Гордият Тони Паркър гледа напред към Евробаскет 2015


Гордият Тони Паркър гледа напред към Евробаскет 2015
(сн. fibaeurope.com)
19-09-2014 15:57

Тони Паркър не беше част от националния отбор на Франция това лято едва за трети път от 1997 година насам. Духовно обаче той беше с тима при всяка негова стъпка на Световното в Испания. „Контактувах с отбора след всеки мач, започвайки от приятелите ми, минавайки през почти всички играчи и най-вече Никола Батум, Борис Диау и Едуин Джаксън”, каза Паркър в интервю за френската радиостанция RMC.

 

„Говорих с Венсан Коле и неговите помощници за отборната стратегия, чувствах се, все едно съм там, споделяхме много и те ме питаха за съвети. Чувствах се странно да гледам отбора ми да играе без мен”, каза още той.

 

Въпреки че бяха без най-голямата си звезда, действащите европейски шампиони от Франция шокираха домакина на Световното Испания в четвъртфиналите, след това загубиха на полуфинал от Сърбия и в малкия финал спечелиха бронзовите медали.

 

„Бях много горд с тях. Много хора смятаха, че няма да постигнат нищо, но те направиха нещо голямо срещу Испания, една от най-големите победи в историята. Това даде на отбора увереност и те успяха да се вдигнат, за да вземат бронза – първи за френския баскетбол на Световно първенство”, каза Паркър по въпроса. „Отборът се справи много добре в това голямо приключение, а младите играчи имаха прогрес. Можем да използваме този опит за Евробаскет догодина, за да направим нещо голямо у дома.”

 

Франция ще бъде домакин на една група от първата фаза, както и на решителните мачове на Европейското през 2015 година. Паркър изрази желание да играе пред френските фенове, а след изминалото Световно, той смята, че след година отборът може да бъде най-силен в историята на френския баскетбол.

 

„Надявам се Джоаким Ноа да се върне в националния”, каза Паркър за центъра на Чикаго. „Евробаскет ще бъде огромно състезание. Да играеш у дома не е лесно и трябва да съберем възможно най-силен състав. Честно казано, мисля че той ще дойде и дори няма да се налага да го убеждаваме.”

 

„За моето поколение пламъкът за националния отбор бе запален още с отборите за подрастващи. Това не се забравя. Първото нещо, което спечелих, беше Европейското за юноши до 18 години (през 2000). Тогава бях на 18 години и това бе беляза за цял живот.”

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Тони Паркър, Франция, Световно първенство 2014, Евробаскет 2015
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи