Лукойл Академик и Балкан отново на финал след 7 години


Лукойл Академик и Балкан отново на финал след 7 години
23-05-2015 13:02

Днес започва финалната серия в НБЛ – мъже. В спора за първото място един срещу друг ще се изправят отборите на Лукойл Академик и Балкан. Двата отбора завършиха съответно на първо и второ място в редовния сезон и закономерно стигнаха до финал. За последно Лукойл Академик и Балкан са се срещали на финал през сезон 2008/2009, когато шампион става Лукойл.

 

Това бе шеста поредна титла за тима, който тогава е воден от Желко Лукаич. Лукойл побеждава Балкан на финала с 90-68 и печели серията с 3-0 победи. Сезонът е повече от успешен за „студентите“, които завършват без нито една загуба и 40 победи. В тима от тогава и сега е само Тенчо Банев, както и дългогодишният капитан Тодор Стойков, който в момента е спортен директор на отбора. В редиците са още  Перо Антич, който в момента се състезава в НБА (и играе финал в Източната конференция с екипа на Атланта Хоукс), Ристе Стефанов още и Уили Дийн. Ботевградчани тогава са водени от бившия национален селекционер Георги Младенов. В тима на „зелените“ бяха само Иван Лилов и неговият брат пом.-треньорът Любомир Лилов. Сред тях са още Атанас Радев, Ценко Наков, Дуейн Мортън и Кирил Райков.

 

Тимът на Тони Дечев стигна до тази фаза след убедителен успех в четвъртфинала над Черноморец Бургас, а Балкан имаха нужда от трети мач срещу Ямбол. На полуфинал Лукойл се справи с Черно море Прт Варна като допусна една загуба в серията и я спечели с 3-1, а ботевградчани се затрудниха максимално с Рилски спортист. Двата тима имаха нужда от пет двубоя, за да определят финалиста в първенството и това стана Балкан след победа в решителния пети сблъсък в Ботевград. Лукойл и Балкан, които са регионални съперници, тъй като Ботевград и Правец се намират на 10 км. Един срещу друг, са се срещали през редовния сезон в официални мачове три пъти. Равносметката – три победи за Лукойл Академик. Балкан има една победа в контролна среща, играна на 27 март в Ботевград.  

 

Двубоят днес е изпълнен с допълнителен заряд и искри заради глобата на Балкан за лишаване от домакинство в третия мач.Дали тимът на Влада Вукойчич ще се абстрахира от тези проблеми и ще се мобилизира повече, а „студентите“ ще свършат работата си по план, както през сезона, предстои да видим днес от 18.00 часа в Спортен комплекс "Правец". 

 

Двубоят ще бъде предаван пряко по БНТ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже Балкан, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи