Диета за повече енергия


Диета за повече енергия
30-09-2014 16:51 | Tialoto.bg

В забързаното ежедневие, в което хората живеят, едва ли има човек, който понякога или дори често да не чувства липса на енергия. Все пак денят започва от рано сутрин и завършва късно вечер. Помислете – след цял работен ден имате ли достатъчно сили, за да вършите домакинска работа вечер?

 

Ако отговорът е „не“, това не бива да ви притеснява. Вместо да посягате към шоколада, който ще ви направи енергични само за кратко, най-добре заложете на здравословна диета. С подходящите храни ще бъдете достатъчно енергични, дори и през есента.

Настоящата диета е създадена от диетоложката Пени Ръштън, която намира ключа за повишаване на енергията с помощта на балансиране между хранителни вещества, витамини и суперхрани. Ето и правилата на хранителния план:

 

– Премахнете кофеина, захарта, рафинираните и преработените храни от вашата диета. Може да звучи трудно, но всички те стимулират надбъбречните жлези и колкото по-често ги консумирате, толкова по-трудно вашите надбъбречни жлези работят. Това довежда до надбъбречна умора и наддаване на тегло. Вашите надбъбречни жлези също произвеждат анти-стрес хормон, така че ако ги претоварвате, скоро ще почувствате, че вашите нива на тревожност се покачват.

 

– Уверете се, че сте добре хидратирани. Дехидратацията има пряко въздействие върху нивата на кръвната захар и следователно върху енергията. Стремете се да пиете по два литра вода дневно, както и да приемате билкови чайове като мента или лайка.

 

– Намалете консумацията на алкохол. Той е източник на „празни калории“, тъй като не съдържа каквато и да е хранителна стойност. Това от своя страна води до понижаване нивата на енергия. Не забравяйте, че 175 милилитра чаша червено вино е равно на 119 калории – колкото едно парче пица, например.

 

– Яжте по три пъти на ден. По този начин ще бъдете сити почти през цялото време и ще избегнете възможността да консумирате нещо нездравословно, само защото сте гладни. Страхотен начин да поддържате тялото си балансирано и спокойно.

 

– Правете по 30 минути физическа дейност дневно. Например, това може да е просто разходка в парка или пък каране на колело. Упражненията увеличават кръвообращението и пренасят кислорода по-бързо в тялото ви. По този начин получавате продължителен тласък на енергия.

 

- Консумирайте храни, богати на желязо, включително спанак, магданоз, кресон, броколи, боб и сушени плодове. Желязото е от съществено значение за химичните реакции, които произвеждат енергия от храната. Ето защо неговият прием ще ви помогне да се радвате на повече енергия.

 

– Наблягайте на суперхрани като боровинки, броколи и зелен чай, които снабдяват организма ви с антиоксиданти. Те са жизненоважни за поддържане на мозъка и нервната система, за да работят те правилно.

 

– Уверете се, че си набавяте по най-малко осем часа сън на ден. Приличното количество сън помага за повишаване на енергийните нива на организма.

 

Примерно меню:

След като се събудите, изпийте една чаша с хладка вода. Към нея прибавете лимон, щипка джинджифил и щипка лют червен пипер.

 

Закуска: 1 нарязана синя слива, 10 зърна грозде, 2 супени лъжици кисело мляко, 2 супени лъжици ленено семе на прах и 3 ореха се смесват; 1 чаша билков чай.

 

Обяд: 1 пълнозърнеста питка с риба тон, лимонов сок, тофу и кресон.

 

Вечеря: 75 грама сьомга на скара с кимион, сладки картофи на пара и спанак.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Здраве
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи