Планиране на тренировъчния процес за по-голяма ефективност


Планиране на тренировъчния процес за по-голяма ефективност
08-07-2015 10:55

Славея Златкова е преминала през няколко спорта - художествена гимнастика, лека атлетика и латино танци, преди в 6-7 клас да се запали по баскетбола. Започва по-сериозни тренировки в БК Светкавица, благодарение на Стихомир Стоянов, който в момента е Регионален представител на БФБ зона "Добруджа", и години по-късно под негово ръководство започва работа като треньор по баскетбол. Израства в школата на Черно море и до ден днешен казва „Обичам Варна и Черно море винаги ще остане в моето сърце”.


Завършила е Педагогика на обучението по физическо възпитание във ВТУ "Св.Св Кирил и Методий" в старата столица. Работила е като треньор по баскетбол в школите на БК Светкавица, СК Дунав и Черно море-Одесос.

От 2011 г. живее и работи в Лондон, където преминава през много курсове и квалификации, като Multi-Skills Development in Sports, Coaching and Leadership, Behavioural Management и др. Притежава учителски статус и преподава физкултура в училище в Западен Лондон, старши треньор на Hammersmith Sr Women, представител на летните спортни кампове на Let Me Play за България, а от тази година участва в програма на London School of Basketball и London Lions за развитие на женския баскетбол с подкрепата на кмета на Лондон.

 

Ето нейният първи текст за рубриката Експерти на  Viasport.bg

Обучението на млади баскетболисти може да представи множество предизвикателства, а ефективното планиране е едно от най-силните оръжия на треньора при сблъсъка с тези предизвикателства. Както всички знаем планирането на тренировъчния процес е трудоемка работа, тъй като отнема много време в началото, но обикновено е време, което сме оползотворили правилно. Освен това, планирането е един от аспектите на треньорската работа, който твърдо остава под техния директен контрол.


Цел на планиране


Изследвания показват, че ефективното планиране е един от най-значимите фактори засягащи треньорската работа. Разбира се, планирането само по себе се не гарантира добро преподаване и обучение, но пък без него обучението ще е твърде ограничено и непоследователно. Идентифицираме редица положителни ефекти от правилното планиране:

  • По-ефективно използване на екипировка (баскетболни топки, конуси, баскетболни кошове и др.) и съоръжението, в което се провежда тренировката (зала/физкултурен салон/площадка)

  • Допълнителни инструкции и вероятни грешки, които могат да се допуснат при изпълнението на дадена задача

  • По-ясна презентация на урока 

  • Осъществяване на по-конкретна обратна връзка

  • По-голямо разнообразие и прогресиране на заниманието

  • По-добро разпределение на времето, което води до по-висока интензивност и достатъчно време за изпълнение на поставените задачи

  • Дава по-голяма възможност за анализиране на нуждите и възможностите на играчите

Процесът на планиране на тренировка или редица тренировки позволява на треньорите да развият своето мислене. Да обмислят внимателно плана за работа и да го систематизират. Трябва да се обърне изключително внимание на съдържанието, организацията и презентацията на занятието. 

Тук идва ред на решенията, които трябва да вземем относно гореспоменатите компоненти.


Решения относно съдържанието

  1. Какво искаме да научат/запомнят състезателите до края на тренировката (позиция тройна заплаха, поставяна на заслон, задна пресечка, принципи в защита при игра 1 на 1 и т.н.)?
  2. Какви упражнения да изберем?
  3. Колко трудни трябва да са те? Трябва да са съобразени с възрастта и възможностите на играчите.
  4. Какво количество информация е необходимо да се даде в дадена тренировка или редица от тренировки?

Решения относно организацията

  1. Как да групираме състезателите?
  2. Как можем да използваме ефективно терена, с който разполагаме?
  3. Какъв достъп ще имат състезателите до екипировката?
  4. Какви роли ще трябва да изпълняват състезателите по време на тренировката?

 Решения относно презентацията

  1. Кой е най-добрият начин, по който да представим упражнението на децата, за да ускорим научаването му?
  2. По какъв начин ще обясним и демонстрираме дадено упражнение или елемент от играта?
  3. Как състезателите ще демонстрират тяхното разбиране и компетенция?
  4. Каква ще е най-подходящата екипировка за дадената цел?

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тренировки
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи