За сините фенове и обичта към Левски


За сините фенове и обичта към Левски
(сн. lap.bg)
17-11-2014 21:47

Вината на клуба е толкова голяма, колкото и на тези започнали боя


Първо искам да започна с това, че аз съм фен на Левски. Фен, но от тези истинските. Тези, които ги боли при загуба и слаба игра на любимия отбор и тези, които имат безсънни нощи от кеф при хубави победи. Естествено тук става въпрос за футболния Левски, на който симпатизирам вече поне 20 години, а до някаква степен и на баскетболния. Разбира се предвид естеството на моята работа нямам моралното право да проявявам пристрастия и мисля, че в последните четири години и половина това не се е случвало, вярвам много хора ще го потвърдят.


От позицията ми на привърженик на Левски от много, много години съм си мечтал някой ден и баскетболният отбор на клуба да играе мачове срещу големи съперници и запалянковците да създават невероятна атмосфера. Имал съм страхотната възможност да гледам на живо мачове на Панатинайкос и Партизан с по 20 000 човека в залата, както и на Арис с около 6 000. Присъствал съм и на срещи от ЕВРОХОЛД Балканска лига с невероятна атмосфера с по 1500-2000 човека. Гледал съм и футболни мачове с голяма посещаемост на живо и мога смело да заява - атмосфера, каквато се създава в баскетболната зала, не може да се създаде на футболен стадион.


Именно заради това и в събота отидох в зала "Универсиада". Поради лични съображения бях посетил само един мач досега от турнира. Знаех, че залата ще е пълна. Знаех, че ще има атмосфера и вярвах, че до някаква степен мечтата ми ще се е осъществила. Да, Левски не е в Евролигата и това не са 10 000 човека, но и 2-2 500 като за начало, не е малко. Всичко преди мача предвещаваше истински празник. Повече от два часа преди първата спорна топка няколко момчета влязоха в залата, за да подготвят хореографията. След това постепенно и двете трибуни в залата започнаха да се пълнят и в един момент се получи това, което всички искахме - страхотна атмосфера и предпоставки за баскетболен празник. Така бе до края на първата част, когато всичко се срина.


Няколко идиота бяха решили, че ще се правят на мъже, знаейки, че в залата няма полиция, а зад гърба им има поне няколко десетки фена, които ще ги подкрепят. Е, всичко се случи заради 3-4 човека, които провокираха сърбите, стоящи зад пейката на Партизан. Случи се заради тях, но и заради откровената глупост на клуба Левски. Ръководството на тима е много много добре наясно за приятелските отношения на феновете на Партизан с тези на ЦСКА, което естествено няма как да се харесва на "сините" запалянковци. Поради тази причини решенията бяха две - или няма никакви гостуващи привърженици, без значение с отличителни знаци или не, или пък ако има дори и двама такива, до тях да има полиция. Оправданието, че нямали шалове или шапки на влизане не върви, тъй като те разпънаха шал преди мача и беше въпрос на време той да предизвика нещо. А отделно по снимки се видяха поне 2-3 фена с отличителни белези на Партизан. Именно поради това вината е първо в клуба, а след това и в тази групичка фенове, направила тази глупост.


Обичта към любимия клуб не се изразява в това да ходиш и да се биеш наляво надясно. Да, много от големите клубове имат сериозно ядро, което така да се каже защитава честта му. В случая трябва да се изкажат похвали към тези, които организират хореографии, разпяват феновете и поддържат нещата. Тези същите се опитваха да спират нахлуващите на терена и това стана пред очите ми. Към тях няма какво да се каже, но пък за тези, които тръгнаха към сърбите, каквото и да се каже, ще е малко. Не това е обичта към Левски. Има много начини тя да бъде изразена и със сигурност не е като скачате на бой 200 на 20. Сега заради тези, но и заради собствената си грешка, го отнася клубът, който освен, че има да плаща глоби, ще изпусне още приходи от билети. При все, че едното домакинство е срещу Цървена Звезда, а именно този мач трябваше да се превърне в предколеден празник за баскетболна България. С това тази малка група псевдофенове закопа клуба. Тежкото положение на Левски се утежни още повече, а сега дори и Тити Папазов не знае с какви очи ще погледне, който и да е човек и ще го попита дали не иска да е спонсор на Левски. Отбор с велика и многобройна публика, част от която обаче вреди. И проблемът не е, че в залата се е вкарала футболна публика. Публиката в Турция, Гърция или Сърбия също е футболна, но там разбират и от баскетбол. Имам много приятели истински левскари, далеч от баскетбола, които осъждат тази постъпка и съвсем нормално.


Аз обичам Левски и това няма да се промени каквото и да стане - колкото и пъти поред да падаме от ЦСКА и каквито и глупости да правят феновете. Убеден съм, че като мен има още много, много хора и знам, че каквото и да става, те ще подкрепят отбора си. Има обаче една групичка индивиди, които докараха футболния клуб до 4 мача без публика само до момента, а сега докараха и баскетболния до 2 мача пред празни трибуни.

 

Най-вероятно на следващия ден повечето са се похвалили я в училище, я пред приятели, че са нахлули на терена и са ударили някой и друг сърбин. Е, ако това ви е гордостта в живота, то БРАВО. Големи сте! Благодаря ви, че ми развалихте мечтата и в събота вечер ме накарахте вместо да й се наслаждавам, да я помня с много горчилка.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи