Николай Господинов: Нашата идея е тази година да наложим младите български играчи


Николай Господинов: Нашата идея е тази година да наложим младите български играчи
(сн. lap.bg)
09-10-2015 14:01

Непосредствено преди началото на сезона в НБЛ - мъже BGbasket.com се свърза с треньорите на отборите с въпроси относно подготовката, очакванията от сезона и съперниците тази година. Ето какво каза старши-треньорът на Левски 2014 Николай Господинов.


„Като селекция има още какво да се желае. Видимо е, че ни липсва играч на позиция 5. Имаме само един състезател там и това е Илия Милутинович. В нашия клуб селекцията е отворен процес, така, че тя не е приключила още. Търсим евентуално,ако има нещо, което може да си го позволим, да вземем нов играч. Ако не, ще налагаме младия Владиян Аврамов, който за съжаление в последния месец е преследван от контузии и болести, така, че той все още не е започнал пълноценни тренировки. Привлякохме Христо Николов и Сашо Янев, които са с отворени договори и те винаги са свободни при добра оферта от чужбина могат да отидат някъде другаде. Надявам се Митко Ангелов също да е готов до около един месец и да започне нормален тренировъчен процес. Като селекция има още какво да се желае, но това са реалностите и продължаваме да тренираме и да се борим с наличните играчи .

 

Нашата идея е тази година да наложим млади български състезатели, да им дадем шанс да израснат и да покажат, че наистина заслужават да имат място в отбора на Левски.

 

Като баланс в подготовката изиграхме 9 мача, от които имаме 5 загуби и 4 победи. В първите мачове стартирахме с много силни противници и не бяхме още готови. Бяхме без двете нови попълнения Сашо Янев и Христо Николов. Загубихме, но играхме добре с Лукойл Академик. След това имахме гостувания в Сърбия. Там играхме малко колебливо. Павел Иванов също отсъстваше в единия мач. Нямах ротация на позиции 4,5 и се налагаше при излизането на Алекс Симеонов да играе младият Иван Алипиев, който е доста малък и като години и като физика е още слаб, дори това не е неговата позиция и се налагаше той да запълва мястото там. Въпреки това тези контроли ни бяха полезни. Извадихме си някакви изводи, работихме в последните седмици. На последните три контроли на турнира в Пловдив с отбора на Плевен и домакините от Пловдив показахме малко по-добри игри. Веднага си пролича присъствието на Сашо Янев. В последната контрола срещу Рилски изиграхме също много силен мач за самочувствие. Срещу добър противник, който е селектиран за новия турнир на ФИБА. Има още какво да се желае от гледна точка на играта ни. На нас треньорите никога не ни стига времето за подготовка, но се надявам, че в хода на първенството ще наваксаме.

 

Фаворит за мен лично е отборът на Лукойл Академик, който привлече в края на селекцията си двама много класни играчи – Филип Виденов и центърът от фалиралия румънски тим на Тимишоара Барович. Този отбор е селектиран наистина добре, за да играе в Европа, с невероятна конкуренция и силни играчи на всяка една позиция. Също така отборите на Рилски спортист и Балкан се очертават като едни от основните конкуренти за призовите места.  Нямам никакво наблюдение върху Ямбол, но предполагам, че след привличането на Милян Пупович, няколко сръбски баскетболисти и сръбски треньор, също ще са фактор. Въобще, очертава се едно много равностойно първенство с изявен лидер Лукойл Академик и донякъде Балкан Ботевград. Останалите отбори може би ще се по-изравнени като сила.

 

Целта ни в българското първенство, когато говорихме с Константин Папазов в началото, е да налагаме колкото се може повече млади български играчи с минимум число чужденци на позициите, които липсват в българското първенство. Това са позиции 1 и 5 и да дадем път на младите от нашата школа и тази на БУБА. Целта е да изградим един боеспособен отбор, който да играе атрактивно и красиво, да привлича колкото се може повече публика. Видяхте какво стана лятото на Европейското първенство за кадети (16) в София. Залите бяха пълни и на база това ние привлякохме колкото може повече млади играчи, за да се опитаме да ги развием, да играем освободено и атрактивно и да привличаме фенове.

 

Като класиране нямам някакви поставени задачи, но името Левски задължава, независимо в какво състояние се намира отборът като финанси и селекция във всеки мач да се излиза за победа и да гоним максимално предно класиране. Ще се постараем да зарадваме феновете на Левски и да завършим сезона наистина в максимално добра позиция на челните места.

 

Ето какво каза Николай Господинов и за участието на Левски в Балканската лига: „Това е невероятно място за млади играчи и за мен като треньор. Това е възможност да се сблъскаме с друг вид баскетбол и друга култура. Балканската лига е невероятно място за израстване. Очакванията ми са, ако се задържим с Христо Николов и Сашо Янев в състава,  защо да не влезем и във финалната четворка. Ако сме здрави, няма контузии и останем в същия състав, може да достигнем и до предните позиции в турнира. Това ми се иска много.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски 2014, Николай Господинов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи