От конкурса на FMG: Българският баскетбол в днешно време


От конкурса на FMG: Българският баскетбол в днешно време
(сн. lap.bg)
19-08-2015 09:52

На пощата на конкурса за читателски коментари, който Free Media Group обави, получихме писмо от Димитър Копаранов. Публикуваме неговия коментар, който засяга въпроси и проблеми на българския баскетбол в момента. Всеки, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Ето и първият, който публикуваме в сайта:

 

Нивото на българския баскетбол намалява с всяка година. Все повече се питаме каква е причината за да се получават така нещата. Интересно е как градове с традиции в баскетбола от миналото в днешни дни баскетболът не е на ниво. Много от хората, които се занимават с оранжевата топка, намират лесно оправдания и си прехвърлят вината без изобщо да се трогнат.

 

Макар че повечето са професионалисти, се държат като млади стажанти. За жалост, все повече са добрите български играчи, които играят за пари. Много млади баскетболисти летят в небето и искат невъзможни суми за българските отбори. Поради тази причина ръководствата на тимовете се насочват към чуждите играчи, които идват за по-малко пари и имат възможност да играят в евротурнири и по този начин използват българския отбор като трамплин към по-добра реализация. А добрите наши баскетболисти стоят на скамейките, пускани са в игра само по няколко минути на мач и нямат възможност да покажат на какво са способни. Точно за това талантливите момчета избират да играят баскетбол извън България в чужди отбори.

 

В последните няколко години отбори като Лукойл Академик, Левски, Рилски спортист и Балкан участват в евротурнири. Това като цяло е една нова стъпка за тях в Европа. Но ние сами виждаме какво става отборите – отпадат още в първите фази на турнирите или пък завършват на незадоволителни места за тях. И след това се питаме къде е причината. Причината е ясна -  вземат се чужденци, които са на средно ниво, но те изместват на терена българските момчета. Но младите баскетболисти повече говорят, отколкото да играят и  за жалост това е истината. Искат високи заплати, а в същото време не играят на нивото, което желаем.

 

Докато чужденците искат двойно по-малки заплати, а играят, стараят се много повече и се раздават на терена. Показват ни един атрактивен и красив баскетбол. За кратко време се превръщат в основни играчи за своите отбори. За жалост това е истината – взимат се чужденци за малко пари, които вдигат нивото на местната лига, показват нелоша игра в турнирите и до тук. Следващата година се взимат нови и така ролетката се върти, а никой няма полза от тази работа. Дава се шанс на много малка част от нашите момчета, които са талантливи и не чак толкова претенциозни. За жалост добрите и скромни момчета отиват в други страни, където могат да се развият и да покажат на какво са способни. Точно това е причината за нивото на българския баскетбол. Едните са скромни и талантливи и играят в чужбина, а другите се самозабравят. Според мен трябва много сериозно да се захванат да работят ръководители и треньори. Играчите трябва да започнат да тренират много повече, за да заслужат тези пари или пък да условията си за пари. Повечето играчи се самозалъгват от играта си в България и смятат, че е добра, но всъщност на ниво Европа реалността е друга. Много баскетболисти отиват в чужбина и още следващия сезон отново се връщат в местното първенство. Отговорете си сами каква е причината. Този шанс, който дават отборите на играчите да участват в престижни турнири, е безценен. Те трупат опит, който ще им помогне за в бъдеще и ще могат да разчитат на него. Но те веднага вдигат летвата за заплати и изпускат златния си шанс и вместо тях идва чужденецът, който печели. От друга страна, треньорите може би трябва малко повече да имат доверие в своите играчи,  защото те са момчетата на нашата страна.

 

За жалост това лято националните ни отбори за подрастващи отново ни разочароваха. Отборите завършиха на незадоволителни  места на eвропейските първенства. Причината остава неясна. Но за мен е, че трябва да се работи повече с децата в спортните клубове. От една страна, играчите може би трябва да се отнасят по-сериозно. А от друга, треньорите може би трябва да сменят тактиката и да разчитат на нещо по-сигурно и изпитано досега. В много градове се откриват спортни зали, които откриват шанс за много млади спортисти. Имаме добри условия за нивото на нашата немного голяма държава, добри и опитни треньори и млади талантливи момчета. Трябва да се използват наличните ресурси, да се работи с деца за да се гарантира бъдещето на българския баскетбол, който да разчита на нашите спортисти. Надявам се да изживяваме преход, който да ни води към нещо по-добро за в бъдеще. Но за да имаме желаните резултати, трябва да работим повече от сега и може би малко по-малко да се говори.

 

Димитър Копаранов

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Конкурс на Free Media Group
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи