Четирима треньори от България бяха на семинар по време на Световното за жени


Четирима треньори от България бяха на семинар по време на Световното за жени
(сн. Sportsimages.bg)
14-10-2014 16:03 | Иван Вълчанов

ФИБА организира треньорски семинар по време на финалните дни на Световното първенство за жени в Турция. Той се проведе на 4-5 октомври, а четирима треньори от България се включиха в него. Това са Николай и Мариана Борукови – съответно старши-треньор на Монтана 2003 и главен асистент в катедра „Баскетбол” в НСА, както и Венцеслав и Маргарита Гечеви – треньорите в школата на Черно море Одесос. Освен тях на семинара бяха още две българки – Гергана и Албена Брънзови.

 

Семинарът се състоеше от четири лекции на доказани треньори в женския баскетбол, а участниците в него имаха възможност да гледат и мачовете от финалната фаза на първенството.

Николай Боруков разказа пред BGbasket.com впечатленията си от семинара и мачовете, които е гледал – четвъртфиналите, полуфиналите и финалите на първенството: „На такова събитие можеш да се срещнеш с вижданията, разбиранията и новите системи в баскетбола. На семинара имаше общо четири лекции – на двете американки Тара ВанДервеер и Ан Донован, австралийката Джан Стирлинг и турския треньор Екрем Мемнюн. Лекциите на американките и австралийката бяха изключително силни, докато не беше много добре подготвен за своята. Единствено не ми хареса самата организация на семинара – автобуси, часове, координация с мачовете от Световното, това беше слабото място на домакините.”

 

Относно участниците на Световното и мачовете, които е гледал, Боруков сподели: „Имаше три отбора, които се отличаваха от останалите – САЩ, Австралия и Канада. След тях бяха Испания, Франция, Сърбия, Чехия, Турция. Първите три са съставени от изключително технични, завършени играчи. Имат страхотна физика, бързина и издръжливост и по време на техните мачове миришеше на баскетбол. Нещо, което направи впечатление за трите водещи отбори, е борбата им под коша. Те се борят много, а най-добрата защита е борбата в нападение. Играеше се много на бърза атака, докато останалите отбори правят бавен, муден баскетбол.

 

Много приятно съм впечатлен от това, което видях от трите водещи отбора като динамика, като техника и физика. Когато имаш техника и физика, тактика не ти трябва. Те стрелят с отскок от осмия, деветия метър. Освен това водещите отбори могат да разчитат ситуацията – знаят в кой момент какво трябва да направят. За тях не е проблем да направят бърза атака за три секунди, да спрат на осмия метър и да стрелят, да влязат под коша и да играят там. За пръв път виждам американката Бритни Грайнър, която 7-8 пъти заби по време на загрявката. Значи физиката е дръпнала много напред. Направи ми и силно впечатление, че водещите отбори правят екстра ротация в защита.”

 

„Направиха ми впечатление съдиите и как се свирят фаулове, твърдостта на играта, която се позволява. За всички мачове, които гледах, отборите не влязоха в бонус, за да изпълняват фаулове. Много твърда, много агресивна игра и нямаше фаулове, играеха твърдо и не отсъждаха нищо. Докато при нас всяко леко докосване се свири. Трябваше да има хора от България, които да видят за какво става въпрос и у нас да се направи един семинар за съдии. Защото като отидем навън, не сме твърди и агресивни и другите ни мачкат. Но това зависи най-много от съдиите”, добави още Николай Боруков.

 

За разликата между баскетбола, който се играе у нас и този, който е видял на Световното, той сподели: „Нашите играчи са лимитирани – говоря за техника, тактика и физика. За техниката – трудно дриблираме, трудно подаваме, трудно стреляме, за физиката – не сме силни, не сме бързи, не сме експлозивни. Малко са играчите в българското първенство, които са комплексни, повечето са лимитирани. Опитваме да компенсираме с тактика, но то е за сметка на техниката и физиката, а това не е красив баскетбол.”

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи