Дечо Коешинов: В някои от мачовете не показахме дори 30 процента от това, което момичетата могат


Дечо Коешинов: В някои от мачовете не показахме дори 30 процента от това, което момичетата могат
(сн. Борислав Пелтеков)
19-08-2015 09:15 | Иван Вълчанов

Старши-треньорът на националния отбор на България за девойки до 18 години Дечо Коешинов коментира пред BGbasket.com представянето на тима това лято. Националките ни завършиха на 15 място в дивизия В и общо 31 в Европа, а ето как специалистът анализира представянето на отбора:

 

„Реално очакванията на повечето хора бяха по-високи. Аз познавам момичетата и имах идея горе-долу какво е нивото ни. Но реално разбрах къде сме, след като видях нивото на другите отбори през първия ден. Имаше отбори, които бяха с класа над нас и очакванията ми бяха единствено да играем малко по-разкрепостено. В някои от мачовете не показахме дори 30% от това, което момичетата могат. Не знам дали се дължеше на страх, но имаше прекалено голяма паника в нашия отбор, която не можеше да се контролира. Вследствие на това загубихме мачове заради невярване в собствените си сили.

 

На тези момичета, които бяха в отбора с по-големите, очаквах самочувствието им да бъде малко повече, но уви, не се получи точно така. И Ивона Илиева, и Габриела Николова направиха нелоши срещи, но все пак бяха шест момичета, които бяха и на другото Европейско. С изключение на Александра Петрова от Септември, очаквах повече от останалите в подкошието, защото там беше една от ахилесовите ни пети. Според мен има много голямо бъдеще пред Анелия Димова. В нея има много баскетбол, но трябва много, много да се тренира. Тя може да бъде безценна под коша и наистина има бъдеще в нея.

 

На самото първенство беше видимо, че поне седем отбора ни превъзхождат и нямаше как да скрием това. Но имаше и отбори, които благодарение на добра група се промъкнаха малко по-напред в класирането. Но честно да си кажа, за мен беше важно да виждам, че опитваме да играем по по-правилен начин. За съжаление, това доста често не се получаваше. Имаше моменти, когато да не кажа, че топката се изстрелваше с гръб към коша и недоумявах как това нещо може да се случи. За мен тези случаи бяха плод на паника.”

 

За лятото си с националните отбори (той води и отбора за жени до 20 години), наученото и това, което ще запомни, Коешинов сподели: „Ще запомня най-вече удоволствието от това да бъда треньор на двата състава и от сериозността и начина, по който работихме с момичетата. Но дойдоха мачовете на истината и не успяхме да покажем това, което можем. А много от тези момичета наистина могат много повече от това. Една-две показаха половината си възможности, а другите бяха на по-ниско ниво. Според мен това е заради нетипичната обстановка, в която попаднаха, защото всички останали отбори бяха много по-агресивни. Нямаше я спокойната обстановка, на която сме свикнали. На някои от отборите, срещу които играхме, именно залагането на повече бягане и повече агресия в защита им донесе успех.”

 

„Като разбрах какъв е бюджетът на БФБ, се учудвам как успяваме да имаме национални отбори във всички възрасти. Но въпреки това всичко е работа, работа и пак работа, защото всяко едно момиче може да израстне всеки един ден, важното е те да го искат. Пресният пример за мен е Анелия Димова, която това лято отиде много напред в своето развитие.

 

Благодаря на всички момичета за старанието. Те положиха труд, въпреки че през летните месеци можеха да си почиват. Те наистина искат да станат баскетболистки. Независимо от класирането и на двата отбора (18- и 20-годишни), имаме два-три набора, в които има потенциал и трябва да се обърне внимание на тези отбори. И по клубовете, и от БФБ е добре да обърнат внимание на тези деца, защото те реално са бъдещето на българския баскетбол”, добави Дечо Коешинов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Дечо Коешинов, България (девойки 18)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи