ФИБА Европа предложи нов модел за евротурнирите


ФИБА Европа предложи нов модел за евротурнирите
30-06-2015 14:56

Бордът на ФИБА Европа се събра преди два дни в Будапеща, където обсъди различни неща относно бъдещето на евротурнирите. Бордът подложи на дискусия премоделирането на Европейските клубни турнири, след като получи презентаци от две работни групи, които бяха натоварени от ФИБА и ФИБА Европа да приготвят предложения за два турнира.

Относно Първият турнир Бордът реши, че ФИБА и ФИБА Европа са готови да пуснат състезание с невероятен потенциал за растеж. Те осигуряват силна финансова подкрепа в дългосрочен план и са решени да инвестират собствени средства в проекта. Бордът се съгласи Работната група да направи предложението към клубовете, като целта е състезанието да започне максимално скоро.

Що се отнася до втория турнир, Бордът предложи следното:

- До 100 клуба от 40 страни да участват в различните етапи на състезанието

- След квалификационен кръг, да има първа фаза с 64 клуба, които са разделни на 16 групи с по четири и играят по два пъти помежду си. Двата първи в класирането продължават към Топ 32.

- В Топ 32 ще има осем групи с по четири отбора, които отново ще играят по два пъти помежду си. Следват два плейофни кръга - осминафинал и четвъртфинал, а сезонът ще приключи с Файнъл 4.

- Първоначално ФИБА Европа ще инвестира сериозна сума в състезанието с цел да се намалят разходите на всички клубове и да се гарантират бонуси за добро представяне за тези отбори, които продължават напред.

- Всички национални федерации са задължени да регистрират свои клубове в този турнир и да работят със своите лиги, за да се постигне това.

 

През месец август ще има Събрание на ФИБА и там ще стане ясен броят на участниците и евентуални отборите, които ще се пуснат в тези надпревари. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи