600-700 лева на месец, се съобразяват. Но в какво се съобразяват? Не спортно-технически, макар че понякога се случва и там. Съобразяват се в дисциплинарните санкции. Аз съм човек, който винаги говори с факти и имена, затова давам този пример – Росен Барчовски винаги когато е играл мач с Левски, след това е казвал едно и също – „Защо за другия треньор може, а за мен не може?” И е прав. И аз винаги съм казвал на съдиите, че при тях проблемът не е на терена. Там се справят, макар че има и някои грешки, но това е нормално – човешкото око невинаги вижда съвършено и невинаги може да се вземе максимално вярното решение, когато има спорна ситуация. Проблемът обаче идва от отношението на треньорите – от там идва агресията, от там идва натискът върху съдиите, всички претенции след това.

 

Винаги като съдия съм казвал това: „Аз съм законът и вие ще играете така, както законът ви позволява, а пък това може и да е последният ми мач.” Човек трябва да отговаря за делата си, защото под прожекторите той е сам и не може да се скрие. И всички, които са на трибуните, виждат какво прави.”

 

Попитан кои са най-важните задачи, с които трябва да се даде началото на промяната, мениджърът на съдийството в НБЛ отговори: „Аз не мога да свърша това сам. За да постигнем промяна, първо трябва да имаме позитивното отношение и на съдиите, които трябва да свършат основната работа. Аз само ще се постарая да онагледя това, което не е направено в предходни начини и на базата на анализ да се изчистят тези грешки. Така беше и в Евролигата – имахме предсезонен семинар и такъв в средата на сезона, на които имаше по няколко часа видеосесии. Тогава Алън Ричардсън казваше, че не е важно лицето на съдията, попаднал в клипа, а това, което не е направил правилно, за да не се допуска то отново. Дали е Владо, дали е Миро, дали е Искрен, това отпада, важно е дали решението е правилно или грешно и в бъдеще да се вземе правилното.

 

Но тук има и още едно звено, което е много важно – дежурните представители. Предстои среща с Камен Тошев и Стефан Станев, защото те са националните инструктори и аз ще изисквам да извършат детайлен изпит на комисарите на база механика на трима съдии, защото тя е средството, което дава възможността съдията да бъде на най-правилното място в точния момент и да вземе правилното решение. Това е философията на съдиите, от там нататък вече идват разбиранията на всеки един съдия за лично нарушение в нападение, в защита, за крачки, три секунди и т.н. Но ако дежурните представители не са наясно детайлно в механиката, как ще дават адекватна оценка? Теорията се научава, но по-важно е кой къде е на терена, защо е там, как се придвижва, той ли трябва да направи отсъждане. Нещата са сложни, но са и прости, стига хората, включени в този процес да си отворят очите, да си отворят съзнанието и да го осмислят.”

 

В заключение Георги Вълчев каза: „В момента най-важното нещо е да поставим началото. То винаги е най-трудно. Това е като в джунглата – този, който минава първи, има най-тежката участ. След това всеки може да мине по отъпкана пътека. Да се надяваме, че с усилията и на съдиите, някои от които делегираха, че искат тази промяна, тя да проличи на терена. Това ще помогне и на техния професионализъм и техните качества. Защото много затормозяващи са тези атаки и упреци – на никого не му е безразлично, всеки човек има достойнство и на никого не му е приятно, когато е упрекван за нещо, което върши.”

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Георги Вълчев, съдии, НБЛ - мъже, НБЛ - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи