Бъдещето е в ръцете на младите


Бъдещето е в ръцете на младите
21-03-2015 13:57

УС на БФ по баскетбол взе важни за развитието на българския баскетбол решения. И новините, които научихме след края на заседанието в четвъртък, са добри, защото са свързани с младите. Управниците заложиха на промяната - ход, който може да не се окаже печеливш на момента, но със сигурност е възможно най-добрата инвестиция за бъдещето.

 

Петимата треньори, които бяха избрани да водят шестте формации на България при подрастващите, са доказали своята амбиция и любов към работата. Те са млади в треньорската професия и получавайки шанс, ще натрупат необходимия опит и самочувствие, за да изведат отборите ни по-напред през следващите години. Естествено трябва търпение, а и те да получат подкрепа и от по-опитните си колеги.

 

Людмил Хаджисотиров и Дечо Коешинов дебютираха като старши-треньори на национални отбори през 2014 година, а Мануел Марков и Михаил Михайлов тепърва ще изведат тимове на Европейско първенство за първи път. Единствено Таня Гатева има малко по-голям международен опит – с три европейски първенства до момента, но пред нея също има голям хоризонт за развитие.

 

Решенията са добри, заради перспективата, която предлагат тези треньори. Многократно разбрахме по трудния начин, че с решения ден за ден и първенство за първенство нищо няма да се случи. Въпросът сега е тези треньори да получат шанс да работят с децата, да им помогнат да се развият, да създадат система, която да продължи целогодишно, както и през следващите лета. Така и те ще трупат опит, и състезателите ще се развиват според определени виждания и насоки. Но тук не става въпрос само за баскетбол, а за изграждане на личности. И  затова са много силни и точни думите на Таня Гатева: „Много от момичетата сега започват своята спортна кариера и се надявам да им помогна максимално да се изградят и като личности и характери.”!

 

Имаме само един отбор в дивизия А – за младежи до 20 години, който ще има изключително трудна задача това лято – да оцелее в първенство със седем изпадащи отбора. Другите така или иначе не могат да отидат по-надолу. Така че, нека погледнем голямата картина и въпреки че няма гаранция за успехи още с първия опит, да дадем шанс на младите да се развиват.

 

Разбира се, опитните кандидати, които не бяха избрани, не трябва да се правят на ощипани, както често се случва по нашите географски ширини, а напротив – да останат близо до отборите и младите си колеги и да подадат ръка. Дали по миналогодишния модел с тутори, каквито бяха Росен Барчовски за Людмил Хаджисотиров и Иван Чолаков за Дечо Коешинов или по друг начин, техните знания и опит могат да бъдат полезни на баскетбола ни.

 

Говорейки за младост, събирането на играчи, родени след 1991-ва за втория ни национален отбор мъже, също е добър ход. Едно лято, макар и без официални мачове, може да им повлияе добре, което също да бъде полезно, когато дойдат важните моменти. Ако бъде открит и перспективен треньор, който да получи повече от година шанс за работа, също можем да очакваме добри резултати в бъдеще.

 

Стигнали сме до момент, в който няма много за губене и за разлика от клубовете, където желанието за моментални резултати е далеч по-силно, БФБ може да си позволи да гледа напред и да дочака възвръщането на успехите, заради решенията си да инвестира в младостта. Ние, в BGbasket.com, сме убедени, че няма невъзнаграден труд и рано или късно успехите ще дойдат!

 

Послеслов: Вероятно мнозина ще ни критикуват, че хвалим федерацията и УС, но бъдете сигурни, че няма да им спестим и критиките, когато заслужават, както сме го правили неведнъж.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи