Балканската лига започна подготовка за новия сезон


Балканската лига започна подготовка за новия сезон
04-07-2015 15:59

Балканската лига започна подготовката за новия сезон 2015/2016, като всички документи вече са изпратени до федерациите на страните, чиито отбори участваха в предишния сезон.

 

Повечето тимове от сезон 2014/2015 искат да останат част от международния турнир и в момента ръководството на лигата разговаря с тях. Има преговори с Рилски спортист и Куманово, както и в Кожув, Морнар, Сутеска и Теодо. Всички те се очаква да потвърдят участието си. В следващите две седмици повечето федерации и съответни лиги на отборите имат срещи и след тях клубовете ще трябва да изпратят писмено потвърждение, според правилника на ЕВРОХОЛД Балканска лига.

 

Косовските Сигал Прищина и КБ Пея също имат интерес към турнира, но поради факта, че има трети отбор от Косово, който иска да се включи, случаят ще бъде преразгледан, преди да се вземе решение. КБ Башкими от град Призрен е изпратил официална заявка за участие в лигата, подкрепена от косовската федерация. Спортният директор на Балканската лига Шай Щрикс ще посети Призрен, за да се срещне с ръководството на клуба и да провери условията и възможностите, които предоставя КБ Башкими. Ще има дискусия и със Сигал Прищина и КБ Пея, както и с косовската федерация, за да бъде взето крайно решение.

 

След посещението си в Косово, г-н Щрикс ще продължи към Тирана, където ще се срещне с президента на албанската баскетболна федерация Авни Понари и с тима на Влазния относно бъдещето на тима в надпреварата и евентуална регистрация на втори албански отбор. За следващата седмица са предвидени и срещи с Куманово 2009 и Кожув, след което македонската федерация официално ще потвърди участието на отборите в новия сезон.

 

Както бе споменато, българският Рилски спортист също има желание отново да бъде част от ЕВРОХОЛД Балканска лига. В момента от лигата очакват и официално писмо от президента на БФБ Георги Глушков. Той е оптимист, че може да се намери още един български отбор за участие в турнира, като дали това ще се случи ще стане ясно десетина дни след предстоящата среща на НБЛ другата седмица. Баскетболната общественост не само в България, но и по целия Балкански полуостров с нетърпение очаква позитивни новини и завръщане в турнира на Левски, който е в затруднено финансово положение. Дали „сините” ще вземат участие ще стане ясно в следващите седмици.

 

Единствената федерация, която все още не е водила разговор с ЕВРОХОЛД Балканска лига, е румънската, но от ръководството на турнира очакват това да се случи в близките седмици. Страната бе домакин на Евробаскет 2015 за жени и всичките й ресурси и усилия бяха насочени там. Затова ръководството на регионалния турнир ще изчака румънците да вземат решение относно вътрешното си първенство и ще даде повече време на отборите да наваксат с подготовката. Въпреки това вече са водени предварителни разговори с Университатя Крайова, като надеждата и на двете страни е тимът да участва в новия сезон на турнира.

 

Новият сезон на Балканската лига ще започне на 13-и октомври 2015, а двата финални мача ще бъдат съответно на 12-и и 20-и април 2016.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ЕВРОХОЛД Балканска лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи