Защо коефициентът в статистиката на BGbasket.com е различен


Защо коефициентът в статистиката на BGbasket.com е различен
21-06-2015 17:06

След многобройни запитвания от страна на читатели и хора от баскетболната общественост защо коефициентът в статистиката и съответно в класациите на BGbasket.com се различава от този в статистиката на БФБ, ФИБА, Евролига, НБА и други първенства, обясняваме каква е причината за разликата.

 

Всеки коефициент на полезност в баскетболна статистика се изчислява по определена формула, включваща статистическите показатели на играчите. Крайният резултат от събиране и изваждане на определени показатели определя и полезността на съответния играч в мача.

 

Като пример за сравнение предоставяме формулата, по която се изчислява коефициентът в статистиката на BGbasket.com и този в статистиката на БФБ за НБЛ за сезон 2014/2015:

 

Формула на BGbasket.com: КОЕФ = ((Точки + Борби + Асистенции + Отн. топки + Блока) - ((2Т опита - 2Т вкарани) + (3Т опита - 3Т вкарани) + (НУ опита - НУ вкарани) + Грешки))

 

Формула на БФБ: (Точки + Борби + Асистенции + Отн. топки + Предизвикани фаулове + Блока) – ((2Т опита - 2Т вкарани) + (3Т опита - 3Т вкарани) + Грешки + Извършени фаулове + Технически фаулове + Получени блокове)

 

Разликите между двете формули са в четири елемента – във формулата на БФБ присъстват три елемента, които липсват от тази на BGbasket.com – предизвикани фаулове, т.е. колко пъти играчът е бил фаулиран, колко блока е понесъл – колко негови стрелби са блокирани и технически нарушения, които е извършил. Третият елемент са наказателните удари – във формулата на BGbasket.com разликата между опити и вкарани се отчита, а в тази на БФБ – не.

 

Това са факторите, заради които се получава разлика в коефициентът на полезност. Ние смятаме, че формулата, по която се изчислява коефициентът в статистиката на BGbasket.com, отразява справедливо приноса на всеки един играч за отбора му.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи