Георги Фунтаров за NCAA: Имах уникален шанс като първокурсник да бъда в стартовата петица (1-ва част)


Георги Фунтаров за NCAA: Имах уникален шанс като първокурсник да бъда в стартовата петица (1-ва част)
30-10-2014 20:23

Георги Фунтаров e юноша на Лукойл Академик, където играе до 2010 година и в момента е сред най-талантливите ни български играчи. Фунтаров е бил част от националния отбор на България на всички възрасти.

 

По-късно той решава да се отправи отвъд океана и през 2012 година 199-сантиметровото крило завършва гимназия в Канзас.

Още тогава той прави впечатляващ дебют в гимназиалния шампионат на САЩ, като е избран за новобранец номер 1 на щата Канзас за сезон 2010/2011. От една година 21-годишният състезател се подвизава в най-силното колежанско първенство на САЩ – I дивизия на NCAA  (конференция BigWest) в отбора на Калифорния Дейвис . В момента той е и единственият българин, който играе там след центъра на Ямбол Динко Маршавелски, който играеше за Нортийстърн. 

 

През миналия сезон българинът взима участие в 26 мача в NCAA, където записва средно по 24.2 минути на мач и  реализира средно по 8.7 точки на мач и 4.9 борби. Ние от BGbasket.com се свързахме с него, за да ни разкаже какво е да играеш в най-силното колежанското първенство на САЩ и как протича животът му там .

 

 

- Здравей! Знаем, че от миналата година играеш в колежанското първенство на САЩ в 1-ва дивизия. Как се чувстваш в отбора на Калифорния Дейвис и какво е за теб да играеш в NCAA?

- “Чувствам се отлично тук, обстановката в отбора ни е страхотна и имаме много треньори с опит на високо ниво, които знаят как да ни подготвят и от които научавам много неща. По-специално старши-треньорът ни Джим Лес, който е играл в НБА много години и знае много неща за баскетбола. За мен е страхотен шанс да се уча от него. ( б.а  Джим Лес е играл 8 години в НБА в отборите на Юта Джаз, Атланта Хоукс, ЛА Клипърс и Сакраменто Кингс)  ”

 

 

- Как се представи отборът ви през миналата година?

- “Миналата година беше доста разочароваща, защото много ключови играчи се контузиха и това ни ограничи да покажем потенциала си. Имахме големи очаквания, но контузиите на тези 3,4 играчи, които на практика пропуснаха повече от половината сезон, наистина ни повлияха сериозно. Сега през новия сезон това ни служи като голяма мотивация. Дай боже всички да са здрави, за да успеем да постигнем целите, които имаме.

 

- Ти си завършил също и гимназия в СAЩ (Канзас). Свикна ли вече със стила на игра там?

- “Да, имах шанс да играя в продължение на 3 години тук в гимназия, но няма сравнение между нивото там и сега. Без значение къде си играл в гимназията, когато стигнеш NCАА, отнема определено време, за да свикнеш със скоростта и атлетизма на играчите. Доста състезатели дори предпочитат да имат т.нар redshirt year, за да свикнат първата година с играта. Това означава, че по този начин пропускат първия си сезон и нямат право да играят, за да се развият индивидуално през тази година. След това те имат право на 4 сезона, в които могат да играят официални мачове. Аз лично в началото на миналия сезон имах проблем точно с тези неща и ми отне време да свикна с играта, но след като се върнах от коледната почивка, която имахме, вече знаех какво се иска от мен и как да съм полезен на отбора. От тогава до края на сезона бях в стартовата петица.”

 

- Разкажи ни малко повече за отбора на Калифорния Дейвис, в който играеш. Има ли и други чужденци в него? Как те приемат теб и получаваш ли достатъчно игрово време?

 - “Тази година, аз съм единственият чужденец в отбора. Като цяло целият отбор сме доста близки и това е нещо, което ние много ценим. През този сезон ще имаме 5 нови играчи, но въпреки това всички се разбираме много добре и си пасваме като личности, което доста помага и на терена. Като цяло отборът ни тази година, в сравнение с предишната, е пълен с доста ветерани. Има 5 момчета, които завършват и освен това повечето играчи са доста равностойни. Миналата година имах уникален шанс като първокурсник да съм в стартовата петица, което се случва доста рядко. За тази година все още е трудно да се каже, защото имаме много добри играчи на всички позиции, но в крайна сметка ние сме един отбор, който гони една цел и аз съм щастлив, че имам шанс да играя голяма роля в отбора.”


 

- Какви са целите ви за новия сезон?

- “Целите ни са първо всеки ден и всеки мач да дадем всичко от себе си, а от там вече да градим останалото. Като отбор не обичаме да говорим, че ще печелим титли, тъй като това е малко подвеждащо. Предпочитаме да казвам, че всеки ден ще играем до максимума на потенциала си. Тайничко знаем, че тази година имаме шанс да играем на March madness (Мартенската лудост) и това е доста мотивиращо за всички.”

 

- Посещавани ли са мачовете ви?

- “Да,определено има интерес, особено,когато се представяме добре. Имаме много хубава зала, около 7,000-8,000 места. Миналият сезон имаше няколко мача, в която успяхме да напълним залата до горе. В крайна сметка всичко зависи от нас и когато печелим да се пълни по-често.”

 

- Доволен ли си от обучението си там?

- “Да, обучението в Америка е доста добро, но също така отнема много голяма част от времето ни. Не е никаква шега, защото колежът, в който съм, се води в Топ 10 университети в страната. Преподавателите не се интересуват от това дали си спортист или не , винаги изискват много от нас.”

 

- А от условията за трениране?

- “Условията са отлични. Имаме голяма зала, която е невероятна, също така и една по-малка за тренировки. Имаме отделна зала за фитнес на отбора, която е много модерна. Нивото е доста високо. Съблекалните са пълни са с телевизори и плейстейшъни - сякаш си в НБА."

 

 

Очаквайте утре 2-ра част от интервюто с Георги Фунтаров, в която той ще разкаже повече за живота си в САЩ, нивото на обучението и как го е променил животът там.


Тагове: Георги Фунтаров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи